450.000. Op til 4 timer i 15 minusgrader har russerne stået og stampet i sneen foran Tretjakov-galleriet i Moskva for at se billeder af maleren Valentin Serov
Foto: Sergei Bobylev

450.000. Op til 4 timer i 15 minusgrader har russerne stået og stampet i sneen foran Tretjakov-galleriet i Moskva for at se billeder af maleren Valentin Serov

Kunst

Portrætmaler skaber monsterkø i Moskva

En udstilling på Tretjakov-galleriet af den russiske kunstmaler Valentin Serov har fremkaldt køer, der kalder på minder fra sovjettiden.

Kunst

Sammenlignet med hvad Moskva har oplevet de seneste uger, var kødannelsen til Yayoi Kusamas nylige udstilling i Humlebæk lidt som en tirsdag formiddag i Bilka.

Interessen for den nuværende udstilling på Tretjakov-galleriet – i anledning af 150-året for den russiske portrætmaler Valentin Serovs fødsel – har været så overvældende, at selve køen er blevet en nutidslegende. Over 450.000 mennesker har besøgt udstillingen, siden den åbnede i oktober, og i slutspurten har køen til galleriet ved Moskva-floden til tider været flere kilometer lang.

SE FOTO

I sidste weekend blev en af dørene til galleriet brudt ned af masende gæster. Der har været slagsmål mellem besøgende, der mente at have fortrinsret efter at have købt billetter online, og andre, som efter 4 timers venten i 15 minusgrader ikke havde i sinde at lade nogen slippe foran.

Politi og ambulancer er blevet stationeret uden for galleriet. Ministeriet for undtagelsessituationer har etableret mobil varmestue og feltkøkken med gratis te og suppe. Præsidentens menneskerettighedsråd appellerede til galleriet om at forlænge udstillingen med 1 måned.

Rusland dementerer, at Serov-køen er gået over grænsen til Ukraine

Valentin Serov? Tja, i udlandet er han måske knap så berømt som russiske kunstmalere a la Vasilij Kandinskij, Kasimir Malevitj eller Mojsje Sjagalov, også kendt som Marc Chagall.

Men i Rusland er Serov stor. Og så har der været langt mellem udstillinger med Sankt Petersborg-kunstneren, der døde i 1911 i en alder af 46 år.

Bidrag fra Høvelte Kaserne

Tretjakov-galleriet har samlet over 100 malerier og 150 grafiske værker af Serov fra samlinger i Rusland og udlandet – deriblandt et portræt af tsar Aleksandr III iført den danske livgardes røde gallauniform, som normalt hænger i officersmessen på garderkasernen i Høvelte. Tsaren blev i 1879 udnævnt til æresoberst i livgarden af sin svigerfar, kong Christian IX, og tsarens enke, kejserinde Dagmar, lod 20 år senere Serov male sin afdøde mand og forærede maleriet til livgarden.

»Vi har aldrig oplevet noget lignende på Tretjakov-galleriet. Jeg tvivler på, at der har været en mere besøgt udstilling i Sovjetunionens eller Ruslands historie«, siger galleriets direktør, Selfira Tregulova.

Moskovitterne kan heller ikke mindes en kø af den størrelse siden sovjettiden, da man gerne stod i timelange køer efter sukker, smør eller dagens måske-leverance af svinekød af anden sortering.

Nogle sammenligner med Ruslands første McDonald’s i Moskva, hvor den lange kø i begyndelsen af 1990’erne flyttede sig i løbetempo, mens det går ret langsomt på Tretjakov-galleriet. Et relativt begrænset antal lukkes ind ad gangen, for at malerierne ikke skal blive ødelagt af fugt.

Satire om Serovkøen?

Køen voksede yderligere, efter at præsident Putin havde været på besøg for et par uger siden. Og da nyheden om den ’stormede’ entrédør bredte sig, måtte enhver russisk tv-kanal lave reportage fra køen med de frysende Serov-entusiaster.

På de russisksprogede sociale medier, der ofte er præget af sarkastisk vid, har køen fået sit helt eget liv.

»Min søster ringede. Hun stod 4 timer i kulden, og denne Serov dukkede slet ikke op«, lød et bidrag.

Journalisten Andrej Borsenko gav på Facebook eksempler på avisoverskrifter, som man bare går og venter på. F.eks. ’Tre døde og fem sårede efter skudveksling i Serov-køen’. Det fik hundredvis af russere til at give deres besyv med:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

’Børn født i Serov-køen kommer foran i køen’.

’Ifølge meningsmålinger står 86 pct. af russerne i Serov-køen’ (svarende til Putins popularitet i meningsmålingerne).

’Myndighederne har tilladt en Serov-kø i Mitino’ (en af de halvsøvnige forstæder, hvor oppositionen nogle gange får lov til at demonstrere).

’Rusland dementerer, at Serov-køen er gået over grænsen til Ukraine’.

Serov-udstillingen er blevet forlænget flere gange, men i dag er endegyldigt sidste dag, forsikrer Tretjakov-galleriets direktør. Det sagde hun på den anden side også sidste søndag, inden kulturminister Vladimir Medinskij kom ud for at inspicere køen og sørgede for, at udstillingen blev forlænget med yderligere 1 uge.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce