Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Overraskelse. Katja Bjørn arbejder ofte med videoer, der bliver vist på overraskende vis. Når man træder hen foran det lille skurhus, hvor hendes værk gemmer sig, opdager man noget, der ligner et ovenlysvindue i jorden. Går man endnu tættere på, kan man se ned i et underjordisk rum, som mennesker træder ind i - og kigger op fra gennem vinduet.
Foto: Jacob Ehrbahn

Overraskelse. Katja Bjørn arbejder ofte med videoer, der bliver vist på overraskende vis. Når man træder hen foran det lille skurhus, hvor hendes værk gemmer sig, opdager man noget, der ligner et ovenlysvindue i jorden. Går man endnu tættere på, kan man se ned i et underjordisk rum, som mennesker træder ind i - og kigger op fra gennem vinduet.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dragørs idyl bliver brudt med kunsteksperiment

Udstillingen 'Reflex' vil vise, at Dragør er mere end en søvning turistdestination.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som en gigantisk, planteædende dinosaurus skyder Øresundsbroen ryg og slår et slag med halen ind mod kysten, mens hovedet peger ud i horisonten. Inde på land ligger Dragør Havn med røgeri og turister i spraglet ferietøj, og på den anden siden af vejen putter de yndige Dragørhuse sig mellem stokroser og cykelkurve, der er blevet konverteret til blomsterkasser.

Det kan føles, som om tiden står stille herude. Men der sker faktisk noget nyt i Dragør denne sommer. Noget, der gør, at det er denne sommer, man skal tage en tur til Amagers østlige tip. Noget, der ikke vil kunne opleves igen næste sommer. Nemlig kunstprojektet ’Reflex’, der er blevet stablet på benene af kunsthistoriker Annette Lindroos.

Lindroos har boet i Dragør i mere end ti år, og da hun har speciale i såkaldt stedsspecifik kunst – altså værker, der er skabt til lige præcis det sted og de omgivelser, hvor det vises – er det måske ikke helt overraskende, at hun fik idéen til netop ’Reflex’. For her er tale om dansk samtidskunst kreeret til Dragør og præsenteret i det fri.

»Jeg ville gerne have os ud af vores comfort zone, både mig selv, byen og kunsten«, fortæller Annette Lindroos.

Og det lykkedes for Lindroos. Videoer, lyd og andre former for opdagelsesværker fylder strandengene og fortet, mens et enkelt værk ligefrem ligger gemt midt i den idylliske skurby, der kiler sig ind mellem vand og land.

Den form for kunst i det offentlige rum er de seneste år blevet stadig mere populært. I de større byer kan man ofte være så heldig at støde på street art, hvor kunstnerne så at sige donerer deres værker til hverdagen, ganske gratis og helt uopfordret. Det kan være alt fra en lille stoffugl monteret i et træ til overraskende tilføjelser til allerede eksisterende skulpturer.

Andre gange er kunsten sat mere i system, som da man kunne se en af Louise Bourgeois’ gigantiske edderkopper på Nytorv i forbindelse med hendes udstilling på Louisiana i 2003. Eller når kunstnere inviteres til at sætte deres præg på københavnske legepladser. For slet ikke at tale om skulpturudstillingen ’Sculpture by the Sea’, der hvert år folder sig ud i Aarhus.

Hvad skal Dragør med et projekt som ’Reflex’?

»Dragør er udfordret af tiden: Færgelejet er lukket, ligesom svømmehallen, og udviklingen i byen er lidt træg«, forklarer Annette Lindroos.

»Fortet er et fortidsminde og der er stor fokus på lokalhistorie. Men samtidig har det hele et stort potentiale. Det er det, jeg vil finde«.

Dragørkunst

At projektet kom til at hedde ’Reflex’ er for Lindroos noget nær en selvfølge, for Dragør er fyldt med refleksioner og spejlinger. Fra de traditionsrige gadespejle over vejrhaner til vandet, der hele tiden blinker i baggrunden. Alt dette inddrages i kunstværkerne, både historien, den særlige lokalitet og, som projektets navn også antyder, eftertanke og refleksion.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dragør er en af Danmarks mindste kommuner med kun 14.000 indbyggere og et samlet kulturbudget på kun 105.000 kroner om året. Det får man ikke meget kunst og kultur for. Og da det meste af denne pulje oven i købet blev lovet til andre arrangementer, måtte Lindroos selv søge penge fra fonde til ’Reflex’.

»Det er bare ikke let at søge penge til et projekt, hvor der hverken er et museum eller en anden kulturinstitution involveret. Derfor stiftede jeg i 2012 Refleksioner – Forening for Samtidskunst og begyndte samtidig på et projekt med kunstneren Jacob Kirkegaard i svømmehallen, der lige var blevet lukket«.

Kirkegaards lydværk kunne opleves gennem fem uger i foråret 2013 og blev lidt af et tilløbsstykke. De mange gæster blev samtidig bedt om at udfylde et spørgeskema, så Lindroos bagefter kunne kortlægge, hvor gæsterne kom fra, hvordan de havde hørt om udstillingen, og hvad de kunne ønske sig af kunsten fremover.

Måske var det denne succes, der førte til, at ’Reflex’ først fik bevilget 65.000 kroner og sidenhen yderligere 50.000 kroner af den nyvalgte borgmester, Eik Dahl Bidstrup (V), før også A.P. Møller trådte til med 150.000 kroner.

»Og det var i sidste sekund, for på det tidspunkt var flere kunstnere stået af projektet, fordi jeg ikke kunne garantere dem, at de nogensinde ville få deres betaling«, fortæller Annette Lindroos, der har lagt et års intenst arbejde i projektet uden at få en krone for det.

»De otte kunstnere og en enkelt arkitektgruppe, som jeg har arbejdet med, er ikke bare dygtige, de er også meget generøse. Selv blev jeg så stædig og ville vise, at det kunne lade sig gøre. Både at få projektet på benene og samtidig forblive bare en smule anstændig og kæmpe videre for at skaffe kunstnerne et honorar for deres arbejde«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For Lindroos handler det først og fremmest om at introducere kunst, der med udgangspunkt i Dragør og byens historie reflekterer over fremtiden. Men det er også et byfornyelseseksperiment med masser af borgerinddragelse

Hvor er ’Reflex’ på vej hen nu?

»Jeg satser på, at ’Reflex’ går hen og bliver lokalhistorie, sådan at folk siger til hinanden: Kan du huske dengang, vi kravlede rundt på OP Arkitekters kunstværk ’Kuglen’ nede på strandengen? Og så håber jeg selvfølgelig at kunne gentage succesen!«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden