Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Museum. Som 4-årig i 1974 flygtede Paula Larrain fra Chile til Danmark. Hun er en af de immigranter, man kan lære om på et nyt museum.
Foto: LINDA JOHANSEN

Museum. Som 4-årig i 1974 flygtede Paula Larrain fra Chile til Danmark. Hun er en af de immigranter, man kan lære om på et nyt museum.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu åbner Danmarks første immigrantmuseum

Fredag åbner Danmarks Immigrantmuseum, der vil fortælle immigranternes historie.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu får man mulighed for at studere indvandringen og indvandrende i en historisk kontekst.

Fredag 27. januar åbner Danmarks første immigrantmuseum i Kulturhuset i Farum.

Her kan man blandt andet finde information om hollænderne, der i 1500-tallet blev hentet til Amager af Christian 2. for at dyrke grøntsager til hoffet, om tyrkiske gæstearbejdere i 1960'erne og 1970'erne og nutidens flygtninge og indvandrere.

Indvandrenes egen fortællinger Til Politiken har museumschef Cathrine Kyø Rasmussen tidligere udtalt:

»Vi mener, at et museum kan bidrage til integration og gøre noget aktivt i samfundet. Og så har vi blandt andet set, at der er et behov. For ligesom alle andre har indvandrere i Danmark også behov for at høre en fortælling om sig selv«.

LÆS ARTIKEL

Nulevende indvandrere har selv afleveret klenodier som rejsekufferter og musik, mens man også kan se en signeret fodboldtrøje fra den senegalesiske spiller Dame N’Doye, en kobberspand til helligt vand plus en antik pistol, som en tyrkisk indvandrer med stort besvær fik lov at tage med ud af Tyrkiet og ind i Danmark, da han kom hertil i 1971.

Derudover kan man også stifte bekendtskab med en række portrætter af indvandrere ukendte som kendte - blandt andre journalist og forfatter Paula Larrain fra Chile og studievært Bashy Quraishy fra Pakistan.

Med tamilrapport
Museet vil via genstande som disse og temaer som madkultur, tværkulturelle ægteskaber og de rejsende romaer formidle historier om immigranterns jagt på efter et bedre liv og frygten for forfølgelse.

Samtidig vil museet også bdirage til, at de besøgende får en dybere forståelse, hvordan Danmark og danskerne igennem tiden har taget imod de tilrejsende.

Derfor udstilles hele tamilrapporten ligesom Immigrantmuseet også vil fortælle historien om de jødiske flygtninge, som blev afvist ved den dansk-tyske grænse i 1930’erne.

Ingen Muhammedtegninger

Men ikke alt er taget med. Sagen om Muhammedtegningerne omtales, men tegningerne udstilles ikke, og der er heller ingen nye kriminalitetsstatistikker.

»Vi vil gerne lægge os i midten og nuancere det lidt, så de ting er med, hvor Danmark ikke ser så godt ud. Og også dem, hvor vi ser godt ud«, sagde museumsinspektøren Susanne Krogh Jensen til Politiken i oktober.

Immigrantmuseet er en del af det statsanerkendte Furesø Museer, som også driver lokalmuseer, lokalarkiv og stadsarkiv.

Museet indvies officielt af minister for ligestilling og kirke samt nordisk samarbejde Manu Sareen og Furesøs borgmester Ole Bondo Christensen fredag 27. januar kl. 14.

SE MERE

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden