Millionkunst. 'Frugt på bord eller en lille hund' af Gauguin er vurderet til mellem 75 og 225 millioner kroner.
Foto: Daniele Leone/AP

Millionkunst. 'Frugt på bord eller en lille hund' af Gauguin er vurderet til mellem 75 og 225 millioner kroner.

Kunst

Stjålet Gauguin-maleri fundet i køkkenet hos fabriksarbejder

En kunstinteresseret fabriksarbejder købte Gauguin-maleri for under 200 kroner.

Kunst

To malerier af Paul Gauguin og Pierre Bonnard, som blev stjålet i London i 1970, er blevet fundet i Italien, hvor de i årtier har hængt i køkkenet hos en fabriksarbejder fra Fiat.

De to værdifulde malerier, 'Frugt på bord eller en lille hund' af Gauguin og Bonnards 'Kvinde med to stole', blev stjålet fra et privat hjem i London for 44 år siden.

Gauguin-maleriet har en anslået værdi på mellem 75 og 225 millioner kroner, mens Bonnards maleri er prissat til omkring 4,5 millioner kroner.

En kunstinteresseret fabriksarbejder købte begge malerier på en auktion i 1975 for under 200 kroner, oplyser den italienske kulturminister, Dario Franceschini.

LÆS OGSÅ

Malerierne havnede på auktionen efter at have ligget flere år på et hittegodskontor på en italiensk togstation. De var blevet fundet af togpersonale i en togkupé kort efter, at de blev stjålet.

»Dette er en utrolig historie og et symbol på den indsats, som det italienske kunstpoliti har ydet gennem mange, mange år«, siger Franceschini.

Klar med ny app

I forrige måned fandt politiet frem til malerierne efter at have fået et tip om, at der kunne være tale om stjålne mesterværker.

Ved et pressemøde onsdag lancerede politiet, der værner om den italienske kulturarv, en ny app til mobiltelefoner, som gør det lettere for offentligheden at hjælpe politiet med at spore stjålne kunstværker.

Mariano Mossa, der leder kulturarvspolitiet i Italien, siger, at omsætning af stjålet kunst er den fjerdestørste illegale handel på verdensmarkedet, efter salg af våben, narkotika og lyssky finansielle produkter.

Italien har verdens største database over stjålne kunstværker. Omkring 5,7 millioner kunstværker er registreret i basen.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce