Kvittering. Ai Weiwei uden for det lokale skattekontor i Beijing forleden.
Foto: Andy Wong/AP (arkiv)

Kvittering. Ai Weiwei uden for det lokale skattekontor i Beijing forleden.

Kunst

Ai Weiwei: Jeg har betalt løsesummen

Den Louisiana-aktuelle kunstner har betalt af på den enorme skattegæld, Kina mener, han skylder.

Kunst

Ai Weiwei har lige været på skattekontoret i Beijing for at indbetale 7,3 millioner kroner – som han ikke mener, at han skylder.

Men det er prisen, hvis han vil have myndighederne til overhovedet at revurdere hans skattesag. De kinesiske myndigheder tilbageholdt i foråret den aktivistiske kunstner i 80 døgn og løslod ham i juni med besked om at efterbetale 13 millioner kroner i skat.

»Jeg blev taget som gidsel for et halvt år siden«, sagde Ai Weiwei, da han havde afleveret de godt syv millioner kr. hos myndighederne.

LÆS OGSÅ »Nu har jeg betalt løsesummen. Det er ligesom at være udsat for røveri«, lød det Ai Weiwei, som er berømt i Vesten for sin kunst og for sin kritik af Kinas undertrykkelse af menneskerettighederne. Omkring 30.000 mennesker har hjulpet ham med penge. Nogle har kastet pengesedler ind over muren til hans atelier i Beijing. Næsten otte millioner kroner har han modtaget som bidrag. Hånet i partiavisen Denne opbakning bliver hånet af kommunistpartiets avis Global Times. Både den kinesiske udgave og den engelske bragte i går en leder med overskriften ’Ai Weiwei’erne vil blive skyllet væk af historiens gang’. »Ai vil have verden til at tro, at han har kinesernes støtte. Men er 30.000 et stort tal, sammenlignet med Kinas befolkning på 1,3 milliarder?«, spørger avisen og antyder, at en stor del af bidragene nok kommer fra udlandet.»Vesten har støttet mange dissidenter i Kina. Listen er lang, og de fleste er gået i glemmebogen. Ai Weiwei er ny på listen. I 30 år er der dukket Ai Weiwei’er frem, og de er forsvundet igen«, skriver partiavisen. Hans sag bliver tiet ihjel af de statskontrollerede kinesiske medier. Det officielle nyhedsbureau Xinhua og partiavisen Folkets Dagblad har ikke omtalt ham, siden han blev løsladt i juni. Da Ai Weiwei mødtes med skattemyndighederne, var han iført en T-shirt, udformet som en efterlysningsplakat af ham selv med ordet ’Forsvundet’«. I hjørnet, skråt henover, var skrevet ’Fundet’.

»Truslen hænger hele tiden over hovedet«
Besøget på skattekontoret var hans første kontakt med skattefolkene siden løsladelsen i juni. Han har forbud mod at forlade Beijing og mod at give interview. Men han udtaler sig alligevel.

»Jeg har ingen chance for at vinde skattesagen i retten. Politiet har tidligere sagt til mig, at jeg lige så godt kan indrømme det, hvis staten siger, jeg har brudt skatteloven, for staten vil aldrig skifte mening«, sagde han for få dage siden til Hongkong-avisen South China Morning Post.

»Det sagde også, at de altid kan anholde mig og ikke behøver at slippe mig fri. Truslen hænger hele tiden over hovedet. De gør det helt klat, at der ikke er nogen beskyttelse at finde noget sted«.

Symbolsk forfølgelse

Efter indbetalingen på skattekontoret i onsdags sagde Ai Weiwei til nyhedsbureauet Reuters, at systemets forfølgelse af ham er symbolsk for utallige andre, mindre kendte sager, hvor kritiske aktivister tilbageholdes i fængsler, arbejdslejre eller husarrest. »Når jeg udtaler mig, er det ikke bare på egne vegne, men for alle dem, som ikke kan blive hørt«, sagde han.

LÆS OGSÅ »Jeg håber, at når samfundet ser mig, så vil folk huske, at der er andre sager. Mange mennesker forstår ikke, hvorfor de ikke kan være sammen med deres børn eller tale med dem, som de gerne vil. Deres stemmer kommer aldrig frem«, sagde den 54-årige aktivist.

Jessy Lee bidrog til artiklen.

FACEBOOKBliv ven med Politiken

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce