0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dokumentation: Her er Kristoffer Hegnsvads tale til vinderfilmen på CPH:DOX

Politiken uddeler en ny pris på CPH:DOX. Den hedder Politiken:Danish:Dox og går til den bedste danske dokumentarfilm på årets festival. Kristoffer Hegnsvad holdt denne tale, da vinderfilmen blev kåret.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Godaften.

Mit navn er Kristoffer Hegnsvad, jeg er redaktør for Film&Tv på Dagbladet Politiken.

Først en stor tak til CPH:DOX og alle årets filmskabere.

Corona har bragt festivaler og biografer i knæ verden over, men I har rejst jer og kæmpet for de kunstneriske dokumentarfilm.

Dem sætter vi stor pris på.

Så stor, at vi har indstiftet en ny pris, Politiken:Danish:Dox – den skal hylde og støtte op om danske dokumentarfilmskabere. Og med hæderen følger 50.000 kr.

Vi uddeler en pris, fordi vi synes, at dokumentarfilm kan bidrage til samfundsdebatten med en anden vinkel end journalistikken.

Men vi gør det også, fordi der i genren – især på CPH:DOX – er et særligt potentiale. Filmene er ofte lavet af små hold og dermed ikke underlagt lige så mange af de standardiserede krav, som fiktionsfilm er. Lige nu er det her i det samlede filmlandskab, at der findes gode muligheder for at udfordre og udvikle filmen som sprog og kunst«.

Årets vinder af Politiken:Danish:Dox har gjort netop det. Vi har her på Politikens Film&Tv-redaktion voteret – fra hver vores hjemmeskærme – og opnået en bred enighed om valget.

Vinderen i 2020 er en film, der i sin grundfortælling fortæller fra den allerøverste hylde – om den menneskelige tilstand. Og som har opnået en imponerende adgang til sit materiale.

Men den buldrer og brager ikke afsted. Den undertrykker ikke sit materiale, sine medvirkende, men følger dem med sagte interviews og subtile billeder – og får derved materialet til at synge.

Årets vinder af Politiken:Danish:Dox er: ’Songs of Repression’ af Estephan Wagner og Marianne Hougen-Moraga.

’Songs of Repression’ er en film, der understreger, at der stadig er noget at hente, ved at en udefrakommende filmskaber kommer på besøg og ser på et miljø med et blik udefra.

Den foregår i en tidligere tysk koloni i Chile, Værdighedens Koloni, der nu er fortid, men hvor cirka 120 beboere lever videre i byen, der nu fremstår som en blanding af sekt rebrandet som bizar museumsby og et plejehjem, hvor bødler og ofre lever videre sammen til trods for en smertelig historie.

Estephan Wagner og Marianne Hougen-Moraga behandler et stærkt emne om menneskelig ondskab – om bødler og ofre, og hvordan den distinktion ikke altid er klokkeklar. Og de gør det med stor tillid til historien: De undertrykker ikke materialet med konservative skabeloner, men sætter det kunstnerisk fri og fortæller sandheder.

Vi siger tak for filmen og tillykke.

Læs mere:

Annonce

Thomas Thorhauge

Jørgen Leth + Simon Staho:  Notater om nysgerrigheden (og nysgerrighedens betingelser)

Thomas Thorhauge

Werner Herzog + Joshua Oppenheimer i samtale:  Film skal efterlade dig stakåndet. Ekstatisk. Flyvende.

Thomas Thorhauge

Ruben Östlund og Janus Metz i filmsamtale:  Krig, terror, medier og mænd (Udramatiske udsagn om en højdramatisk tid)

Thomas Thorhauge

Mads Brügger + Christoffer Guldbrandsen i samtale:  Dokumentarismens grænser og metoder

Thomas Thorhauge

Laura Poitras + James Marsh i ilmsamtale:  Portrætter af mod og moderne liv

Thomas Thorhauge

Phie Ambo + Michael Madsen i filmsamtale:  Er der et rumvæsen til stede?

Thomas Thorhauge

Virkelighed er virkelighed er virkelighed. Er fiktion

Thomas Thorhauge

Til døden, med håb om forløsning

Thomas Thorhauge

»Lige der mellem fortiden og fremtiden«

Thomas Thorhauge

»En syvårig kan taste navnet på en tilfældig pornoskuespiller og se mangedobbelt penetrering«

Thomas Thorhauge

Gysmesteren siger det: Børns empati er i frit fald

Da Schrader mødte Bresson:   »Man har vænnet publikum til film, hvor man viser alt. Det er frygteligt. Hvis jeg ikke kan få folk til at gætte, hvis jeg er tvunget til at vise alt, er jeg ikke interesseret i at arbejde«