Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Modvind. Jørgen Leth får atter negativ opmærksomhed, denne gang på grund af sin nye udstilling i København.
Foto: Lærke Posselt (arkiv)

Modvind. Jørgen Leth får atter negativ opmærksomhed, denne gang på grund af sin nye udstilling i København.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister kalder Jørgen Leths nøgenfoto-udstilling »naiv«

Christian Friis Bach kritiserer Jørgen Leths syn på kærlighed til unge.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis Jørgen Leth »tror, at hans forhold til en helt ung sort kvinde, fra begge sider handler om en 'kærlighedsakt' og ... 'lykke' så er han for naiv«.

Sådan skriver udviklingsminister Christian Friis Bach (R) på sin Facebook-profil.

SKRIV

Ovenstående er en del af udviklingsministerens kommentar til historien om, at Jørgen Leth nu blandt andet vil udstille en række nøgenbilleder af en ung, mørk kvinde fra Haiti på den kommende udstilling 'Mit navn er Jørgen Leth'.

»Jeg vil gerne vise, at der ikke er noget uanstændigt ved, at en ældre, hvid man har et forhold til en ung sort kvinde. Men jeg vil slet ikke genoplive debatten - det er slet ikke formålet med det her«, siger Jørgen Leth til dr.dk om udstillingen.

På grænsen til 'udnyttelse'
Og det er præcis det forhold, der har fået udviklingsministeren til tasterne for at beskylde Jørgen Leths syn som 'naivt'.

»Har desværre set alt for mange tilfælde af ældre hvide mænd med fattige unge sorte kvinde. Det er ikke kærlighed, det er desparat afhængighed, grænsende til udnyttelse..«, skriver Christian Friis Bach videre i Facebook-kommentaren.

LÆS MERE

Dermed lader det til, at Jørgen Leth får svært ved at undgå, at udstillingen vækker debat.

De omtalte billeder er taget af Jørgen Leth selv, og viser ham i en række intime situationer med en sort kvinde.

Forfatteren, filmskaberen og sportskommentatoren Jørgen Leth har tidligere fået en del negativ opmærksomhed i offentligheden.

Bog affødte mediestorm
Med lanceringen af bogen 'Det uperfekte menneske', som udkom i 2005, kom Jørgen Leth ud i en sand mediestorm.

Her skrev Jørgen Leth blandt andet om sit intime forhold til sin koks datter: »Jeg tager kokkens datter, når jeg vil. Det er min ret. Jeg kan have hende, som jeg vil. Hun klæder sig af her i 'the master bedroom', mens hendes mor er ved at gøre klar til aftensmad«.

LÆS MERE

De første anmeldelser af bogen var positive, men da Ekstra Bladet på forsiden af avisen 29. september 2005 skrev »Leth holdt 17-årig som sexslave« med blodrøde bogstaver, begyndte det for alvor at blive svært for Jørgen Leth.

Blev kaldt 'gammel gris'

For eksempel skrev journalisten og forfatteren Maria Cuculiza følgende kommentar i Ekstra Bladet:

»Du er gammel. Endog meget gammel. I forhold til et 17-årigt sort pigebarn er du en gammel, gusten dansk gris med slap hud og grå dinglepik. Du er ikke attraktiv - bortset fra det nyttige i dine skattefrie kroner, som kan sikre hendes families overlevelse«.

De følgende dage fulgte blandt andre Politiken og Ekstra Bladet op med overskrifter som 'Liderbasse' og 'Farvel til den gamle gris'. I førstnævnte leder i Politiken krævede man, at Jørgen Leth trak sig fra sin stilling som honorær dansk konsul i Haiti.

Til sidst kulminerede historien med, at TV 2 fyrede Jørgen Leth som sportskommentator på kanalens Tour de France-dækning. Herefter udsendte Jørgen Leth en pressemeddelelse, hvori han skrev, at han trak sig fra samtlige officielle poster, heriblandt posten som honorær konsul..

Udstillingen 'Mit navn er Jørgen Leth Art Moves #2' åbnede fredag på Kunstforeningen Gl Strand i København, og fortsætter frem til 12. august.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden