0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Satanmønter bliver udstillet på Nationalmuseet

Få din diabolske nysgerrighed stillet med en ny udstilling i museets forhal.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Ditte Valente
Foto: Ditte Valente

Satanmønt. De meget omtalte mønter refererer alle til Anholt 1973.

Kunst

Som følge af Politikens artikelserie ’Satans mønt’ har Nationalmuseet i København fra i morgen, tirsdag, valgt at udstille mønter og breve med tilknytning til sagen.

Museet har i Den Kgl. Mønt og Medaillesamling de fire typer af satanmønter. De har hovedsagelig fået deres eksemplarer indleveret som danefæ, når de er dukket op i forbindelse med kirkerestaureringer.

GALLERI

I alt ni danske kirker har afleveret mønter til Nationalmuseet, men der er gjort fund i over 20 kirker landet over, og omkring 370 mønter er fundet i alt. Ud over mønterne består fundene af dokumenter med satanstempler, fotografier og okkulte genstande.

»Mønterne har været dyre at lave«, siger Niels Nielsen, der er redaktør af tidsskriftet ’Møntsamleren’.

Han vurderer, at stemplerne til hver mønt har kostet omkring 4.800 kr., mens de bronze- og sølvrondeller, som er brugt til at præge motiverne på, har kostet omkring 25 for hver bronzemønt og omkring 70 kroner for hver sølvmønt.

Samlere betaler godt for djævleslanterne

Niels Nielsen har i sin private samling selv de fire satanmønter. På mønterne ses sataniske afbildninger, der henviser til en uopklaret sag fra Anholt i 1973, hvor man fandt 13 okkulte offersteder.

Ifølge redaktøren bliver bronzemønterne i numismatiske kredse nu solgt for op mod 200 kroner, mens sølvmønterne, ifølge hans vurdering, ville ligge på 400-500 kroner stykket.

»Men sølvmønterne ser man sjældent til salg, fordi de fleste af dem nok er endt hos Nationalmuseet«, siger Niels Nielsen.

De udstillede satanmønter og effekter kan ses i museets forhal fra i morgen.

Det er omstændighederne omkring de bemærkelsesværdige møntfund, som Politiken afdækker i seks kapitler.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Læs mere