0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Europas måske vigtigste bronzealderklenodie blev fundet på dansk jord. Nu skal ny attraktion hjælpe os med at forstå historien

’Solvognens Fundsted’ er navnet på en ny kultur- og naturattraktion i Odsherred, der forklarer historien om, ja, fundet af Solvognen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Uffe Kurtzweil
Foto: Uffe Kurtzweil

De rustne porte er udsmykket med laserskårne jernillustrationer, der viser, hvordan bronzealdermenneskene troede, at den hellige sol blev hjulpet på sin vej af skibe og guddommelige dyr som fisk, heste og slanger

Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det begyndte for over 100 år siden i 1902, da landmanden Frederik Villumsen pløjede Europas måske vigtigste bronzealderfund fri af den drænede jord ved Trundholm Mose i Odsherred.

Det, som landmanden fandt, var Solvognen – et nationalklenodie og et vidnesbyrd om bronzealderens religion, hvor man troede på, at solen fik hjælp til at blive trukket over himlen.

I dag kan man ved selvsamme moseområde i Odsherred opleve et nyt landskabskunstværk kaldet ’Solvognens Fundsted’, en del af Geopark Odsherred, som officielt blev indviet af dronning Margrethe i lørdags.

’Solvognens Fundsted’ er en kultur- og naturattraktion, der består af fire meter høje og 10-14 meter lange, rustne stålvægge, som ifølge projektleder og arkitekt Rasmus Iversen skal lede de besøgende ind gennem porten til bronzealderen.

Uffe Kurtzweil
Foto: Uffe Kurtzweil

De rustne porte er udsmykket med laserskårne jernillustrationer, der viser, hvordan bronzealder-menneskene troede, at den hellige sol blev hjulpet på sin vej af skibe og guddommelige dyr som fisk, heste og slanger. Det fremgår af en pressemeddelelse fra udstillingsarkitekterne Kurtzweil A/S, der i samarbejde med Geopark Odsherred står bag attraktionen.

»Vi vil give de besøgende en oplevelse, hvor mosen spiller en aktiv rolle, så de mærker landskabet, hvor vores forfædre tilbad solen og nedlagde Solvognen. Selve fundet af Solvognen og stedet spiller også en rolle i formidlingen«, siger Uffe Kurtzweil, direktør i Kurtzweil A/S, i pressemeddelelsen.

Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Besøgende kan via en podcast høre om historien bag området. Man kan blive klogere på solkulten, landskabet og mytologien, som også går igen i illustrationerne på jernvæggene.

I pressemeddelelsen fremgår det, at området i fremtiden skal overlades til sig selv. Det har i mere end 100 år været dyrket jord, men planen er nu, at området igen skal ligne de moser, hvor bronzealderfolket tilbad solen med ritualer og danse.

Uffe Kurtzweil
Foto: Uffe Kurtzweil