0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

kritik Skrækkelig forudsigeligt

Over hele verden blev den 6.6 2006 startskuddet til en djævelsk veltilrettelagt reklame­kampagne forklædt som film.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Filmanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Filmanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Man behøver ikke have nærlæst hverken Nostradamus eller Johannes' Åbenbaring for at kunne forudsige, at de fleste Hollywood-succeser før eller siden atter åbenbarer sig i form af genindspilninger.

I disse år sker det med en næsten skræmmende hyppighed. Der er foruroligende tegn i sol og måne på, at idéfattigdommen og grådigheden i Hollywood er ved at antage apokalyptiske dimensioner.

30 år efter premieren på Richard Donners 'The Omen' står den irske instruktør John Moore i spidsen for et remake af filmen om et ægtepar, der bliver forældre til en djævleunge. En mut lille fyr, der flipper skråt ved synet af et kirketårn.

En genindspilning måtte vel blive virkelighed før eller siden. Men at det sker lige nu, er ikke et tilfælde. Det er faktisk fandens forudsigeligt. Og måske i virkeligheden, som både filmen og reklamekampagnen hævder, en profeti om, at noget uhyggeligt er under opsejling.

'The Omen' havde premiere over hele verden den 6.6. 2006. Hvilket med lidt god vilje kan læses som 666. Tallet, som er Dyrets navn. Antikrist.

At lade filmen få premiere netop denne dag er selvfølgelig sund kommerciel fornuft. En oplagt mulighed for at markedsføre produktet optimalt. Det er så at sige business as usual. Men måske er det lidt mere end det.

For man ser filmen med en voksende mistanke om, at argumentationen på djævelsk facon er blevet vendt på hovedet. For er det i virkeligheden ikke sådan, at det er den guldrandede mulighed for at markedsføre en film om Djævelens genkomst 6.6. 2006, der har udløst beslutningen om at lave et remake?

Først kom markedsføringsafdelingen, siden kom filmen. Hvis det er sandheden, er vi i sandhed vidne til et lidet charmerende dyrs fødsel.

Det er i hvert fald svært at få øje på andre gode grunde til at gentage 'The Omen'. Også den nye er en ganske trimmet og ferm konstruktion. Man spjætter et par gange i sædet, men uden en rigtig snigende uhygge. Og uden at kunne matche skuespillerpræstationerne i den gamle version, hvor Gregory Peck og Lee Remick trak læsset.

Hverken Julia Stiles eller Liev Schreiber som det nu væsentligt yngre par i hovedrollen har tyngde i nævneværdig grad. Djævleungen Damien bliver spillet af Seamus Davey-Fitzpatrick. En lille fyr med et fast blik. Umiddelbart mere øretæveindbydende end skræmmende.

Opdateringen sker på to fronter. Filmen er krydret med citater. Den røde lakregnfrakke fra 'Rødt chok' haster forbi i baggrunden af en skæbnesvanger scene.

Rollen som den satans barnepige er besat med Mia Farrow, der jo har en helt særlig betydning i den filmhistoriske satanisme efter sin hovedrolle i 'Rosemary's Baby'. Og varslerne er opdateret. Fra 11. september til tsunami, eksploderende rumfærger, klimaforandringer og såmænd den gode gamle luvslidte Romtraktat - alt sammen tegn på Antikrist.

I hvert fald hvis man ser bort fra en ikke-ratificeret Kyotoaftale, politiske manøvrer i Mellemøsten og andre kedsommeligt indviklede sager.

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme