0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Anerkendt filmmagasin får hug for at antyde, at Carey Mulligan ikke var pæn nok til en rolle

Efter hård kritik af filmanmelder og efter beskyldninger om en anmeldelse, der er sexistisk, forsvarer National Society of Film Criticsfilmanmelderen og kræver en undskyldning til ham.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mario Anzuoni/Ritzau Scanpix
Foto: Mario Anzuoni/Ritzau Scanpix

Carey Mulligan, der spillede Casandra i filmen 'Promising Young Woman', var stærkt utilfreds med en filmanmelder, der – ifølge hende – antydede, at hun ikke var pæn nok til rollen.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Selv hendes lange, lyse hår ser falsk ud«.

»Et underligt valg til rollen som denne femme fatale«.

Sådan lød det fra Dennis Harvey, der er anmelder hos filmmagasinet Variety, i en anmeldelse af filmen ’Promising Young Woman’ fra januar sidste år.

Han beskrev skuespiller Carey Mulligan og antydede dermed – i nogles øjne – at hun ikke var ikke helt tiltrækkende nok til at spille en kvinde, der narrer voldtægtsmænd til at følge efter sig, hvorpå hun hævner sig på dem.

Men producent på filmen og skuespiller Margot Robbie derimod, som »rollen måske var tiltænkt«, ville være et bedre valg, lød det fra Dennis Harvey.

En udtalelse fra Carey Mulligan, næsten et år efter at anmeldelsen var lavet, gjorde, at anmeldelsen begyndte at få hug for at være sexistisk og kvindenedsættende.

»Anmeldelsen sagde grundlæggende, at jeg ikke var lækker nok til at spille den rolle. Skriver I virkelig det i 2020?«, spurgte hun.

Efterfølgende blev der sat en redaktionsnote på anmeldelsen, som gav en undskyldning til Carey Mulligan.

»Variety kommer med deres dybeste undskyldning til Carey Mulligan og beklager det ufølsomme sprog og insinuationen i vores anmeldelse af ’Promising Young Woman’, der underminerede hendes dristige præstation«, står der i noten.

Kritik af kritik

Tirsdag udsendte den amerikanske sammenslutning af filmkritikere, National Society of Film Critics,dogen udtalelse, som fordømmer Varietys handlinger. Ikke for at skrive anmeldelsen, men for at behandle anmelder Dennis Harvey dårligt.

»Vi ønsker at slå alarm om Varietys tarvelige behandling af vores kollega (Dennis Harvey, red.)«, skriver de i deres brev, som vil have redaktionsnoten på anmeldelsen fjernet.

Organisationen mener, at Dennis Harvey ikke forholder sig til Carey Mulligans udseende, men kun til hendes skuespilpræstation.

»Mulligan er, som alle andre kunstnere, i sin fulde ret til at svare på den kritik, anmelderen kommer med, ligesom det er vores ret at skrive, at intet i Harveys anmeldelse – som fokuserer på skuespillerens stiliserede præsentation af karakteren, ikke hendes attraktivitet – er forkert«, skriver National Society of Film Critics.

De forklarer også i brevet, at hvis Variety mente, at Harveys anmeldelse var ufølsom og insinuerende, kunne de jo have lavet det om i skrivefasen, da Peter Debruge, Varietys filmredaktør, havde læst hele artiklen – dage før den blev udgivet.

Læs mere:

Annonce

Thomas Thorhauge

Jørgen Leth + Simon Staho:  Notater om nysgerrigheden (og nysgerrighedens betingelser)

Thomas Thorhauge

Werner Herzog + Joshua Oppenheimer i samtale:  Film skal efterlade dig stakåndet. Ekstatisk. Flyvende.

Thomas Thorhauge

Ruben Östlund og Janus Metz i filmsamtale:  Krig, terror, medier og mænd (Udramatiske udsagn om en højdramatisk tid)

Thomas Thorhauge

Mads Brügger + Christoffer Guldbrandsen i samtale:  Dokumentarismens grænser og metoder

Thomas Thorhauge

Laura Poitras + James Marsh i ilmsamtale:  Portrætter af mod og moderne liv

Thomas Thorhauge

Phie Ambo + Michael Madsen i filmsamtale:  Er der et rumvæsen til stede?

Thomas Thorhauge

Virkelighed er virkelighed er virkelighed. Er fiktion

Thomas Thorhauge

Til døden, med håb om forløsning

Thomas Thorhauge

»Lige der mellem fortiden og fremtiden«

Thomas Thorhauge

»En syvårig kan taste navnet på en tilfældig pornoskuespiller og se mangedobbelt penetrering«

Thomas Thorhauge

Gysmesteren siger det: Børns empati er i frit fald

Da Schrader mødte Bresson:   »Man har vænnet publikum til film, hvor man viser alt. Det er frygteligt. Hvis jeg ikke kan få folk til at gætte, hvis jeg er tvunget til at vise alt, er jeg ikke interesseret i at arbejde«

Thomas Thorhauge

Mester-dokumentarister i samtale:  Jeg har et skema for alle de film, jeg vil lave i mit liv. ’Kapitalen’ bliver min sidste

Filminstruktør Tobias Lindholm forføres af May el-Toukhys nye film:   I ’Dronningen’ hepper jeg i lang tid på, at Trine gør det, hun gør. Lige indtil hun gør det