Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Aftenstide. Hvis man vil på Statens Museum for Kunst efter klokken 17, kan det indtil videre kun lade sig gøre om onsdagen.
Foto: MORTEN LANGKILDE (arkiv)

Aftenstide. Hvis man vil på Statens Museum for Kunst efter klokken 17, kan det indtil videre kun lade sig gøre om onsdagen.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske kunstmuseer lukker ned i attraktive aftentimer

Kunstmuseerne kunne lære noget af Englands og Sveriges sene åbningstider.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lidt i syv onsdag aften er København begyndt at ligge lidt stille hen, men der er lys i vinduerne på Statens Museum Kunst.

Ude foran bygningen i den nyanlagte museumshave er der tryk på springvandet, men her er ingen til at kigge på det. Og dog, vent. To skikkelser kommer gående i gruset. De nærmer sig trappepartiet.

Hanne Pedersen fra Roskilde og Gitte Jacobsen fra København er veninder og er lige mødtes på Nørreport Station. De skulle egentlig have været til et litteraturarrangement i Politikens Boghal, men da de var for sent på den, tjekkede Hanne Pedersen spontant Statens Museum for Kunsts åbningstider på sin mobiltelefon.

Var det ikke om onsdagen, der var åbent helt til kl. 20? Bingo. Nu står de her.

Frisk luft og kultur

»Vi skal bare have lidt frisk luft i hovedet og noget pænt at kigge på, inden vi skal ud at spise. Det er for ligesom at suge lidt energi ud af museet og lige få det der kulturelle pift«, siger Hanne Pedersen.

»Noget, der giver en modvægt til en lang arbejdsdag«, siger Gitte Jacobsen.

De er glade for kunstmuseer, der har længe åbent.

I London holder de længe åbent

»Hvis man har et job, der varer mange timer, er det om aftenen, at man har tid. Det er mere almindeligt i udlandet. Når jeg er ude at rejse, benytter jeg mig meget af museernes lange åbningstider. I London plejer jeg gerne at tilbringe fredag aften på Victoria & Albert Museum, som lukker kl. 22. På det tidspunkt er der rundvisninger og koncerter – der er rigtigt liv«, siger Gitte Jacobsen, der betegner sig selv som teater-, musik- og kunstinteresseret.

Netop britiske kunstmuseer holder generelt længere åbent.

Tate Modern, som havde 4,8 millioner besøgende i 2013, holder hver uge dørene åbne i syv timer efter normal lukketid, som er kl. 17. Victoria & Albert Museum med 3,3 millioner besøgende holder åbent i 9,5 timer om ugen efter kl. 17. Det samme gør National Gallery.

Og så er der Sverige. Moderna Museet i Stockholm har åbent seks timer efter kl. 17, mens Moderna Museet i Malmø har åbent i syv timer efter kl. 17.

Udvidet åbningstid ville koste 2,5 mill.

Statens Museum for Kunsts (SMK) holder ugentligt åbent i tre timer efter kl. 17. Museet har ikke tal på, hvor mange gæster der kommer mellem 17 og 20 om onsdagen.

Dertil kommer SMK Fridays, som er fredag aftener, hvor museet lejlighedsvis holder åbent til kl. 22 og diverterer med sådan noget som forfattermøder, kunstner-dj’s og bar.

Ifølge SMK’s direktør, Mikkel Bogh, ville en udvidelse af åbningstiden til kl. 22 fem dage om ugen »løst regnet« koste museet 2,5 millioner kroner ekstra om året.

»Jeg ville elske at have et museum, der holdt åbent til 22 hver dag, men det ville være helt ufinansieret. Man kunne også overveje at åbne senere på dagen, men det ville ramme de mange skolebørn, som står klar neden for trappen allerede kl. 10«, siger Mikkel Bogh.

Med 355.835 besøgende i 2013 var Statens Museum for Kunst i 2013 landets tredjemest besøgte kunstmuseum, kun overgået af Lousiana i Humlebæk og ARoS i Aarhus. I modsætning til nummer 1 og 2 på listen er der gratis adgang til SMK.

Åbent 27 timer efter kl. 17

Det kunstmuseum i Danmark, som har flest besøgende, er også det kunstmuseum, som har den længste åbningstid. Louisiana i Humlebæk havde i 2013 i alt 589.000 besøgende.

Louisiana holder ugentligt åbent 27 timer efter kl. 17. Til gengæld holder museet lukket om mandagen, ligesom det først åbner kl. 11 om formiddagen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge museumsinspektør Michael Juul Holm kommer 18 procent af Louisianas besøgende i løbet af aftenåbningstiden. Den massive udvidelse af åbningstiden var en strategisk beslutning, som Louisiana traf i 2008, da museet fejrede sit 50-års jubilæum. Det første år var 10 procent af museets besøgende aftengæster.

»Vi ville gerne udvikle os som et moderne museum. Overvejelserne havde været undervejs siden 2005-06. Vi forsøgte at finde ud af, hvad der skulle være Louisianas rolle i fremtiden. Budgetmæssigt kunne det godt lade sig gøre at have 250.000 besøgende og stadig være et dejligt retrætested for moderne kunst. I dag har vi et liveprogram med debatter og foredrag. Det kunne vi ikke have haft, hvis vi ikke havde udvidet åbningstiden«, siger Michael Juul Holm.

Inden beslutningen foretog museet kvalitative og kvantitave undersøgelser. Der var også nogle erfaringer at trække på. Louisiana holdt særåbent om aftenen under udstillingen ’Kinas skatte’ i 1980 og en udstilling med Claude Monets værker i 1993.

Sene aftener i fremtiden

Hos Organisationen Danske Museer (OMD), som varetager 183 af landets museer og konserveringscentres interesser, er man fortrøstningsfuld.

»Kunstmuseerne vil helt sikkert gerne holde åbent, når publikum har tid til at komme. Jeg tror, det er et problem, som giver sig over tid«, siger direktør Nils M. Jensen.

Han peger på, at museerne må »allokere « flere penge til formålet.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden