Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Modvind.  Jørgen Leth får atter negativ opmærksomhed, denne gang på grund af sin nye udstilling i København.
Foto: Lærke Posselt (arkiv)

Modvind. Jørgen Leth får atter negativ opmærksomhed, denne gang på grund af sin nye udstilling i København.

Kunst

Minister kalder Jørgen Leths nøgenfoto-udstilling »naiv«

Christian Friis Bach kritiserer Jørgen Leths syn på kærlighed til unge.

Kunst

Hvis Jørgen Leth »tror, at hans forhold til en helt ung sort kvinde, fra begge sider handler om en 'kærlighedsakt' og ... 'lykke' så er han for naiv«.

Sådan skriver udviklingsminister Christian Friis Bach (R) på sin Facebook-profil.

SKRIV

Ovenstående er en del af udviklingsministerens kommentar til historien om, at Jørgen Leth nu blandt andet vil udstille en række nøgenbilleder af en ung, mørk kvinde fra Haiti på den kommende udstilling 'Mit navn er Jørgen Leth'.

»Jeg vil gerne vise, at der ikke er noget uanstændigt ved, at en ældre, hvid man har et forhold til en ung sort kvinde. Men jeg vil slet ikke genoplive debatten - det er slet ikke formålet med det her«, siger Jørgen Leth til dr.dk om udstillingen.

På grænsen til 'udnyttelse'
Og det er præcis det forhold, der har fået udviklingsministeren til tasterne for at beskylde Jørgen Leths syn som 'naivt'.

»Har desværre set alt for mange tilfælde af ældre hvide mænd med fattige unge sorte kvinde. Det er ikke kærlighed, det er desparat afhængighed, grænsende til udnyttelse..«, skriver Christian Friis Bach videre i Facebook-kommentaren.

LÆS MERE

Dermed lader det til, at Jørgen Leth får svært ved at undgå, at udstillingen vækker debat.

De omtalte billeder er taget af Jørgen Leth selv, og viser ham i en række intime situationer med en sort kvinde.

Forfatteren, filmskaberen og sportskommentatoren Jørgen Leth har tidligere fået en del negativ opmærksomhed i offentligheden.

Bog affødte mediestorm
Med lanceringen af bogen 'Det uperfekte menneske', som udkom i 2005, kom Jørgen Leth ud i en sand mediestorm.

Her skrev Jørgen Leth blandt andet om sit intime forhold til sin koks datter: »Jeg tager kokkens datter, når jeg vil. Det er min ret. Jeg kan have hende, som jeg vil. Hun klæder sig af her i 'the master bedroom', mens hendes mor er ved at gøre klar til aftensmad«.

LÆS MERE

De første anmeldelser af bogen var positive, men da Ekstra Bladet på forsiden af avisen 29. september 2005 skrev »Leth holdt 17-årig som sexslave« med blodrøde bogstaver, begyndte det for alvor at blive svært for Jørgen Leth.

Blev kaldt 'gammel gris'

For eksempel skrev journalisten og forfatteren Maria Cuculiza følgende kommentar i Ekstra Bladet:

»Du er gammel. Endog meget gammel. I forhold til et 17-årigt sort pigebarn er du en gammel, gusten dansk gris med slap hud og grå dinglepik. Du er ikke attraktiv - bortset fra det nyttige i dine skattefrie kroner, som kan sikre hendes families overlevelse«.

De følgende dage fulgte blandt andre Politiken og Ekstra Bladet op med overskrifter som 'Liderbasse' og 'Farvel til den gamle gris'. I førstnævnte leder i Politiken krævede man, at Jørgen Leth trak sig fra sin stilling som honorær dansk konsul i Haiti.

Til sidst kulminerede historien med, at TV 2 fyrede Jørgen Leth som sportskommentator på kanalens Tour de France-dækning. Herefter udsendte Jørgen Leth en pressemeddelelse, hvori han skrev, at han trak sig fra samtlige officielle poster, heriblandt posten som honorær konsul..

Udstillingen 'Mit navn er Jørgen Leth Art Moves #2' åbnede fredag på Kunstforeningen Gl Strand i København, og fortsætter frem til 12. august.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce