Sprog. Retslingvist Tanya Karoli Christensen har analyseret 192 chatbeskeder i sagen mod en formodet syrienskriger, der kører ved retten i Glostrup. Torsdag morgen er hun indkaldt som ekspertvidne og skal udspørges af forsvarer og anklager. Illustration: Peter Sætternissen

Sprog. Retslingvist Tanya Karoli Christensen har analyseret 192 chatbeskeder i sagen mod en formodet syrienskriger, der kører ved retten i Glostrup. Torsdag morgen er hun indkaldt som ekspertvidne og skal udspørges af forsvarer og anklager. Illustration: Peter Sætternissen

Kultur tophistorie

Sprogforsker vidner for første gang i terrorsag

Retslingvist Tanya Karoli Christensen har analyseret 192 chatbeskeder i sagen om en formodet syrienskriger, der fortsætter ved retten i Glostrup i dag

Kultur tophistorie

Torsdag morgen vidner en sprogforsker i sagen mod en 24-årig formodet syrienskriger ved retten i Glostrup.

Det er første gang en dansk mand er tiltalt for at rejse til Syrien og tilslutte sig Islamisk Stat i 2013. Og det er første gang, en dansk retslingvist bliver indkaldt som ekspertvidne i en terrorsag.

Den 24-årige har siddet fængslet siden marts 2015, og i august sidste år afleverede sprogforsker Tanya Karoli Christensen en analyse af 192 chatbeskeder skrevet over Skype mellem den tiltalte og en anden mand, der angiveligt befandt sig i Syrien. Det er den rapport, hun skal udspørges om af anklager og forsvarer torsdag morgen.

Anklagemyndigheden mener, at chatbeskederne understøtter påstanden om, at den tiltalte planlagde at tage til Syrien igen i 2015. Han nåede dog aldrig at komme af sted, da han blev anholdt og fængslet i marts 2015.

»Jeg har ikke haft adgang til andet materiale i sagen, så jeg forholder mig alene til, hvad man kan konkludere, og hvad man ikke kan konkludere ud fra det sproglige«, fortæller Tanya Karoli Christensen fra Københavns Universitet.

:

Da hun gik ind i sagen, anede hun ikke, hvilken type sag, det var. Og at den ville ende med at være så stor.

»Jeg har ikke fået pålagt en bestemt opgave af politiet, de har bare bedt mig analysere materialet. Jeg har selv haft nogle formodninger om, hvad de gerne vil have ud af det. Men det har passet mig godt ikke at vide særlig meget. For jeg har ikke været farvet af, om de har haft behov for noget bestemt. Jeg er så trænet en sproganalytiker, at jeg godt ved, at jeg er nødt til at holde alle fortolkningsmulgheder åbne så længe som muligt«, fortæller hun.

Trusselsbreve og afpresning

Som tidligere omtalt i Politiken har man i USA i mange år indkredset forbrydere ved hjælp af retslingvistik, og Tanya Karoli Christensen har i det seneste par år arbejdet på at opbygge feltet i Danmark. Sideløbende med sin grammatiske forskning har hun taget kurser i udlandet i retslingvistik, underviser i det på kanidatniveau på Københavns Universitet og er i gang med at etablere et samarbejde med dansk politi.

Retslingvistik kan bruges i alt fra mordsager til hvordan forsikringsselskaber skriver deres policer mere forståeligt. Selv er hun mest interesseret i opklaring og efterforskning, hvor sprogligt materiale indgår som bevismateriale.

Det er anden gang, Tanya Karoli Christensen får mulighed for at bruge sine sproglige analyser i retten. Første gang var, da hun i december blev indkaldt som ekspertvidne i retten i Næstved, hvor en 58-årig mand stod tiltalt for at have skrevet trusselsbreve for at afpresse andre og true vidner til tavshed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De 192 chatbeskeder har været fremlagt af anklagemyndigheden tidligere i retssagen. Her fremgik det, at en 26-årig mand, der menes at være i Syrien og kæmpe for Islamisk Stat, herfra har chattet med den tiltalte. Han blev eftersøgt og fængslet in absentia i 2014, efter flere medier havde fortalt, hvordan han på Facebook optrådte på billeder med afhuggede hoveder sat op på et hegn. Billeder, som politiet mener er taget i den syriske by Raqqa.

Det fremgår af beskederne, at den tiltalte tilsyneladende er nervøs for, hvordan han vil blive modtaget dernede, når han valgte at rejse ud af Syrien i 2013. Det fremgår også af chatten, at hans samtalepartner vil lægge et godt ind for ham hos 'brødrene'. De kommunikerer desuden om noget papirarbejde og taler om, hvor mange penge, den tiltalte skal tage med, og om de skal hæves i Tyrkiet eller i Danmark. Korrespondancen foregår på dansk, men indeholder også forskellige arabiske udtryk.

»Jeg har lavet en tekstlingvistisk analyse af materialet. Det er min forventning, at anklagemyndigheden vil udspørge mig om, hvad man kan konkludere ud fra chatbeskederne. Og at forsvaret vil udspørge mig om, hvad man ikke kan konkludere. Jeg ser det som min opgave at forklare det så nøgternt og videnskabeligt som muligt, så det ikke er mig, der drager konklusionerne«, siger Tanya Karoli Christensen, der ikke ønsker at kommentere chatbeskederne eller gå i detaljer, før hun har været i retten torsdag morgen.

Sagen mod den formodede Syrienskriger begyndte 16. maj i retten i Glostrup.

Den 24-årige mand er blandt andet tiltalt efter den såkaldte terrorpragraf for at have ladet sig hverve af Islamisk Stat under en rejse til Syrien i 2013.

Tiltalt for at hylde Omar El-husseins handlinger

Manden er også tiltalt for at have forsøgt at foretage endnu en rejse til Syrien og for i den forbindelse at optage et kviklån på 20.000 kroner, som anklagemyndigheden mener, han ville overdrage til Islamisk Stat. Han kom dog ingen steder, da han blev anholdt og har siddet fængslet siden marts 2015. Chatbeskederne, som politiet har fundet på tiltaltes telefon, afsluttes med, at den tiltalte skriver, at han er blevet »låst fast i et år«. Den besked blev sendt, da politiet tog mandens pas i marts sidste år.

Den 24-årige er også tiltalt for at have hyldet Omar El-Husseins handlinger på Facebook. Den dag, gerningsmanden til de to drab ved Krudttønden og den jødiske synagoge i Krystalgade blev begravet, lavede den 24-årige en video, hvor han selv kører bag ligvognen. Teksten til videoen lød:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Åh mennesker. Kig på kisten. I dag Omar. I morgen os. Enhver sjæl skal smage døden. Må Allah acceptere vores bror! Må den påmindelse vække enhver. Og må vi alle vende oprigtigt tilbage til Allah. Wallah den mand har rystet Danmark MashAllah. Og bak jeres bror. Må vi in shaa Allah få flere brødre som Omar. Som ofrede sit liv på Allah og hans profet«.

Sagen er blevet udvidet til også at handle om trusler, tyveri og brandstiftelse i Danmark. Hovedpersonen risikerer 10 års fængsel og kan miste sit danske pas og blive udvist af landet. Han har hidtil nægtet at udtale sig og nægter sig skyldig.

Politiet ønsker ikke at kommentere brugen af en retslingvist som ekspertvidne, før sagen er afsluttet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce