0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vred politimand: Politiet og Rigsarkivet sov i timen, da tyve stjal nazidokumenter

Politimand afslørede nazityve på Rigsarkivet. I ny bog anklager han arkivarerne for at skjule, hvor meget der blev stjålet og kritiserer politiets efterforskning. Både Rigsarkivet og politiet afviser anklagerne.

Tage Christensen
Foto: Tage Christensen

Frivillige fra Frikorps Danmark bliver hyldet, da de rejser fra Hellerup station med retning mod østfronten i 1941.

Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der blev slået et stort hul i en dyster del af danmarkshistorien, da to mænd gennem flere år stjal dokumenter fra Rigsarkivet. I værste fald har tyveriet gjort det umuligt at finde sandheden om danskere, som deltog i krigsforbrydelser under Anden Verdenskrig.

Det siger forfatteren bag en ny bog om det store arkivtyveri, politimanden Martin Q. Magnussen, som retter et hårdt angreb på Rigsarkivet og Københavns Politi. For da skaden var sket, gjorde arkivarerne og politiet ifølge forfatteren for lidt for at straffe de to tyve og – ikke mindst – for at skaffe de stjålne dokumenter tilbage.

Martin Q. Magnussen har stået på hovedet i gamle papirer, siden han som barn fandt ud af, at en fjern slægtning under Anden Verdenskrig havde meldt sig til tysk krigstjeneste. Hans interesse for de danske østfrontfrivillige fortsatte, da han blev voksen. Og i august 2012 blev Martin Q. Magnussen opmærksom på en mystisk sag i et internetforum for amatørhistorikere, der interesserer sig for Anden Verdenskrig.

Her foregik der et heftigt slagsmål om den kendte danske frikorpsmand Kaj Buchardt, og i den forbindelse lagde en af de to mænd, som siden blev dømt for arkivtyveriet, et dokument op på siden. Det kunne kun stamme fra Rigsarkivet.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce