Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fupkunst? Her ses Damien Hirst foran sit 'I Am Become Death, Shatterer of Worlds' forud for åbningen af den nye retrospektive udstilling på Tate Modern.
Foto: Matt Dunham/AP

Fupkunst? Her ses Damien Hirst foran sit 'I Am Become Death, Shatterer of Worlds' forud for åbningen af den nye retrospektive udstilling på Tate Modern.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Museumsdirektør beskylder stenrig verdensstjerne for at lave fupkunst

Kunstkritikeren Julian Spalding sammenligner Damien Hirsts succes med 'Kejserens nye klæder'.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Helt hvor meget ballade han havde skabt i den britiske kunstverden, gik for alvor op for Julian Spalding, da han tidligere på ugen forsøgte at komme ind på Tate Modern i London, hvor britisk kunsts enfant terrible, Damien Hirsts, udstilling var til skue for pressen inden den officielle åbning.

BBC i London havde planer om at interviewe den britiske kunstkritiker foran de berømte malerier af prikker, der udgør en stor del af Damien Hirst-udstillingen. Men museet nægtede ham ganske enkelt adgang.

Overhovedet ikke kunst
»De er rasende på mig. Jeg har sagt det, som så mange andre mennesker har tænkt, men ikke turde sige. Konceptkunst er et stort fupnummer. Og det har ramt kunstverdenen på det ene organ, hvor det virkelig gør ondt. Ikke hovedet, ikke hjertet, men det, der er af læder: tegnebogen«, siger Julian Spalding.

Hans bog ’Con Art – Why you ought to sell your Damien Hirsts while you can’ (’Fupkunst – Hvorfor man skal sælge sin Damien Hirst mens man kan’) har vakt så stor opsigt, at han indtil videre har givet interview i blandt andet britisk, russisk, spansk og italiensk presse, der har døbt ham ’den nye anti-Hirst’.

LÆS OGSÅ »Jeg er på en måde som det lille barn i ’Kejserens nye klæder’. Det, der tør sige, at kejseren jo ikke har noget på. Når folk køber Damien Hirsts haj i en beholder for 12 millioner dollar, så får de faktisk ikke andet og mere end det: en haj i en beholder«, siger han og går videre i sit angreb på netop Damien Hirst, der er blevet mangemillionær på at sælge sin kunst. »Der er folk, der siger, han er en dårlig kunstner eller en middelmådig en af slagsen. Men jeg går et skridt videre og siger, at han slet ikke er kunstner overhovedet. Han bidrager jo ikke med noget selv«, siger Julian Spalding og bruger blandt andet de mange malerier af prikker som et eksempel. Ingen gad se på prikkerDamien Hirst malede et par få stykker selv og brugte indtægten fra deres salg til at hyre andre til at male de resterende op mod 1.400. På samme måde hyrede han eksempelvis også et firma til at udstoppe den berømte haj, der med ét slag gjorde ham til en international kunstsensation. »Det eneste, han gør, er at udvælge ting. Men det er ikke kunst for mig at se«, præciserer Julian Spalding. Sammen med en journalist lykkedes det Julian Spalding at komme ind og se udstillingen som menigt medlem af offentligheden.»Vi stod der i lang tid, men ingen brugte egentlig tid på virkelig at se på nogen af værkerne. Det var ligesom en slags religion. Når man spørger folk, hvad de får ud af det, siger de, at det får dem til at tænke. Når man så spørger, hvad de tænker, så siger de, at det ikke er pointen«, siger Julian Spalding.

Min bog koster under 1 pund og indeholder langt flere originale ideer end hans samlede værker.Oprindelig var bogen, der kun er udkommet som e-bog til Amazons Kindle, bestilt af en britisk forlægger, men han trak følehornene til sig, da han læste det kontroversielle manuskript, der sammenligner de høje priser på konceptkunst med ejendomsboblen, der brast og førte til den globale finanskrise.

Den bedste valuta i verden?
Selv medier som Time Magazine og Financial Times er nu ude efter at høre Julian Spaldings mening om og opgør med moderne konceptkunst.

Financial Times har endda beregnet, at priserne på Damien Hirsts kunst rent faktisk er gået ned, og konkluderer, at kunstneren er bekymret over udviklingen.

Men i et svar til kritikken siger Damien Hirst til den britiske avis The Independent, at »folk skal holde fast i deres Hirst. Priserne er slet ikke så høje, som de kan blive«.

Han tilføjer, at kunst er en fremragende investering.»Kunst er den bedste valuta i hele verden«, siger den 46-årige kunstner, hvis personlige formue menes at være i et trecifret antal millioner i britiske pund.

Men Julian Spalding er ikke imponeret over Damien Hirsts svar:

»Damien Hirst har kritiseret mig og sagt, at jeg kun bruger ham som et middel til at sælge min bog. Det er latterligt set, i betragtning af hvilke priser han tager for sin kunst. Min bog koster under 1 pund og indeholder langt flere originale ideer end hans samlede værker«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kunst er den bedste valuta i hele verden.Filosofi er ikke kunst

Julian Spalding mener, at mange er blevet forfærdede over hans angreb på konceptkunsten, netop fordi han som tidligere gallerileder, museumsdirektør og anerkendt kunstkritiker ikke er et uformående medlem af offentligheden. »Når Metropolitan Museum i New York eksempelvis vælger at udstille Hirsts haj i tre måneder, går de jo også med på forestillingen om, at det her er kunst. Og når der kommer en, der er en del af den verden, og kritiserer Hirsts berettigelse som kunster, så sætter jeg jo også spørgsmålstegn ved deres bedømmelse«, siger han. Ifølge Julian Spalding viser de seneste års fokus på konceptkunst – eller fupkunst, som han kalder det – at der er gået noget fundamentalt galt med selve systemet, der uddanner kunstnere.Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ »Det er altid billigere at uddanne folk til at få ideer, end det er at uddanne dem til rent faktisk at kunne udøve deres håndværk. Det er billigere at anskaffe sig et skrivebord end et helt atelier«, siger han. »Faktisk er det nu kommet så vidt, at man for at blive optaget på de fleste kunstuddannelser ikke længere skal møde frem med prøver på sit arbejde. Man skal bare møde frem og snakke om sine ideer. Men hvis det handler om ideer alene, så kan man jo lige så godt uddanne sig til filosof«, mener Julian Spalding.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden