ytringsfrihed? Den fængslede kunstner Dan Parks billeder, har ikke givet større diskussion i Sverige.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

ytringsfrihed? Den fængslede kunstner Dan Parks billeder, har ikke givet større diskussion i Sverige.

Kunst

Dansk udstilling af racisme-dømt kunstner overrasker i Sverige

Det undrer svenskerne, at man i Danmark vil beskæftige sig med Dan Park

Kunst

I Sverige vakte det ikke større debat om den kunstneriske ytringsfrihed, da nogle af den svenske provokatør og gadekunstner Dan Parks kontroversielle værker blev beslaglagt af den svenske stat. Det modsatte er tilfældet i Danmark.

I første omgang ville public service-kanalen Radio24Syv »teste ytringsfrihedens grænser« ved at hente Dan Parks billeder til Danmark for derefter at få en anden part til at udstille værkerne.

De trak dog i land igen, men nu er Trykkefrihedsselskabet i stedet kommet på banen og er ved at få styr på de praktiske detaljer ved en kommende udstilling.

Kulturredaktør efterlyser diskussion

Karin Olsson, kulturredaktør på den svenske avis Expressen, forklarer, at Dan Park-historien har været et »ikke-spørgsmål« i Sverige, og at der har været meget bred konsensus om, at det var i orden, at udstillingen med de kontroversielle billeder, der blandt andet viste sorte mænd i galger, blev forbudt.

»Det er symptomatisk for de to kulturer i Danmark og Sverige, at der er mere debat om Dan Park i Danmark end i Sverige. Danmark har hele sin historie med Muhammedtegninger og et billede af ikke at være bange for at diskutere ting. Og selv om jeg ofte har kritiseret tonen i den danske debat, mener jeg i dette tilfælde, at der burde have været større diskussion af Dan Parks billeder i Sverige, end der var«, siger hun og tilføjer:

»Men det bliver set som ekstremt liberalt at diskutere det her. Der er enkelte, der har gjort det, og det er vigtigt, at vi tager en diskussion om, hvorvidt vi indskrænker den kunstneriske ytringsfrihed«.

Dan Park er ikke kunster

Også Daniel Sandström, tidligere kulturchef på Svenska Dagbladet, har oplevet den store konsensus omkring den svenske stats konfiskering af værkerne og ikke mindst den racismedom, kunstneren har modtaget på grund af billederne.

»Det har været ganske ukontroversielt. Dan Park har forbrudt sig mod racismeparagraffen, som tydeligt deklarerer, hvor hans billeder hører til. Og det gør jo det hele meget enklere, at al kunst falder under loven«, siger han.

Han mener, at grunden til, at der ikke har været større debat om den kunstneriske ytringsfrihed i Sverige, er, at man ikke anser Dan Park som en reel kunster.

»Men mere som racistisk aktivist, der anvender kunstens værktøjer. Hvem som helst kan kalde sig kunstner og udstille på galleri«, siger Daniel Sandström.

Ytringsfrihed bliver ligegyldigt

Professor i litteraturvidenskab Magnus Nilsson finder det »overraskende«, at den danske lovgivning muliggør, at et galleri kan udstille Dan Park-billederne.

»Jeg troede heller ikke, at der var interesse for billederne. I Sverige har det aldrig været en succes med hans udstillinger. Kun meget små gallerier udstiller dem, og aviser refererer aldrig til hans kunst«, siger professoren.

Han anerkender, at kunstnere bør have mulighed for at udstille, uanset om der er interesse for dem eller ej. Dog er han – præcis som mange andre svenskere – ikke i tvivl om, at værkerne er så stødende, at spørgsmålet om ytringsfrihed bliver ligegyldigt.

»Man må ganske enkelt ikke krænke etniske grupperinger, så derfor er dette et så specielt tilfælde«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce