0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Folkemord udtrykkes med ler i original dokumentar

Dukker af ler og en sanselig og konkret fortællerstemme gør Pol Pots diktatur rædselsfuldt levende.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
fra filmen
Foto: fra filmen

Tvang. Millioner af mennesker døde, og endnu flere var undertrykte tvangsarbejdere under diktaturet i Cambodja i 1970'erne.

Cph:Dox
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Cph:Dox
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvordan skildrer man dokumentarisk et folkemord begået under et diktatur, som skjulte sandheden og lavede al information om til propaganda for sig selv?

Så der kun findes en begrænset mængde billedmateriale om det kapitel af fortiden? Den erfarne 49-årige cambodjanske instruktør Rithy Panh går i ’The Missing Picture’ lige så radikalt og interessant til opgaven, som Joshua Oppenheimer gjorde i ’The Act Of Killing’ sidste år.

LÆS OGSÅ

Undertrykkelse og mord i ler
Hos Rithy Pan er det overordnede tema folkemordet i Cambodja under Pol Pot i årene 1975- 1979, hvor instruktøren var en stor dreng. Han oplevede nære familiemedlemmer blive dræbt, og han så mange omkring sig sulte, dø og fra barnsben arbejde som slaver i lejre.

Har han forholdsvis få arkivfilm til sin rådighed, så udvider han til gengæld det dokumentariske materiale med sine egne erindringer. Og det gør han originalt og ikke blot med ord.

Ved hjælp af skulptøren Sarith Mangs udtryksrige, håndlavede lerfigurer rekonstruerer Rithy Pan undertrykkelse og mord under Pol Pot, så de menneskelige lidelser får en fortælling, der virker aktuel og kropslig.

»Et billede kan blive stjålet. En tanke kan ikke. Så man må bære mindet med sig«, siger filmens fransksprogede fortæller et sted.

Halvt poetisk, halvt satirisk

Rithy Pan har omsat sine minder til en halvt poetisk, halvt satirisk tekst. Den oplæses med en temperamentsløs elegance, der gør rædslernes kulde klar som iskrystaller.

Både stemmen, figurerne af ler og adskillige stemningsgivende nye farvebilleder af uendelig himmel, vajende græsstrå eller mørnede spolefilm er med til smukt at genskabe det helvede, millioner af andre mennesker voksede op i. Rithy Pan var en af dem.

LÆS OGSÅ

Med ’The Missing Picture’, der vandt prisen Un Certain Regard på festivalen i Cannes i år, fortæller han i et opsigtsvækkende nytænkende filmsprog så graciøst om sit eget og sit lands helvede, at han får historien til at stikke i hjertet lige nu.

Læs mere:

Annonce

Læs mere