Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hædersværk. Det spektakulære værk kan opleves på South London Gallery.
Foto: Aleksandra Mir/South London Gallery

Hædersværk. Det spektakulære værk kan opleves på South London Gallery.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

London-kunstner har indsamlet 2.529 pokaler

Aleksandra Mir har skabt det imponerende værk 'Triumf', der lige nu kan opleves i OL-byen.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I løbet af et år har den polskfødte kunstner Aleksandra Mir indsamlet i alt 2.529 pokaler. De indgår nu i kunstinstallationen ’Triumf’, som man kan se på South London Gallery i den engelske hovedstad, hvor hun nu bor.

Men, skriver Financial Times, udstillingen er ganske anderledes end de mange andre OL-relaterede udstillinger, som byen for tiden har på programmet, fordi den handler om måden, hvorpå vi lader fortiden og dens triumfer repræsentere.

De mange pokaler er vundet af sportsfolk i perioden fra 1940’erne til i dag, og som kunstneren siger i avisen, handler hendes værk om »vores tendens til nostalgi og fristelsen til at dvæle ved fortidens ungdom, vitalitet og glæde«.

LÆS OGSÅ Kritik af imperialistiske kræfter

Den implicitte kritik er typisk for den kvindelige kunstner, der arbejder med en politisk dagsorden. Det værk, som Aleksandra Mir slog igennem med, var ’Første kvinde på Månen’ fra 1999, hvor hun på en hollandsk strand skabte et månelandskab ved hjælp af bulldozere. Her iscenesatte hun en månelanding, plantede det amerikanske flag, inviterede sit publikum på champagne og fik på den vis hintet til de patriarkalske og imperialistiske kræfter, der er på spil, når det gælder virkelighedens rumkapløb og storpolitik. Udstillingen kan opleves frem til midten af september. Her kan man i øvrigt også se et kunstfotografi af en herreløs hund, der oprindelig har været hvid, men som nogen har valgt at tatovere sorte pletter på, så den ligner en fodbold.Kunstneren er cubanske Ariel Orozco.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden