0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Oprah stjal showet ved nattens Golden Globe-uddeling

På en aften, hvor kvinderne var klædt i sort for at vise deres støtte til Metoo-bevægelsen, gav Oprah Winfrey en stærk tale om racisme og seksuelle krænkelser, der løber med overskrifterne dagen derpå.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Underholdningsfænomentet Oprah Winrey modtog i nat (dansk tid) som den første sorte kvinde nogensinde ærespisen Cecil B DeMille Lifetime Achievement Award, der uddeles for et »enestående bidrag til underholdningsverdenen«.

Den anledning brugte talkshowværten, skuespilleren, forfatteren mv. til at levere en dundertale om seksuelle krænkelser og racisme. En tale, der udløste stående ovationer.

Alle kvinder, der ser det her nu, skal vide at det er nye tider!

»Jeg vil gerne udtrykke taknemmelighed over for alle de kvinder, som i årevis har udholdt misbrug og krænkelser, fordi de, ligesom min mor, har haft munde at mætte, regninger at betale og drømme at forfølge«, lød det fra podiet fra en sortklædt Oprah Winfrey.

I den næsten ti minutter lange tale, som kan læses i sin helhed her, kom Oprah Winfrey også ind på Recy Taylor. En sort kvinde, der i 1944 blev bortført og voldtaget af seks mænd, der aldrig blev resforfulgt.

»Recy Taylor døde for ti dage siden blot få dage inden sin 98 års fødselsdag«, indleder hun og fortsætter:

»Hun levede, som vi alle har levet, alt for mange år i en kultur, der er ødelagt af brutale, magtfulde mænd. Alt for længe er kvinder ikke blevet hørt eller troet på, hvis de turde fortælle sandheden til disse magtfulde mænd. Men deres tid er forbi. Deres tid er forbi«.

Til slut leverede Oprah Winfrey en følelsesladet afslutning foran det bevægede publikum:

»Alle kvinder, der ser det her nu, skal vide, at det er nye tider!«, næsten råbte Winfrey med en knyttet næve mod loftet, og fortsatte mens publikum hujede og rejste sig fra stolene:

»Og når den dag endelig oprinder, er det på grund af en masse fantastiske kvinder, hvoraf mange sidder her i aften, og nogle fænomenale mænd, der kæmper hårdt for at blive de ledere, der vil føre os ind i en tid, hvor ingen behøver at sige »me too« igen«.

»Respekt for vores fremtidige præsident«

På de sociale medier går Oprah Winfreys tale i øjeblikket verden rundt, og folk er lige dele begejstrede, forundrede og underholdt.

Som twitterbrugeren Sean Clarke, der med et billede af Oprah Winfrey og manifestationen af Metoo-monsteret Harvey Weinstein, tager hatten ironisk af for Oprah.

Hos tv-kanalen NBC er man anderledes imponeret over talen og kalder ligefrem Oprah for USAs fremtidige præsident:

Se talen i sin fulde længe her:

Læs mere:

Annonce

Mads Nissen

Christina Rosendahl vender altid tilbage til samme scene, inden hun går i gang med en ny film:   »Det varer 12 minutter, og det er den fedeste sekvens i filmhistorien«

Ulysse del Drago

Dansk instruktør:  Jeg skal ikke lyde som en helgen – men vi bør boykotte Netflix

Stine Heilmann

Mikala Krogh om instruktøren bag hendes favorit­dokumentar: »Der er få af hans film, der ikke er fuldstændigt fremragende«

Oscarnomineret dokumentar fik Eva Mulvad til at tabe kæben:   »Historier med den kraft og enkelthed kommer der måske en eller to af hvert 10. år«

LARS SKREE

Britisk filmstuderende elsker oscarnomineret dansk dokumentar: »Jeg følte, jeg var vidne til noget særligt«

Martin Lehmann

Bodilvinder om dansk dokumentar­film: »Vi kan sige, vi er førende i verden«

Michella Bredahl

Særligt én scene i dokumentar om gadebørn i Seattle har påvirket Eva Marie Rødbro:  »Jeg kan næsten ikke tænke på det uden at græde«

Miriam Dalsgaard

Sun Hee Engelstoft følte sig medskyldig i Amy Winehouses død, da hun så dokumentaren om hende

Peter Hove Olesen

Sidste års vindere på CPH:DOX foretrækker dokumentarer, der sætter gang i publikums tanker:   »Da jeg så den første gang, følte jeg, at jeg var ved at blive kvalt bagefter«

Finn Frandsen

Mads Brügger udpeger sine yndlings­dokumentarer:   »Det er en film, der til fulde demonstrerer dokumentarfilmens styrke og betydning som genre«