Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Fra filmen / Richard Bluck
Foto: Fra filmen / Richard Bluck

Film. Leanne Pooley har genskabt, dengang - for 60 år siden - hvor Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgay som de første besteg Mount Everest.

Cph:Dox
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det vil jeg gerne se på CPH:DOX

Politikens redaktion viser vej til favoritter på årets filmfestival.

Cph:Dox
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Du besejrer ikke et bjerg. Hvis du er heldig nok, giver bjerget dig en chance for at nå toppen«.

Sådan lyder det i canadiske Leanne Pooleys dokumentar om Mount Everest. Hun har genskabt, dengang - for 60 år siden - hvor Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgay besteg bjerget som de første. Resultatet af det er, ifølge jungletrommerne, vilde billeder i 3D, aldrig tidligere viste klip med de to mænd og et forsøg på at forstå både relationen de to imellem og den socio-historiske kontekst, den spektakulære bestigning var præget af.

Empire Bio, 8. november, klokken 19.30. Palads, 13. november, klokken 19.00. Empire Bio, 17. november, klokken 15.00.

»Vi er blodtørstige, vanvittige og vi elsker at slå ihjel«.

Sådan synger en af de medvirkende i krigsfotografen Shaul Schwarz dokumentar om de mexicanske musikere, der lovsynger landets skruppelløse narkohandlere.

I 'Narco Cultura' kigger Schwarz på den stjernestatus som narkokartellerne har på begge sider af den mexicansk-amerikanske grænse. Han taler både med politimænd, de fattige indbyggere i Juarez og 'narko-sangerne', der håber på »at blive det nye hiphop«, mens de spænder rundt med fingeren på aftrækkeren på deres maskingeværer.

Grand Teatret, 7. november, klokken 19.15. Park Bio, 9. november, klokken 21.30. Grand Teatret, 15. november, klokken 16.30

Hvordan har en fattig præstesøn udviklet sig til at være en ekstremt rig og succesfuld forretningsmand, og er samtidig blevet en af de mest magtfulde politikere i Schweiz?

Det forsøgte Jean-Stéphane Bron, en erklæret venstreorienteret dokumentarist, at finde ud af, da han drog ud på en lang færd sammen med den højreorienterede populist Christoph Blocher.

I filmen, The Blocher Experience', optrevles trådene i Blochers liv, hans triumfer og hans metoder, og ikke mindst hans hemmeligheder, heriblandt, at han har en fortid som apartheid-støtte. Bron bringer os med andre ord ind bag facaden på den kontroversielle politiker, der støttes af næsten en tredjedel af vælgerne i Schweiz og har sat sindene i kog i alpelandet.

Dagmar Teatret, 9. november, klokken 12.00. Grand Teatret, 14. november, klokken 19.15.

Instruktøren Lotfy Nathan er gennem tre år gået helt tæt på illegale racerløb for både to- og firhjulede knallerter i Baltimore, hvor kørerne løfter forhjulet, så de står lodret, mens de ræser derudad. Fortælleren i dokumentaren er den 10-årige knægt Pug, som drømmer om at blive den næste 'dirt bike champion'.

Tjekker man traileren ud på YouTube, ligner det her en film, som kan blive det helt store hit på CPH:DOX i år. Hæsblæsende, nervepirrende og i øjenhøjde.

Grand Teatret, 8. november, klokken 23.30. Empire Bio, 9. november, klokken 22.30. Palads, 11. november, klokken 21.30.

Den undersøgende journalist Jeremy Scahill har rejst rundt til bl.a. Afghanistan, Yemen, Somalia og andre lande, hvor USA har deltaget i militærer aktioner, for at blive klogere på den hemmelighedsfulde elitestyrke J.S.O.C.

Alt dette har han skrevet ned i sin bog 'Dirty Wars: The World Is a Battlefield', og nu er Jeremy Scahill klar med en dokumentarfilm om samme emne. Skal man tro CPH:DOX, er dette slet og ret årets doku-thriller. For det skulle være ekstremt spændende at følge Scahills afdækning af elitestyrken, der resulterer i, at manden selv bliver overvåget, hacket og truet.

Empire Bio, 9. november, klokken 15.00. Grand Teatret, 12. november, klokken 16.30.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden