Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Antikvitet. På det irakiske nationalmuseum i Bagdad hænger denne relief. Det er bl.a. genstande som denne, eksperter frygter, at IS videresælger til internationale samlere.
Foto: AP/Hadi Mizban

Antikvitet. På det irakiske nationalmuseum i Bagdad hænger denne relief. Det er bl.a. genstande som denne, eksperter frygter, at IS videresælger til internationale samlere.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Islamisk Stat sælger illegale antikviteter

Arkæologiske genstande i Syrien og Irak bliver systematisk udgravet og videresolgt til samlere.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verdenshistorie er netop nu ved at blive udvisket af Islamisk Stat (IS). Et spadestik ad gangen.

Antikke genstande bliver i stigende grad gravet op af terrorgruppen, som ellers er bedst kendt for de humanitære tragedier, den trækker i sit kølvand, og for at jævne helligdomme, kirke og moskeer med jorden.

IS videresælger efterfølgende de forskellige antikviteter, som for eksempel tæller mosaikker, smykker, lertavler, statuer, segl, figuriner og andre ting med ikonografiske billeder eller tekster til samlere over hele jorden – særligt Europa og USA.

Ekspert: Plyndringer er katastrofale

Ph.d. Tim Boaz Bruun Skuldbøl, leder af Københavns Universitets arkæologiske udgravninger i irakisk Kurdistan, er ikke i tvivl om skaderne fra den illegale handel.

»Det er en katastrofe af dimensioner at se disse steder blive ødelagt og især de steder, vi ikke har gravet ret meget i, men, som vi ved, er vigtige, fordi de er med til at give os viden om fortiden og en fælles forståelse af, hvem vi er, og hvor vi stammer fra«, siger han.

FN-organisationen Unesco advarer om, at de uerstattelige kulturskatte siver ud af landene i et eskalerende omfang. Ved en international konference i sidste uge diskuterede næsten 500 beslutningstagere, hvordan man kan beskytte de mange kulturskatte og -områder.

Forslag om beskyttelseszoner

Et forslag går på, at der skal laves beskyttelseszoner om de kulturarvsområder, der er særligt udsatte i Syrien og Irak. Alene i Syrien er der mere end 100.000 arkæologiske udgravninger.

Det er uklart, hvordan ønsket skal blive til en realitet. Og det samme gælder Unescos ønske om at afdække den mafia, der angiveligt står for den illegale handel med antikviteter.

»Det er meget sjældent, at man fanger bagmændene«, siger Tim Boaz Bruun Skuldbøl.

Satellitbilleder beviser plyndringer

Der er i øjeblikket ikke overblik over, hvor omfattende skaderne er, eller i hvor stort omfang, genstandene bliver solgt. For kun et beskedent antal genstande er dukket op i internationale auktionshuse, forklarer Nibal Muhesen, der forsker i kulturarv ved Københavns Universitet.

»Men det er evident for os, at siden IS tog kontrol over Nordsyrien i foråret 2013, er der sket et boom i handlen med antikviteter derfra. Omfanget kan vi først fastlægge, efter at konflikten er slut, og vi har nok dokumentation og data til at vurdere det ud fra. Men vi ved, at det er en lukrativ forretning, som er anslået til at være mange millioner dollars værd«, siger han.

Et sikkert bevis er satellitbilleder fra Syrien, hvor eksperter har sammenlignet billeder fra 2014 med ældre. Her er områder på flere kvadratkilometer dækket med huller, hvilket indikerer en systematisk plyndring.

»Den antikke by Apamea i Syrien er et af de steder, hvor der er gravet flere tusinde huller. Man må derfor gå ud fra, at mange tusinde genstande er blevet fjernet fra byen«, siger Tim Boaz Bruun Skuldbøl.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det samme bevis har man endnu ikke for Irak. Men der er stor risiko for, at det samme kan ske her, da byen Mosul, som IS indtog i juni, ligger ved oldtidsbyen Nineveh. Arkæologer har kun udgravet en lille procentdel af byen, og hidtil har man fundet paladser med fine stenrelieffer på væggene og andre uvurderlige skatte.

Historiefortællingen lider

Det har store konsekvenser for verdens historiefortælling, når man fjerner den type genstande fra deres sammenhæng, forklarer Tim Boaz Bruun Skuldbøl.

»Når man røver grave for at finde værdifulde genstande i jorden, så ødelægger man de arkæologiske lag i jorden. På den måde finder vi aldrig ud af sammenhængen i tid og sted for de genstande, man finder. Tilbage har vi blot en genstand, der pludselig dukker op på et antikvitetsmarked eller om tyve år i en privat samlers samling.

Man ødelægger historiefortællingen, når man fjerner tingene fra deres rigtige sammenhæng. Det er et kæmpe problem«, siger han og tilføjer:

»Vi kan stadig kun formode, at der er købere til det. Men eftersom de her ting begynder at sprede sig ud på det sorte marked, så er det tegn på, at der er købere, som vil betale for det«.

Smugles via lufthavne

Nogle af genstandene bliver fundet i lufthavne, når folk forsøger at smugle dem ud af Mellemøsten. Det kan være mindre genstande, da de er nemmere at transportere igennem en lufthavn. Det er vanskeligere at slippe igennem med større statuer, som ellers har en højere værdi. Især Tyrkiet, Jordan og Libanon har svage grænseovergange og derfor en stor gennemstrømning af de illegale objekter.

Internationale organisationer anslår, at IS tjener store millionbeløb på salget, og at kun en lille procentdel af det, der smugles, bliver konfiskeret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men ikke kun Islamisk Stats medlemmer udfører plyndringerne. Det samme gør andre kriminelle grupper og lokale. De lokale gør det ofte via IS, der hyrer dem til det og derefter afkræver skat for plyndringsgodset, forklarer Nibal Muhesen. Han mener derfor, at udgravningerne og antikvitetssalget har nået et industrielt niveau:

»Det er krig, og folk sulter. Så hvad der er anset for destruktion af kulturværdier, kan nogle gange redde familiers liv«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden