0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nationalmuseet
Foto: Nationalmuseet

Dette stykke af en smeltedigel, fundet ved Haderslev Fjord, er mindst 5.500 år gammelt.

Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere vil have indført en kobberalder i Danmark efter overraskende fund

Et nyt fund tyder på, at der i Danmark har været arbejdet med kobber tidligere end hidtil antaget.

Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fundet af en 5.500 år gammel smeltedigel til kobber får Nationalmuseets forskningschef til at foreslå, at man omskriver historiebøgerne og indfører en kobberalder i Danmark.

Det skriver videnskabsmagasinet Videnskab.dk.

Hidtil har opfattelsen været, at vores forfædre i det nordlige Europa gjorde brug af stenredskaber indtil bronzealderen omkring 2.000 år før vores tidsregning.

Det revolutionerende ved skiftet til bronze er, at det betyder, at man begynder at forarbejde metallet. Det er samtidig en tid, hvor der sker et skift fra at overleve ved at jage til at overleve ved landbrug.

Men nu har et nyt studie præsenteret et fund på sydsiden af Haderslev Fjord af en smeltedigel, der er ’mindst 5.500 år gammel’.

Dermed er den omkring 1.000 år ældre end tidligere beviser på, at der er blevet forarbejdet metal i Danmark.

Og derfor spørger forskerne nu, om historiebøgerne skal have en kobberalder.

Men trods det nye fund ser det ud til, at kobberet hurtigt forsvandt igen.

Og ifølge arkæolog ved Nationalmuseet Anne Birgitte Gebauer tyder noget på, at det har været noget nær trolddom at kunne arbejde med kobber.

»Smeden har været i stand til at kontrollere kræfter, som ingen andre kunne forstå. Vi ved fra etnografiske studier, at smedens evner nogle steder er blevet opfattet som magiske eller trolddomsagtige kræfter«, siger hun til Videnskab.dk.

Nationalmuseets forskningschef foreslår ifølge Videnskab.dk, at man overvejer, om man bør indføre en kobberalder i de danske historiebøger.

Lektor i arkæologi på Københavns Universitets Saxo-Institut Henriette Lyngstrøm kalder over for Videnskab.dk forslaget »provokerende på den gode måde«.

Modsat mener professor Helle Vandkilde ved Aarhus Universitet, at ét fund er for lidt til at revurdere en hel tidsalder.

Hun siger til Videnskab.dk, at der stadig mangler bevis for, at der har været tale om en »systematisk eller stor produktion af kobber«.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden