Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ægte? Der findes op mod 137 ægte udgaver af Rodins Grubleren i tre forskellige størrelser. Tre af dem er disse, som står i hhv. Tyskland, Danmark og Mexico. Det er den falske Grubler yderst til højre. Den er en del af Frankrigs største falskneriskandale og blev forsøgt solgt af tre danske mænd.
Foto: Thomas Borberg / PR-foto

Ægte? Der findes op mod 137 ægte udgaver af Rodins Grubleren i tre forskellige størrelser. Tre af dem er disse, som står i hhv. Tyskland, Danmark og Mexico. Det er den falske Grubler yderst til højre. Den er en del af Frankrigs største falskneriskandale og blev forsøgt solgt af tre danske mænd.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af disse Grublere er falsk - hånden afslørede svindelen

Kunstsvindel vokser, lyder det fra kunstverdenen, mens færre eksperter vil vurdere værkers ægthed. Tre danske mænd er sigtet for at sælge en falsk udgave af Rodins Grubleren.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var især håndens grovhed, hvor tommeltot og pegefinger næsten smeltede sammen under ’Grubleren’s hage, der gjorde Rodin-specialisten sikker i sin sag.

Den 37 centimeter høje bronzeskulptur var falsk, konstaterede Jerome Le Blay, den fremmeste ekspert inden for Rodins værker, der står i spidsen for Rodin-Komiteen i Paris.

I Danmark er tre mænd sigtet for forsøg på groft bedrageri, fordi de ifølge Københavns Politi forsøgte at sælge netop denne Grubler af bronze via auktionshuset Christie’s, selv om de vidste, at Rodin-Komiteen, som vurderer Rodins værker og udsteder et eventuelt ægthedscertifikat, havde erklæret den for falsk.

Var den blevet solgt som ægte, ville markedsværdien have været over 35 millioner kroner.

I januar i år afviste en dommer at varetægtsfængsle de tre mænd, men politiet efterforsker stadig Grubler-sagen, som trækker tråde til Frankrigs største falskneriskandale, hvor en mand med tilnavnet ’Hertugen af Bourgogne’ lavede tusindvis af forfalskninger af især Rodins skulpturer.

LÆS FEATUREN OM SAGEN

Vores registreringer af falske værker er vokset betydeligt inden for de seneste to år

Den danske Grubler-sag er blot en af flere sager om falskneri, som dukker op i kunstverdenen. Op mod 2/3 af de cirka 250 skulpturer Rodin-Komiteen får indleveret hvert år, er eksempelvis falske. Og falske kunstværker er et stigende problem, lyder det fra førende eksperter i flere dele af kunstverdenen, der peger på det stadig voksende kunstmarked som årsag.

»Jo mere værdifuldt kunsten bliver, des flere falsknere tiltrækker det. Og lige nu boomer kunstmarkedet«, siger Jerome Le Blay, som, inden han startede Rodin-Komiteen, var vurderingsekspert hos Christie’s med speciale i moderne skulptur.

Hos Art Loss Register, verdens største private database over stjålen og forfalsket kunst, har man udvidet sin database med forfalskninger kraftigt.

»Vores registreringer af falske værker er vokset betydeligt inden for de seneste to år«, siger Katya Hills fra Art Loss Register i London og oplyser, at der er 24 falske Rodin-skulpturer i registret.

Før den ’danske’ falske Grubler endte hos Christie’s, var den omkring auktionshuset Bruun Rasmussen. Den blev indleveret af en sælger sommeren 2012, hvorefter auktionshuset fik den vurderet af Rodin-Komiteen, som erklærede den for falsk – auktionshuset afviste derfor at sælge skulpturen. Bruun Rasmussen opdager i stigende grad falsknerier.

»Vi er gået fra et lokalt marked til et globalt marked. Det gør det meget mere komplekst, og der bliver lavet flere forfalskninger – særlig i nye markeder som Rusland og Kina. Det stiller større krav til auktionshusene og vores evner til at få kunstværkerne verificeret«, siger Bruun Rasmussens administrerende direktør, Jakob Dupont, som blandt andet fire gange om året flyver en russisk kunstprofessor til Danmark for at sikre sig mod russiske forfalskninger.

I USA har vi set, at hvordan Warhol Foundation blev sagsøgt så mange gange, at de stoppede med at vurdere Warhole værkers ægthed

Hverken Christie’s eller Bruun Rasmussen meldte dog falskneriet til politiet. Den falske Grubler blev først opdaget, da politiet stødte på sagen i forbindelse med en stor narkosag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Flere nægter at vurdere ægthed

Det er blevet sværere at ægthedsbestemme værker, siger både Art Loss Register og Diana Wierbicki, der er advokat i New York med speciale i kunstmarkedet og kunsthandel.

Et stigende antal kunstnerstiftelser såsom Andy Warhol Foundation, Basquiat’s Authentication Committee, Keith Haring Foundation og Willem de Kooning Foundation, der normalt har stået for vurderinger af de afdøde kunstneres værker, afviser i dag at vurdere værkers ægthed af frygt for at blive sagsøgt for millioner, hvis de laver en vurdering, nogen er utilfreds med.

»I USA har vi set, hvordan Warhol Foundation blev sagsøgt så mange gange, at de stoppede med at vurdere Warhol-værkers ægthed. Det er et alvorligt problem, og i New York forsøger man at få indført love, der bedre kan beskytte kunstnerstiftelserne mod søgsmål, så det igen bliver muligt for dem at foretage vurderinger«, siger Diana Wierbicki.

Vi kommer ikke til at se mindre til falsknerierne fremover. Det vurderer Rodin-ekspert Jerome Le Blay, som tror, vi vil se konsekvenserne af et kinesisk kunstmarked i vækst:

»I det 21. århundrede vil vi se meget mere falsk moderne kunst fra Kina. Falskneri følger markedet«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden