Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Utilsigtet. Jeremy Deller har accepteret, at teksten, der ellers skulle have bundet udstillingen sammen, fjernes.
Foto: Domenico Stinellis/ AP

Utilsigtet. Jeremy Deller har accepteret, at teksten, der ellers skulle have bundet udstillingen sammen, fjernes.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Morderisk prins Harry censureres på Venedig-biennalen

Censuren på Storbritanniens pavillon sker i overensstemmelse med kunstneren Jeremy Deller.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

’Prins Harry slår mig ihjel’, skulle der have stået på et banner hen over Storbritanniens pavillon på Venedig Biennalen i år.

Men flere underliggende betydninger og mulige fortolkninger har nu ført til, at banneret og en række plakater er blevet fjernet. Det er British Council, et statsfinansieret organ med ansvar for den britiske deltagelse i biennalen, der har truffet beslutningen, angiveligt af skræk for, at teksten ville kunne fremprovokere angreb på britiske soldater i Afghanistan eller på rådets egne kontorer.

LÆS OGSÅ

For to år siden blev British Councils kontor i Kabul stormet af bevæbnede mænd, der nåede at dræbe 12 mennesker.

Banneret og plakaterne er fjernet i overensstemmelse med kunstneren og idemageren bag banneret, Jeremy Deller, skriver The Guardian, som fortæller hele historien.

Truede høge

På overfladen kan teksten meget uskyldigt bare betyde, at prins Harry er morsom.

Men i samspillet med resten af udstillingen, der har Storbritanniens deltagelse i den nyere tids krige som tema, er det svært ikke at læse ind, at prins Harry i januar i forbindelse med et interview om sin helikopterpilot-karriere i Afghanistan, sagde, at hvis der var typer, der truede de britiske tropper, så ville reaktionen ’vel være at sætte dem ud af spillet’.

POLITIKEN TV

Den engelske prins har været i Afghanistan i 20 uger og fortæller nu om sin udstationering. Kilde: ritzau

Men der er også en tredje reference.

Den britiske udstilling i Venedig er bygget op om et gigantisk vægmaleri af en høg, der holder en britisk militær-jeep i kløerne, og for nylig har britiske medier skrevet om en episode, hvor prinsen og en kammerat var på jagt i et område, hvor man efterfølgende fandt to udryddelsestruede og fredede rovfugle skudt – høge.

Ingen andre var blevet set i området med skydevåben den pågældende dag, og politiet afhørte prinsen og kammeraten, der dog begge nægtede kendskab til episoden.

Ingen sigtelser blev rejst, men direkte adspurgt har kunstneren bag vægmaleriet, Deller, åbent svaret, at forbindelsen til høge-episoden er tilsigtet.

Til gengæld siger han, at referencen til prinsens helikopter-interview var utilsigtet, men da han godt kan følge frygten for dødelige angreb på soldater, har han accepteret, at teksten, der ellers skulle have bundet udstillingen sammen, fjernes.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden