Boligmarked. Et væsentligt problem med den københavnske boligmasse er, at der hver måned flytter 1.000 nye beboere til. Hvor skal de bo? Hvad gør vi, når os, der bor her i forvejen, ikke engang har et sted at bo?
Foto: JENS DRESLING

Boligmarked. Et væsentligt problem med den københavnske boligmasse er, at der hver måned flytter 1.000 nye beboere til. Hvor skal de bo? Hvad gør vi, når os, der bor her i forvejen, ikke engang har et sted at bo?

Klummer

Hvem skal man egentlig knalde med for at få en lejlighed?

KLUMME. Jydeguld, curling-kids og ligustermentalitet. Hovedstadens boligmarked er mere frustrerende end nogensinde. For København er blevet velhavernes, spekulanternes og ejendomsmæglernes by. Og ikke mindst: Tilflytternes by.

Klummer
FOR ABONNENTER

Man siger, at alle i en storby altid er på jagt efter enten en kæreste, en lejlighed eller et job. Det er en matrix, der ikke vil gå op. Har man et fedt job og en dejlig lejlighed, så knalder kæresten udenom. Forelsker man sig, bliver man straks opsagt i lejligheden. Får man drømmejobbet, får man ikke drømmemanden.

Hvorvidt København er en storby eller ej, kan vi lade være op til diskussion, men det er jo i hvert fald en stor by. Det meste af mit voksne liv har jeg været boligsøgende i København. Boet ulovligt, i fremleje, til leje. Jeg har været skrevet op til andelslejligheder – det ægte københavnerguld – og betalt år ud og år ind for ventelistepladser. Hvert år bruger jeg måske 5.000 kroner på at stå på alle mulige forskellige lister i boligselskaber og andelsboliger.

For nylig gik jeg så en tur ved Københavns havn på Christianshavn-siden. Det var en solskinsdag, og hele byen var ude og nyde solen. Men der var underligt stille og øde. Der plejer ellers at være et leben af legende børn og folk, der griller, spiser is eller drikker rosé på sommerdage langs kajen. Men beboerne i ’det hvide snit’, som ejes af Lejerbo, en lille flok københavnere, der i den grad har vundet i boliglotteriet med billige lejelejligheder tilsat vandudsigt, har simpelthen afspærret kajen nu.

’Privat område’ står der på store skilte. Hvad blev der af den med, at ingen ejer den danske kyststrækning? Øv, for en smålig indstilling! At man hellere vil have, at der er helt tomt end at dele med andre. Liguster-mentaliteten er flyttet ind, og beboerne har afspærret med hegn og markeret deres territorium med demonstrative gasgrill-arrangementer og grimme loungemøbler. På en eller anden måde er det desværre et ret godt billede på, hvad der sker på det københavnske boligmarked i disse år.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce