Nej. Der bliver ikke nogen udstilling af Dan Park på Københavns Rådhus.
Foto: Lars Krabbe

Nej. Der bliver ikke nogen udstilling af Dan Park på Københavns Rådhus.

Kunst

Københavns Rådhus siger nej til Dan Park-udstilling

Et forslag om at udstille dømt svensk kunstner på Københavns Rådhus er faldet.

Kunst

Den svenske kunstner Dan Park bliver alligevel ikke udstillet på Københavns Rådhus.

Det står klart, efter at en ansøgning om at udstille en række af Parks billeder i den offentligt tilgængelige rådhushal er blevet afvist af rådhusets haludvalg.

I udvalget sidder fire personer: kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen fra Dansk Folkeparti, overborgmester Frank Jensen fra Socialdemokraterne, Enhedslistens gruppeformand i København, Rikke Lauritzen, og socialdemokraten Lars Weiss.

Carl Christian Ebbesen har fra begyndelsen været varm fortaler, Rikke Lauritzen arg modstander. Nu har de to socialdemokrater besluttet sig, og da de ikke vil støtte udstillingen, bliver den ikke til noget.

Der er ikke kutyme for soloudstillinger

»Jeg kunne ikke drømme om at gå ind og forbyde Dan Parks værker, men derfra og til at sige at Københavns Rådhus skal stille sin fineste hal til rådighed for en særudstilling, er der langt. Politiken knægter heller ikke ytringsfriheden, når de afviser et debatindlæg«, siger Lars Weiss.

Det er forfatterne Birgithe Kosovic og Jens Martin Eriksen, der har foreslået, at udstillingen skulle vises på Københavns Rådhus på fredag. Ideen var at vise kunstnerens værker, som han i Sverige er dømt fængselsstraf.

»Der er ikke kutyme for, at vi låner Rådhushallen ud til enkeltkunstnere. Og her er der tale om en udstilling, der varer ganske få timer med en pressekonference først, og dermed ligner det mere et mediestunt end en egentlig udstilling«, siger Lars Weiss, der afviser, at kunstneren, der blandt andet har fremstillet perleplader med hagekors og stillet bøtter med påskriften Zyklon B op uden for et jødisk forsamlingshus, »behøver Københavns Kommunes blåstempling«.

Zyklon B er den giftgas, der blev brugt i de nazistiske gaskamre.

Folk skal selv bedømme

I en kronik her i Politiken argumenterer Kosovic og Eriksen for, at den svenske domstol, der har dømt Dan Park, ikke tager højde for den satiriske karakter af hans værker.

Han er blandt andet dømt for en kollage, hvor tre genkendelige afrikanske mænd hænger fra en bro med løkker om halsen og teksten 'Hang on Afrofobians'. Det billede argumenterer Kosovic og Eriksen i Kroniken for, skal ses satirisk og som en reaktion på, at der i Sverige blev lavet demonstrationer til fordel for en afrikansk mand, der blev forsøgt skubbet ud over en gangbro. Da det kom frem, at overfaldsmændene var muslimske og ikke svenske nationalister, forstummede debatten ifølge de to.

»I den svenske offentlighed bliver der mobiliseret mod nogen grupper, men ikke mod andre. Der er grupper, man har besluttet, at racisme kun kan være rettet imod. Grupper, der alene kan være ofre«, siger Birgithe Kosovic.

MADS BRÜGGER

Hun mener, at det er en skam, at udstillingen ikke kommer op på Københavns Rådhus. Ikke så meget på grund af kunstens kvalitet, men fordi man ved at holde udstillingen »kunne sende et signal til Sverige om, at man fra politiske side i Danmark ikke vil være med til, at man sætter folk i fængsel på grund af deres kunst eller destruerer deres værker«.

»Det er ikke os, der skal fortælle andre, hvad de skal mene. Og vi vil vise offentligheden, hvad man kan komme i fængsel for i Sverige. Så kan folk selv tage stilling til, om det er i orden«, siger hun.

Det er der dog stadig mulighed. Ud over at værkerne ligger tilgængelige på internettet, vil Trykkefrihedsselskabet sammen med kunstneren Kristian Hornsleth vise billederne i Hornsleths lokaler i København. Det vil ske mellem 23. og 31. oktober.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce