Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hobe. I dette lejlighedskompleks boede Cornelius Gurlitt og havde en stor del af sin enorme kunstsamling.
Foto: Marc Mueller/AP

Hobe. I dette lejlighedskompleks boede Cornelius Gurlitt og havde en stor del af sin enorme kunstsamling.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rodin og Degas dukker op i spektakulær kunstsag

Tyske myndigheder gør nyt overraskende fund i tysk kunstsamlers dødsbo.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De tyske myndigheder kan nu føje endnu en lille samling værker til listen over værdifuld kunst fundet i dødsboet efter kunstsamleren og eneboeren Cornelius Gurlitt.

Iblandt er skulpturer af den franske billedhugger og maler Edgar Degas og landsmanden billedhuggeren Auguste Rodin.

Præcis hvor mange nye værker der er fundet, og hvorfor de først dukker op nu, ønsker myndighederne ikke at oplyse.

Samtidig er det stadig uklart, om de nyfundne værker er blevet frarøvet ofre for holocaust under Anden Verdenskrig, som det har vist sig at være tilfældet med andre af Gurlitt-samlingens værker, eller om de legalt er gået i arv til kunstsamleren.

Tilbage til efterkommere

En efterforskningsenhed, Taskforce Schwabinger Kunstfund, er i gang med en større undersøgelse af de i alt 1.400 værker af kunstnere som Renoir, Monet, Toulouse-Lautrec, Picasso og Chagall.

Senest har efterforskere kunnet bekræfte, at et maleri af den franske billedkunstner Henry Matisse med titlen ’Siddende kvinde’ er blandt værkerne, som beviseligt blev frarøvet jøder under Anden Verdenskrig.

Indtil 1940 tilhørte Matisse-maleriet den jødiske kunstsamler Paul Rosenberg. Han fik maleriet konfiskeret af nazisterne, hvorefter det på et tidspunkt indgik i rigsmarskal Hermann Görings kunstsamling.

I løbet af Anden Verdenskrig endte maleriet hos Hildebrand Gurlitt, faderen til Cornelius Gurlitt.

Han var tidligere museumsmand og kunsthistoriker, men blev af nazisterne udpeget til både at finde værdifuld kunst til Førermuseet i Hitlers barndomsby, Linz, og til at sælge kunst, der var konfiskeret fra museer og jødiske familier, for at rejse penge til Det Tredje Rige.

Maleriet vil nu blive returneret til Rosenbergs efterkommere.

Tvivlsom arv

Netop nu er Kunstmuseet i Bern desuden i gang med at vurdere, om de ønsker at modtage arven efter Cornelius Gurlitt og de mange andre værker med tvivlsom ejerskabshistorie.

Før den 81-årige eneboer døde under en hjerteoperation i maj, viste det sig nemlig, at han havde indsat det schweiziske museum som enearving i sit testamente.

Museet, der ikke tidligere havde været i forbindelse med Gurlitt-familien, udtalte ved den lejlighed, at nyheden om arven kom som et chok.

Siden har museets direktør, Matthias Frehner, gjort det klart, at man er usikker på, om man vil tage imod arven.

»Vi ønsker ikke at lægge skjul på, at den store gave pålægger os en kæmpe byrde i form af et stort ansvar og et væld af svære og følsomme spørgsmål foruden spørgsmål af særlig juridisk og etisk karakter«, lyder det i hans udtalelse.

Forleden lød udmeldingen fra museet, at de ikke kunne holde sig inden for fristen på et halvt år, som de har fået til at træffe beslutningen, om de vil takke ja eller nej til den problematiske og dog værdifulde gave. Et advokatfirma i Zürich er hyret til at hjælpe med afklaringen.

Sagen om den kolossale kunstsamling begyndte i marts 2012. Efter en rutinekontrol i et tog fik tyske toldmyndigheder mistanke om, at Cornelius Gurlitt skjulte værdier i lejligheden i München.

Under ransagningen af lejligheden fandt toldvæsnet omkring 1.400 værker udført af gamle og yngre mestre. Værdien af samlingen er blevet anslået til adskillige milliarder.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden