Utilsigtet. Jeremy Deller har accepteret, at teksten, der ellers skulle have bundet udstillingen sammen, fjernes.
Foto: Domenico Stinellis/ AP

Utilsigtet. Jeremy Deller har accepteret, at teksten, der ellers skulle have bundet udstillingen sammen, fjernes.

Kunst

Morderisk prins Harry censureres på Venedig-biennalen

Censuren på Storbritanniens pavillon sker i overensstemmelse med kunstneren Jeremy Deller.

Kunst

’Prins Harry slår mig ihjel’, skulle der have stået på et banner hen over Storbritanniens pavillon på Venedig Biennalen i år.

Men flere underliggende betydninger og mulige fortolkninger har nu ført til, at banneret og en række plakater er blevet fjernet. Det er British Council, et statsfinansieret organ med ansvar for den britiske deltagelse i biennalen, der har truffet beslutningen, angiveligt af skræk for, at teksten ville kunne fremprovokere angreb på britiske soldater i Afghanistan eller på rådets egne kontorer.

LÆS OGSÅ

For to år siden blev British Councils kontor i Kabul stormet af bevæbnede mænd, der nåede at dræbe 12 mennesker.

Banneret og plakaterne er fjernet i overensstemmelse med kunstneren og idemageren bag banneret, Jeremy Deller, skriver The Guardian, som fortæller hele historien.

Truede høge

På overfladen kan teksten meget uskyldigt bare betyde, at prins Harry er morsom.

Men i samspillet med resten af udstillingen, der har Storbritanniens deltagelse i den nyere tids krige som tema, er det svært ikke at læse ind, at prins Harry i januar i forbindelse med et interview om sin helikopterpilot-karriere i Afghanistan, sagde, at hvis der var typer, der truede de britiske tropper, så ville reaktionen ’vel være at sætte dem ud af spillet’.

POLITIKEN TV

Den engelske prins har været i Afghanistan i 20 uger og fortæller nu om sin udstationering. Kilde: ritzau

Men der er også en tredje reference.

Den britiske udstilling i Venedig er bygget op om et gigantisk vægmaleri af en høg, der holder en britisk militær-jeep i kløerne, og for nylig har britiske medier skrevet om en episode, hvor prinsen og en kammerat var på jagt i et område, hvor man efterfølgende fandt to udryddelsestruede og fredede rovfugle skudt – høge.

Ingen andre var blevet set i området med skydevåben den pågældende dag, og politiet afhørte prinsen og kammeraten, der dog begge nægtede kendskab til episoden.

Ingen sigtelser blev rejst, men direkte adspurgt har kunstneren bag vægmaleriet, Deller, åbent svaret, at forbindelsen til høge-episoden er tilsigtet.

Til gengæld siger han, at referencen til prinsens helikopter-interview var utilsigtet, men da han godt kan følge frygten for dødelige angreb på soldater, har han accepteret, at teksten, der ellers skulle have bundet udstillingen sammen, fjernes.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce