0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Jørgen Leth: Anmelderne vil ikke lukke mig ind

'Det erotiske menneske' blev vist til gallafest i aftes, og instruktøren tog ordet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Instruktøren Jørgen Leth fik en varm modtagelse til åbningsgalla for Cph:Dox. Og er selv stolt af sin film, Det erotiske menneske'. Publikum var dog noget tilbageholdende med rosen.

Cph:Dox
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Cph:Dox
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den røde løber er rullet ud, og projektørens spot blænder hvidt i mørket ude foran Vega.

Onsdag aften er der gallaåbning af dokumentarfilmfestivalen Cph:Dox, og inviterede prominente gæster og fagfolk som Christina Rosendahl og Michael Noer ankommer side om side med menige publikummer, som har betalt sig til adgang.

Leth krammer sig gennem mængden Dørene indtil Store Vega er lukkede, og de fremmødte står som sild i en tønde. Jørgen Leth, som har fået æren af at lade sin film 'Det erotiske menneske' være festivalens åbningsfilm, krammer og smalltalker sig gennem menneskemængden.

Da dørene endelig åbnes, og publikum finder deres pladser, træder festivalens direktør Tine Fischer frem på scenen.

»Jeg vil gerne dedikere aftenen til en person, der har støtte os på generøs vis, siden på den første Cph:Dox fik lov til at åbne med 'De fem benspænd'. En mand, der har løftet loftet for dansk dokumentar. Jørgen Leth«.

Publikum klapper, og som et lille intermezzo før visningen af aftenens film, skal den nyindstiftede pris 'Real Talent Award' uddeles, og den går til instruktøren Michael Madsen, som har markeret sig med sin æstetiske film 'Into Eternity'. Han går på scenen og takker med en let ironisk distance.

LÆS ARTIKEL

Slidt fem konsulenter ned
Inden visningen af Det erotiske menneske begynder, går produceren Marianne Christensen på scenen og fortæller blandt andet, at den undervejs har slidt fem konsulenter fra Filminstituttet ned. Og at den er en rejse i tid og sted.

Så dæmpes lyset og den meget omtalte film, hvor Leth tager kokkepigens datter og som har været undervejs siden 1997, går i gang.

Kameraet dvæler ved smukke nøgne kroppe og kvinder, der betragter sig selv. Den tager publikum med til en række eksotiske egne, hvor minder om forførelse og komiske castingscener udspiller sig. Alt sammen tilsat Leths filosofiske betragtninger om jagten på det erotiske.

LÆS ARTIKEL

Marineret i stærk sovs
Da rulleteksterne går på, klapper publikum. Behersket. Høfligt. Da Leth efterfølgende går på scenen stiger intensiteten dog.

»Jeg er usigelig lettet over, at den er færdig. Og jeg synes, det er en hamrende god film. Filmen er marineret i en meget stærk sovs - tidens og eftertankens. Tiden har gjort den skarpere i biddet«.

Og så underholder instruktøren med en anekdote om, hvordan det hele begyndte. Han fejrede sin 60 års fødselsdag på Falsled Kro, hvor filmproducenten Erik Crone kommer hen til ham og foreslår Leth at lave en film om det erotiske. »Det er du den eneste, der kan«, mener han.

»Det måtte jeg lige overveje et øjeblik - og så måtte jeg give ham ret«, fortæller Leth med et skævt smil.

LÆS INTERVIEW

Ude i baren, hvor deres serveres kanapéer, rødvin og øl, er der ikke mange, der har lyst til at sige deres mening om filmen til citat.