Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Axel Schmidt/AP
Foto: Axel Schmidt/AP

Skuespillerne Wang Jingchun, Gwei Lun Mei, Liao Fan, instruktør Diao Yinan og skuespillerne Wang Xuebing, Yu Ailei og Ni Jingyang poserer for fotograferne i anledning af filmne' Black Coal, Thun Ice'.

Berlinale
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kinesisk thriller tager Guldbjørnen

Endnu engang formåede den tyske festival at overraske alle med Berlinalens hovedpris

Berlinale
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Endnu engang lykkedes det den tyske filmfestival Berlinalen at overraske alt og alle med sit valg af vinderfilm, der helt modsat alle eksperttips gik til den kinesiske thriller ’Bai ri yah huo’ af instruktøren Diao Yinan.

Han takkede for, at en livslang drøm gik i opfyldelse i Berlinale Palast:

»Det er virkelig svært at tro, at denne tro, som så længe ikke er kommet til virkelighed, nu endelig bliver det. Se på disse mennesker, vores helt vidunderlige team, jeg takker jer.. Æren for denne pris tilhører ikke bare mig, men hele dette forrygende hold…. Berlin jeg elsker dig«, sagde instruktøren i sin takketale.

Den mørke thriller er et et moderne udspil I den gamle film noir-genre, som viser nye sider frem af Kina på film.

At thrilleren tog den store pris var så meget desto mere overraskende, som filmen kan ses som ren underholdning i et opfindsomt filmsprog.

Filmen tog også en sølvbjørn i form af prisen for bedste skuespiller til sin mandlige hovedrolle, Liao Fan, der spiller en frafalden og forelsket politimand.

Han sætter sig til at opklare en serie mord i en navnløs kinesisk provinsby, hvor alle ofrene er mænd. De har alle kendt en kvinde, der arbejder i et undseeligt renseri.

»Før jeg forlod Peking, sagde jeg til min mor, at jeg ikke ville komme tilbage, hvis jeg ikke fik denne pris med hjem. Tak fordi I lader mig komme hjem. I går var starten på foråret i Berlin og der var kærlighed i luften over alt. Det var også min 40-års fødselsdag og det her er den bedst tænkelige fødselsdagsgave«, sagde en meget lykkelig Liao Fan i sin tale.

Dyrholm i rampelyset Bedste skuespillerinde blev japanske Haru Kuroki for ’ Chisai Ouchi’ (’The Little House’).

»Jeg anede ikke, at jeg skulle herop. Havde jeg vidst det, ville jeg havde lært lidt mere tysk«.

Aftenens eneste danske indslag var Trine Dyrholm, som i kraft af sin plads i juryen uddelte prisen for bedste instruktør. Den gik til den tydeligt skuffede, amerikanske storfavorit, Richard Linklater for hans mammutindsats med ’Boyhood’, der er optaget over 12 år.

»Tak til Berlinalen for denne ære. Jeg accepterer den på vegne af de over 400 mennesker, der arbejdede på denne film i årevis. Der står bedste instruktør på sølvbjørnen, men jeg vælger at betragte det som bedste ensemble«, sagde Richard Linklater.

Endnu en texaner, Wes Anderson, modtag juryens store pris for sin åbningsfilm ’The Grand Budapest Hotel’.

Sølvfilm for den mest nyskabende film blev den franske ’Aimer, boire et chanter’ . Ikke nogen dårlig indsats af en instruktør på 82 år som Alain Resnais, der dog ikke var tril stede i Berlin lørdag aften

Britisk skuffelse

Tyske ’Kreuzweg’ tog sølvbjørnen for det bedste manskript, skrevet af søskendeparret Anne og Dietrich Brüggemann .

Endelig gik prisen for en særlig kunstnerisk indsats gik til endnu en kinesisk film, ’Blind Massage’ af Lou Ye.

Størst skuffelse må der væres hos holdet bag den britiske ’’71’, der længe var en stor favorit hos mange kritikere og publikum. Filmen fik ingen priser.

Den 77-årige britiske veteran modtog en ærspris for sin livslange indsats. Derudover har læserne af aviserne, Der Tagesspiel og Berliner Morgenpost, valgt deres favoritfilm. Her gik priserne til henholdsvis den tjekkisk-slovakiske ’Zamatovi terroristi’ ) (Velvet Terrorists) fra Forum-kategorien og Richard Linklaters ’Boyhood’.

Den såkaldt uafhængige jury på festivalen har valgt den tyske ’Kreuzweg’ som årest film med hædrende omtale til den britiske ’’71’.

For de danskes film vedkommende måtte man tage til takke med en såkaldt hædrende omtale - special mention - til kortfilmen ’Søn’ af Kristoffer Kiørboe i ungdomskonkurrenc Generation 14 plus. Der var ingen priser til deltagerne i kategorien for børnefilm. Både Pernille Fischer Christensens ’En du elsker’ og Lars von Triers ’Nymphomaniac vol 1’ deltog i Berlinalen udenfor konkurrence.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden