0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Filmfestival går nye veje: CPH:DOX lever videre på nettet

Dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX aflyser alle arrangementer i København, men vil afholde store dele af programmet i digitale, biografer og konferencerum fri for coronaspredning.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Ivan Boll
Foto: Ivan Boll

Filmfremvisninger og livearrangementer som dette i Kunsthal Charlottenborg under CPH:DOX i 2018 må årets festivalgængere undvære i år. De kan derimod se frem til en liste af digitale fremvisninger af de største titler, som arrangørerne offentliggør i dag.

Film og tv

Den internationale dokumentarfilmfestival CPH:DOX, der efter planen skulle begynde i næste uge, tager nye midler i brug, efter at regeringen nu har forbudt forsamlinger med over 100 personer. Arrangørerne meddelte i går i en pressemeddelelse, at alle fysiske arrangementer vedrørende festivallen er aflyst.​​

Men det betyder ikke, at årets festival, som er en af verdens største dokumentarfestivaler og sidste år havde et samlet besøgstal på over 114.000, heraf mere end 1.900 filmdelegerede, er endegyldigt død. Arrangørerne arbejder nu på højtryk for at kunne afvikle events og de større filmfremvisninger på digitale platforme i stedet.

»CPH:DOX er kendt for ikke blot at vise film, men også at samle mennesker til samtaler og debatter om tidens store spørgsmål. I år skal vi tale sammen derhjemme med udgangspunkt i filmene«, skriver arrangørerne i pressemeddelelsen.

Tiltaget fra CPH:DOX kommer som følge af, at de fleste nært forstående kulturarrangementer overalt i landet er blevet aflyst oven på statsminister Mette Frederiksens (S) historiske pressemøde onsdag aften, hvor myndighederne præsenterede en række tiltag for at inddæmme smitten af coronavirus. Som udgangspunkt er forsamlinger med over 100 personer nu forbudt, og kulturinstitutioner er blevet anbefalet at holde lukket de næste to uger, hvilket umuliggør mange teaterforestillinger, koncerter og festivaller.

Aarhus Teater, Odense Teater, Teater Republique, Revolver og Reaktor har aflyst alle forestillinger måneden ud, alle Nordisk Film-biografer holder lukket, og det samme gør koncertsale som DR’s Koncerthus og Musikhuset Aarhus.​​

Selv om de planlagte dokumentarvisninger i Charlottenborg Kunsthal og festivallens øvrige scener nu er aflyst, er planen ifølge Sofie Bjerregaard, kommunikationschef for CPH:DOX, at få så mange af de store danske og internationale film som muligt vist i en digital biografsal. Her kan publikum købe billetter til lukkede filmvisninger, der har en begrænset kapacitet i lighed med virkelighedens biografer.

Vi arbejder mod uret for at få lukket et program

Håbet er at skaffe rettigheder til at fremvise mellem 30 og 40 af de i alt 220 tilmeldte film digitalt. Indtil videre oplyser Sofie Bjerregaard, at man har lukket aftaler om visning af 20 filmtitler, heriblandt danske hovedkonkurrence-titler som ‘Lever elsker savner’ af Sine Skibsholt og ‘Songs of Repression’ af Estephan Wagner og Marianne Hougen-Moraga.

Billetsalget vil begynde på mandag, og de digitale screeninger vil foregå i samme tidsrum, som den fysiske festival skulle være afholdt i – fra 18. til 29. marts. Festivalarrangørerne håber på at kunne offentliggøre det digitale program fredag, men erkender, at tiden er knap.

»Vi arbejder mod uret for at få lukket et program«, siger Sofie Bjerregaard.

Mødes gennem skærmen

Sideløbende arbejdes der på, at festivalens seks konkurrencer fortsat vil blive bedømt online af de nedsatte juryer og anmeldt af danske og internationale filmkritikere.

»Størstedelen af vores filmprogram kommer til at ligge tilgængeligt for alle industrikrediterede og journalister, så de stadig kan blive anmeldt af medierne og ses af indkøbere og distributører«, siger Sofie Bjerregaard.

Ud over at samle dokumentarfilmelskere fra hele verden skulle næsten 2.000 branchefolk have været til stede til festivalens branchekonference. Her skulle de have netværket, debatteret og holdt konferencer og deltaget i workshops for filmskabere og repræsentanter fra branchen. Disse planlagte aktiviteter kommer ifølge Sofie Bjerregaard også til at blive afholdt i en digital version på forskellige platforme alt efter arrangementets karakter.

Projekter, der mangler finansiering, kan fremlægges for indkøbere i private virtuelle konferencemøder, og workshops og debatter kan afholdes i grupperum og på livestreams, hvor de hjemsendte deltagere kan være med gennem skærmen.

Læs mere:

Annonce

Thomas Thorhauge

Jørgen Leth + Simon Staho:  Notater om nysgerrigheden (og nysgerrighedens betingelser)

Thomas Thorhauge

Werner Herzog + Joshua Oppenheimer i samtale:  Film skal efterlade dig stakåndet. Ekstatisk. Flyvende.

Thomas Thorhauge

Ruben Östlund og Janus Metz i filmsamtale:  Krig, terror, medier og mænd (Udramatiske udsagn om en højdramatisk tid)

Thomas Thorhauge

Mads Brügger + Christoffer Guldbrandsen i samtale:  Dokumentarismens grænser og metoder

Thomas Thorhauge

Laura Poitras + James Marsh i ilmsamtale:  Portrætter af mod og moderne liv

Thomas Thorhauge

Phie Ambo + Michael Madsen i filmsamtale:  Er der et rumvæsen til stede?

Thomas Thorhauge

Virkelighed er virkelighed er virkelighed. Er fiktion

Thomas Thorhauge

Til døden, med håb om forløsning

Thomas Thorhauge

»Lige der mellem fortiden og fremtiden«

Thomas Thorhauge

»En syvårig kan taste navnet på en tilfældig pornoskuespiller og se mangedobbelt penetrering«

Thomas Thorhauge

Gysmesteren siger det: Børns empati er i frit fald

Da Schrader mødte Bresson:   »Man har vænnet publikum til film, hvor man viser alt. Det er frygteligt. Hvis jeg ikke kan få folk til at gætte, hvis jeg er tvunget til at vise alt, er jeg ikke interesseret i at arbejde«

Thomas Thorhauge

Mester-dokumentarister i samtale:  Jeg har et skema for alle de film, jeg vil lave i mit liv. ’Kapitalen’ bliver min sidste