Foto: RYE SKJOLDJENSEN ANDERS
Kunst

Verdensomspændende kunstindsamling i biler skal skaffe Ai Weiwei gratis klodser

Danskere kan aflevere lego til den kinesiske kunstner i »verdens største indsamlingsdåse« ved kunsthal Charlottenborg i København.

Kunst

Reglerne er som følger:

Lego skal indsamles i en BMW, der fungerer som container.

Hvilken farve bilen har er ligegyldigt, men den skal have vinduer, man kan se igennem, og et soltag, der kan åbnes 5 centimeter, så folk kan smide klodserne ind gennem åbningen.

Der må ikke være reklamer eller anden form for dekoration på bilerne.

Den skal være parkeret og aflåst et centralt sted i byen, som folk har adgang til, meget gerne et sted, der forbindes med kunst og kultur.

Og den skal kunne stå der i mindst en måned.

Lego har som bekendt nægtet at sælge flere millioner legobrikker direkte til den kinesiske kunstner Ai Weiwei, fordi legetøjskoncernen »ikke kan godkende brugen af lego til et politisk projekt«. Det har fået Ai Weiwei til at lave en større indsamling af lego til den udstilling i Australien, hvor han blandt andet vil lave portrætter i lego af mennesker, der har kæmpet for ytringsfrihed og menneskerettigheder.

Og nu har Ai Weiwei gjort selve indsamlingen af legoklodser til et verdensomspændende kunstprojekt, der skal forsvare »ytringsfrihed og 'politisk kunst'«, som han skriver på sin instragram-profil.

Indtil videre er der opstillet BMW'er foran Brooklyn Museum i New York, Royal Academy i London, Martin-Gropius-Bau i Berlin, Contempory Art Center i Malaga og National Galleri of Victoria i Melbourne, som til december åbner udstillingen Andy Warhol - Ai Weiwei. Den udstilling Ai Weiwei skal skabe værker af lego til.

Danmark kom med på verdenskortet torsdag morgen, hvor en mørkeblå BMW med soltag blev parkeret i gården foran Kunsthal Charlottenborg i København.

»Verdens største indsamlingsdåse«, som direktør Michael Thouber kalder det.

Tager I med indsamlingsbilen stilling for Ai Weiwei i konflikten med Lego?

»Nej. Vi ville gerne være med, fordi vi til daglig er med til at realisere internationalt anerkendte kunstneres værker, og det bidrager vi så til nu. Og da værket ikke er realiseret endnu har vi set på, hvilken kunstners værk det er. Og vi kan stå inde for det, Ai Weiwei skaber som kunst. Vi gør os ikke til dommere over indholdet, det er kunstneren selv, der suverænt bestemmer det«, siger Michael Thouber.

Politiken var på besøg ved frokosttid i dag, og der lå lidt spredte klodser i bilen. Men ifølge den maler, der var ved at male plankerne bag bilen hvide, havde der ikke været en eneste donation i de tre timer, han havde været i gang.

----------------------

Rettelse: I en tidligere version blev BMW'en omtalt som en '5S'. Den model findes imidlertid ikke. Den tyske bilfabrik bygger derimod den såkaldte 5-serie.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce