Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Overvåget. Stillfotos fra videoovervågningen, der viser tyvenes første besøg på museet og øverst th. ankommer på selve gerningsdagen.
Foto: Københavns Politi

Overvåget. Stillfotos fra videoovervågningen, der viser tyvenes første besøg på museet og øverst th. ankommer på selve gerningsdagen.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Glyptoteket på mail om overset tyveri: »Det er der absolut ingen undskyldning for«

Hverken Glyptotekets direktør eller kommunikationschef har ønsket at give mundtlig interview om, hvordan der kunne gå 12 dage uden at Rodin-tyveri blev opdaget.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Glyptotekets direktør Flemming Friborg har ikke ønsket at svare på, hvorfor der gik 12 dage før tyveriet af en værdifuld Rodin-buste blev opdaget.

Her er mailinterviewet med kommunikationschef Jakob Fibiger Andreasen.

Der gik 12 dage fra tyveriet skete 16. juli, til tyveriet blev anmeldt til Københavns Politi. Hvad er forklaringen på, at der gik så relativt længe fra tyveri til anmeldelse?

»Det skyldes ganske simpelt, at vi desværre ikke opdager det før«.

Hvorfor ønskede I ikke at oplyse, hvor længe der gik?

»Af hensyn til efterforskningen. Vores vurdering var, at jo mindre gerningsmændene kendte til forløbet efter tyveriet, desto bedre stillet var efterforskningen. Vi mener stadig, at offentliggørelsen af disse oplysninger kompromitterer vores sikkerhed. Det kan godt være, at den tjener Politikens publicistiske forfængelighed, men for os gælder en anden alvor. Der er i dette tilfælde tale om en fæl fejl i vores beredskab, men det skal ikke give anledning til at antage, at et museum er et tag-selv-bord. Vi er overbeviste om, at jeres offentliggørelse utvivlsom højner risikoen for tyveriforsøg fremover. Ikke bare hos os, men også andre museer«.

Hvad er jeres kommentar til, at der gik 12 dage – er det godt nok?

»Det er der absolut ingen undskyldning for«.

Ifølge politirapporten forklarede I, at grunden til, at tyveriet ikke blev opdaget tidligere, var, at busten havde været brugt i et projekt om bronzelegeringer fra forskellige tidsperioder, og at værket havde været væk fra udstillingen før. Er det normal praksis, at vagtpersonalet kan formode, at en genstand er del af et projekt, og derfor ikke reagerer, når den er væk?

»Nej, hvis der er noget, denne ulyksalige sag har vist, så er det, hvad der ikke er normal praksis på Glyptoteket«.

Museumsdirektør Flemming Friborg sagde til os følgende om rekognosceringsbesøget: »Det er en forbandet fejl, at alarmen ikke går i gang ved det pågældende værk« og »det er lykkedes dem (tyvene, red.) at løsne skulpturen fra soklen og afbryde alarmen«. I politiets efterforskning nævnes rekognosceringsbesøget, men ifølge politiet har de ikke kunnet konstatere, at tyvene løsner skulpturen fra soklen eller afbryder alarmen. I politiet materiale står intet om en alarm ved busten, som tyvene skulle afbryde. Her står blot »Busten var ikke fastgjort på soklen forud for tyveriet«, og på overvågningsfotos fra det første besøg kan man ikke konstatere, at de afmonterer en alarm.

Kan I forklare forskellen på ordlyden i politirapporten og jeres udlægning af, hvad der reelt er sket?

»Vi hverken kan eller vil kommentere ordlyden i politiets rapport. Men vi kan som tidligere bekræfte, at den pågældende alarm ikke gik i gang, og at monteringen af værket ikke var tilstrækkelig«.

Fastholder I, at der var en alarm monteret på busten, og at tyvene afbrød alarmen under rekognosceringsbesøget?

»Som vi hele tiden har sagt: I sagens natur diskuterer vi ikke detaljer omkring vores alarmsikkerhed. Det, vi kan konstatere, er, at det er lykkedes tyvene at omgå vores sikkerhed, og at de har været her to gange for at kunne gøre det«.

Har sikringen af Glyptotekets samling generelt været god nok?

»Det var vores overbevisning og er det stadig. Senest har en ekstern evaluering konkluderet det samme. Men det er klart, at vi har skærpet og strammet op på vores sikkerhed siden hændelsen«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden