Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Konflikt. Verdens mest berømte street art-kunstner, Banksy, melder sig ind i tvisten mellem gadekunstnere og OL-arrangørerne i London.

Konflikt. Verdens mest berømte street art-kunstner, Banksy, melder sig ind i tvisten mellem gadekunstnere og OL-arrangørerne i London.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Street art-kunstnere gør oprør mod OL-forskønnelse i London

Anklage: Myndigheder fjerner street art-kunst for at gøre London mere »pæn«.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På den ene side står de mange street art-kunstnere i England. På den anden side står et bystyre i London, der gerne vil have, at deres by fremstår så pæn som muligt, når alverdens OL-atleter fra fredag indtager den engelske hovedstad.

Ifølge mange street art-kunstnere er mange mure i London, som i årevis har været prydet af gadekunst og stået uberørt, i den seneste tid blevet renset for kunst.

Street art-kunstnernes stencils og tags bliver slet og ret fjernet, mener de.

Myndighederne forsvarer sig med, at der ikke er nogen officiel bestemmelse om, at grafitti og street art bliver fjernet. Men at de rengører de mure, der er blevet overmalet, hvis nogen klager over det.

Forskel på graffiti og street art
Her står tvisten så, to dage før OL i den engelske metropol begynder. I eksempelvis kvartererne Spitalfields, Hackney og Ealing er megen street art blevet fjernet.

»Det har stået på i over et år eller mere med en generel oprydning omkring Hackney«, siger Geoff Whitehouse fra Very Nearly Almost, et magasin som dokumenterer street art.

Men ikke al kunst i det offentlige rum bliver tilsyneladende fjernet. Noget er finere end andet.

En talsmand for Hackney Council siger til BBC, at det har taget en del tid at afgøre, om noget var graffiti eller street art, »som bør bevares«. Blandt andet er en del af den verdenskendte guerillakunstner Banksy ikke blevet rørt.

»Der er en forskel mellem lavkvalitets-graffiti og den kunst, som navne som Banksy udfører. Du er nødt til at se på det og kunne kende forskel - det er ikke en sort og hvid ting«, siger Helen Bingham, kampagnemanager for Hold Britain Tidy.

Kunstner anholdt
Også i området omkring selve den olympiske by, hvor atleterne bor, er der blevet strammet op.

Der er en forskel mellem lavkvalitets-graffiti og den kunst, som navne som Banksy udfører.

En engelsk kunstner, Darren Cullen, blev anholdt i sidste uge under mistanke for, at han ville begå hærværk i området. Han er siden blev løsladt af politiet, men har fået forbud mod at nærme sig nogen af de stadions, hvor de olympiske sportsgrene skal finde sted.

»Street art er hvad East London er kendt for. Det er et mekka, nummer et sted for street art i verden... Der er områder omkring East London, som har haft street art på murene i to-tre år, og det er aldrig blevet fjernet. Nu er der pludselig denne rensning i gang. Det er selvfølgelig på grund af OL«, siger Darren Cullen til BBC.

Engelske Banksy fremstiller Simpsons som en udnyttende salgsmaskine. Kilde: Banksy Film / The Simpsons

Street art fjernet
Flere andre street art-kunstnere fortæller, at værker, de har lavet med OL som tema, er blevet fjernet fra mure og husfacader.

En af dem er en kunstner ved navn Mau Mau. I begyndelsen af juli skabte han et vægmaleri i Ealing, hvor den olympiske ild blev båret af en klovn, som vækker mindelser om Ronald McDonald-figuren fra McDonalds og reklamerer for bl.a. Coca Cola, Visa og den engelske forsikringsgigant Lloyds.

Mau Maus værk nåede kun at hænge på muren i London i seks dage, før det blev fjernet.

»Jeg havde forventet, at det ville ske. Jeg tror, nogen mente, det var for krænkende for offentligheden«, siger Mau Mau.

Banksy blander sig
Arrangørerne af OL, Locog, udtalte straks, at der ikke var nogle officielle regler om, at graffiti skal fjernes. En talskvinde for det lokale byrådet i Ealing fortalte efterfølgende, at Mau Maus street art var blevet renset væk p.g.a. en klage.

»Det er godt, at hele landet får en ansigtsløftning... Der kommer en million ekstra mennesker her (til OL, red.), så vi vil gerne have, at de ser området, som det tager sig bedst ud«, sagde vedkommende.

Ikke meget tyder dog på, at alle er enige i den holdning.

Den førnævnte, internationalt berømmede street art-kunstner, Banksy, lagde mandag en række billeder af stencils på en bygning ud på sin hjemmeside. Motivet var et olympisk tema.

Det er dog endnu uvist, om det er i London, motivet er opført, og på hvilken bygning, Banksy har placeret sit kunstværk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden