Røveri. Kun en mindre del af de kunstværker, som nazisterne stjal fra jøderne i 1933-45 er givet tilbage til de overlevende eller deres arvinger. Arkivfoto fra Theresienstadt.
Foto: LARS SKAANING

Røveri. Kun en mindre del af de kunstværker, som nazisterne stjal fra jøderne i 1933-45 er givet tilbage til de overlevende eller deres arvinger. Arkivfoto fra Theresienstadt.

Kunst

Holocaustinstitut får hjemme i koncentrationslejr

Nyt institut skal skaffe stjålet kunst tilbage til ofrene eller efterkommerne.

Kunst

Nogle siger titusinder, andre taler om hundredtusinder.

Ingen ved det præcis, men alle med indblik i problematikken er enige:

65 år efter Anden Verdenskrigs afslutning er store mængder kunstgenstande og andre værdier endnu ikke givet retur til holocaustofre eller deres efterkommere.

Nu skal et nyt holocaustinstitut i Tjekkiet medvirke til at øge og koordinere den internationale indsats, så naziregimets røverier kan blive godtgjort.

»Holocaust var historiens største massemord, men det var også det største organiserede røveri«, sagde det amerikanske udenrigsministeriums holocaust-toprådgiver, Stuart Eizenstat, forleden i Prag, da instituttet blev præsenteret.

Verdensomfattende holocaustinteresse
Oprettelsen af instituttet blev aftalt sidste år ved en international konference om holocaustofrenes ejendom.

Den fandt sted i Prag og i Terezin (Theresienstadt) på det daværende tjekkiske EU-formandskabs initiativ.

LÆS OGSÅ

46 lande støttede etableringen af European Shoah Legacy Institute (Esli) i Terezindeklarationen. (Shoah er det hebræiske ord for holocaust).

Nu er instituttet en realitet og en »meget vigtig institution, som bliver et center for verdensomfattende holocaustinteresse«, som Eizenstat siger.

Øget fokus på erstatning Også Cecilie Felicia Stokholm Banke, leder af holocaustafdelingen i Dansk Institut for Internationale Studier, fremhæver Esli’s betydning: »Instituttet vil bidrage – og har allerede bidraget – til en øget politisk fokus på erstatningsproblematikken. Esli kan desuden ses som kulminationen på næsten 20 års bestræbelser på at godtgøre de overgreb, der blev begået mod en stor gruppe borgeres private ejendomsret«, siger Banke, der også deltog i konferencen sidste år. Kontor i koncentrationslejr

Instituttet vil øge muligheder for både at lokalisere værkerne og for at returnere dem til deres rette ejere

Esli har lige nu et kontor i Prag, men skal i fremtiden have sit sæde i den forhenværende koncentrationslejr Terezin.

Terezin ligger cirka 60 km nord for Prag.

»Vi regner med at flytte dertil om to-tre år. Det vil afhænge af, hvornår kasernebygningen fra 1700-tallet bliver færdigrekonstrueret. Det er vigtigt, at instituttet skal ligge i Terezin, som tusinder af europæiske jøder kom igennem, og som er et af symbolerne på shoah«, siger instituttets direktør, Lukas Pribyl.

LÆS ARTIKEL

Instituttets drift finansieres af Tjekkiet med bidrag fra USA og Israel, men udenrigsministeriet i Prag forhandler p.t. med flere lande, og der er ifølge Pribyl chancer for flere tilskud. Man håber også at involvere EU.

Instituttets aktiviteter, som også omfatter for eksempel uddannelse om og forskning i holocaust eller social hjælp til de overlevende, skal afvikles i samarbejde med et internationalt rådgivningsudvalg, hvor blandt andre Cecilie Felicia Stokholm Banke har sæde.

En halv million kunstgenstande?

Mængden af de ikkereturnerede værdier er svær at opgøre.

Ifølge Cecilie Banke hed det ved sidste års konference, at jøder blev frarøvet 600.000 kunstgenstande, hvoraf 100.000 er givet tilbage eller erstattet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Men tallene skal tages med forbehold, forklarer Michaela Sidenberg fra Prags Jødiske Museum:

»Det er et vanskeligt spørgsmål, fordi forskellige databaser opgiver forskellige tal, og fordi flere lande ikke er særlig villige til at samarbejde og eksempelvis gør for lidt efterforskning på museer. Det gælder ikke kun de tidligere kommunistiske stater, hvor problemet er størst, men også flere gamle EU-lande. Det blev åbent erkendt ved en konference i Berlin for nylig. Men ét tal vil jeg nævne: I alle større tjekkiske kunstsamlinger findes der hundreder af jødiske værker«, siger hun.

Holocaust var historiens største massemord, men det var også det største organiserede røveriMichaela Sidenberg er ligesom sin danske kollega overbevist om, at det nye institut vil bidrage markant til øget fokus på erstatningsspørgsmålet:

»Instituttet vil øge muligheder for både at lokalisere værkerne og for at returnere dem til deres rette ejere. Esli vil gradvis indsamle data om de eftersøgte værker, men kun offentliggøre helt sikre informationer og kilder«, siger Sidenberg.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce