Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: RYE SKJOLDJENSEN ANDERS
Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verdensomspændende kunstindsamling i biler skal skaffe Ai Weiwei gratis klodser

Danskere kan aflevere lego til den kinesiske kunstner i »verdens største indsamlingsdåse« ved kunsthal Charlottenborg i København.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Reglerne er som følger:

Lego skal indsamles i en BMW, der fungerer som container.

Hvilken farve bilen har er ligegyldigt, men den skal have vinduer, man kan se igennem, og et soltag, der kan åbnes 5 centimeter, så folk kan smide klodserne ind gennem åbningen.

Der må ikke være reklamer eller anden form for dekoration på bilerne.

Den skal være parkeret og aflåst et centralt sted i byen, som folk har adgang til, meget gerne et sted, der forbindes med kunst og kultur.

Og den skal kunne stå der i mindst en måned.

Lego har som bekendt nægtet at sælge flere millioner legobrikker direkte til den kinesiske kunstner Ai Weiwei, fordi legetøjskoncernen »ikke kan godkende brugen af lego til et politisk projekt«. Det har fået Ai Weiwei til at lave en større indsamling af lego til den udstilling i Australien, hvor han blandt andet vil lave portrætter i lego af mennesker, der har kæmpet for ytringsfrihed og menneskerettigheder.

Og nu har Ai Weiwei gjort selve indsamlingen af legoklodser til et verdensomspændende kunstprojekt, der skal forsvare »ytringsfrihed og 'politisk kunst'«, som han skriver på sin instragram-profil.

Indtil videre er der opstillet BMW'er foran Brooklyn Museum i New York, Royal Academy i London, Martin-Gropius-Bau i Berlin, Contempory Art Center i Malaga og National Galleri of Victoria i Melbourne, som til december åbner udstillingen Andy Warhol - Ai Weiwei. Den udstilling Ai Weiwei skal skabe værker af lego til.

Danmark kom med på verdenskortet torsdag morgen, hvor en mørkeblå BMW med soltag blev parkeret i gården foran Kunsthal Charlottenborg i København.

»Verdens største indsamlingsdåse«, som direktør Michael Thouber kalder det.

Tager I med indsamlingsbilen stilling for Ai Weiwei i konflikten med Lego?

»Nej. Vi ville gerne være med, fordi vi til daglig er med til at realisere internationalt anerkendte kunstneres værker, og det bidrager vi så til nu. Og da værket ikke er realiseret endnu har vi set på, hvilken kunstners værk det er. Og vi kan stå inde for det, Ai Weiwei skaber som kunst. Vi gør os ikke til dommere over indholdet, det er kunstneren selv, der suverænt bestemmer det«, siger Michael Thouber.

Politiken var på besøg ved frokosttid i dag, og der lå lidt spredte klodser i bilen. Men ifølge den maler, der var ved at male plankerne bag bilen hvide, havde der ikke været en eneste donation i de tre timer, han havde været i gang.

----------------------

Rettelse: I en tidligere version blev BMW'en omtalt som en '5S'. Den model findes imidlertid ikke. Den tyske bilfabrik bygger derimod den såkaldte 5-serie.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden