Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Forsvar.  Jørgen Leth mener, at udviklingsminister Christian Friis Bach  burde fokusere på Haitis genopbygning i stedet for hans kærlighedsforhold.
Foto: Jens Dresling

Forsvar. Jørgen Leth mener, at udviklingsminister Christian Friis Bach burde fokusere på Haitis genopbygning i stedet for hans kærlighedsforhold.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jørgen Leth: Betonfeministisk ministerkritik er ubehagelig

Jørgen Leth tager til genmæle efter kommentarer fra udviklingsministeren.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jørgen Leth er langtfra enig i den kritik, som udviklingsminister Christian Friis Bach (R) retter mod hans udstilling 'Mit navn er Jørgen Leth Art Moves #2'.

Christian Friis Bach (R) skrev i går på sin Facebook-profil, at hvis Jørgen Leth »tror, at hans forhold til en helt ung sort kvinde, fra begge sider handler om en 'kærlighedsakt' og ... 'lykke' så er han for naiv«.

SKRIV

Baggrunden er en række nøgenbilleder af en ung, mørk kvinde fra Haiti. Billederne er taget af Jørgen Leth selv med en mobiltelefon.

Leth: Skyder ved siden af
»Jeg synes, det er en kliché og helt skudt ved siden af. Det er en aldersfascisme, der er en del ubehagelige ting i det, og der er også en antagelse af, at man udnytter, og det er der jo ikke tale om«, siger Jørgen Leth til TV2 News.

Christian Friis Bach mener, at Jørgen Leth ved at tale om forholdet som fyldt med 'kærlighed' og 'lykke' giver udtryk for en naiv holdning. Udviklingsministeren påpeger, at disse forhold ofte er ulykkelige og præget af undertrykkelse.

LÆS MERE

Ifølge Christian Friis Bach, der ikke tager stilling til det konkrete forhold mellem Jørgen Leth og kvinden på billedet, kan Jørgen Leths udtalelse være med til at legitimere forhold mellem rige, hvide mænd og fattige, sorte kvinder.

Jørgen Leth mener dog ikke, at der i hans egne forhold er tale om, at man udnytter den anden part.

»De kærlighedshistorier, som jeg har haft i Haiti, har jo ikke været udnyttelse. Så jeg synes bare, at det er skudt ved siden af. Jeg synes, at hele emnet er brugt op af betonfeministerne, så jeg gider ikke rigtigt at beskæftige mig med det«, fortsætter han.

»Meningsløst synspunkt«
Jørgen Leth forsvarer sig med, at kvinden på billedet er 22 år, hvorfor der ikke er tale om en kriminel handling.

»Og for det andet er det jo meningsløst overhovedet at have det synspunkt, at man skal være totalt lige socialt for at kunne have en kærlighedsaffære. Den kliché troede jeg var overstået, og den kan jeg ikke tage alvorligt«, siger Jørgen Leth.

LÆS MERE

I stedet mener han, at udviklingsministeren burde fokusere på andre dagsordener.

Hjælp Haiti i stedet

»Når jeg nu har udviklingsministeren, så vil jeg dog sige til ham: Hvad med at tænke på at hjælpe Haiti, for det står helt stille. Jeg hjælper selv på min måde, hvor jeg giver løn til mine folk, der arbejder i mit hus. Men det står helt stille med hjælpen fra udlandet«, siger Jørgen Leth.

Her refererer han til de kraftige jordskælv, der i 2010 kostede over 316.000 menneskeliv og efterladte landet i ruiner.

LÆS MERE

»Der er udbetalt en meget lille del af de penge, der blev bevilget i sin tid. Og Haiti er gået i stå. Genopbygningen er totalt gået i stå, og det er en skandale, synes jeg, at man ikke opdager det. Det, synes jeg, er meget mere interessant for en udviklingsminister«, afslutter Jørgen Leth.

Udstillingen 'Mit navn er Jørgen Leth Art Moves #2' åbnede fredag på 'Kunstforeningen Gl Strand i København', og fortsætter frem til 12. august.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden