Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning fra bogen
Foto: Tegning fra bogen

Billedberetning. Tre tegneseriekunstnere har kastet sig over van Goghs liv, og det er ikke alle, som lykkes med opgaven. Den bedste fortolkning findes i en tegneserie om malerkollegaen Paul Gaugains liv.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tre tegneserier forsøger at snakke van Gogh et øre af

Graphic novels. Det er ikke nogen ubetinget gevinst at udsætte store billedkunstneres liv & værk for tegneseriens klejnkunst.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Mærkeligt nok kaster seriøse danske serieskabere sig sjældent over biografiske tegneserier om kendte, selv om f.eks. Karen Blixens eller Niels Bohrs liv kunne være oplagt. Eller Thorvaldsens eller Asger Jorns liv for nu at holde sig til et tydeligt spor på udlandets seriemarkeder, graphic novels om store billedkunstnere. Et norsk album om Munch og en hel stribe franske om Picasso har tidligere været præsenteret her på siderne.

Barbara Stok er hollænder og har kastet sig over landsmanden Vincent van Gogh, nærmere bestemt dramaet mellem ham og malerkollegaen Paul Gauguin i sydfranske Arles samt den efterfølgende psykiatriske indlæggelse og så rekreationen i Auvers-sur-Oise ved Paris. Det hele mest set fra van Goghs eget synspunkt, via en opdigtet dialog og mere autentiske breve fra ham til Gauguin og til bror Theo van Gogh eller omvendt. Og alt i klare (computer-)farver og en naivistisk forenklet streg, der leder tanken hen på billedbøger for de mindste.

Svaret på øret blæser stadig i mistralens lumske vinde

Ideen er god nok, men udførelsen? For de mindste egner dramaet med det afskårne øre sig i hvert fald ikke. Og uden ét årstal og uden én gengivelse af van Goghs egen kunst – men talrige Barbara Stok-parafraser over hans malerier, hm! – fungerer fortællingen knap nok for de lidt ældre som indføring i et kunstnerliv. Bedst virker Stoks tegnestil, når hun med vilde prikker og zigzagrammer om ruderne mimer malerens forrevne og tumultariske sindstilstand, men trods disse få sider og trods teksttyngden hele vejen får vi stadig ingen egentlig forklaring på hverken dét øre eller malerens kunstsyn.

Ekspressionistisk spredehagl

Et oplysende efterord med gengivelser af van Goghs egen kunst havde hjulpet på balancen i et værk, hvis berettigelse trods alt må være at introducere til senere fordybelse. Sådan er et tilsvarende fransk tegneseriealbum i den ikke oversatte serie ’Les grands peintres’ da også lagt op.

Michel Durand forskyder der fokus til tiden efter Arles og inddrager bror Theo og (især!) svigerinde Josephine langt mere. En samtale mellem hende og Gauguin udløser et flashback til den dag med øret, men den rodede historie spreder sig også over pariserbohemen (Toulouse-Lautrec m.fl. på besøg), Vincents epileptiske anfald, hans dødfødte storebror af samme navn og Josephine og Theos (eller Vincents?) nyfødte barn – også døbt Vincent.

Troværdige tegninger

Skyder Durand således med spredehagl på van Goghs liv, og Barbara Stok snarere med kulørte pinocchiokugler, rammer et tredje forsøg bedre plet: Den klareste og bedst dramatiserede billedberetning om hollænderens forliste drøm om en ’kunstnerkoloni’ i Arles finder man nemlig i det bind af serien om ’De store malere’, der bærer titlen ’Gauguin’.

Hele albummet handler om dagene i Arles i 1888, og dialogen mellem de to går omsider direkte på deres kunstteorier og -praksis, ekspressionismens opståen på deres lærreder.

Når så også tegningerne her slet og ret er bedre, gør det mindre, at resten af Gauguins liv her er forvist til efterordet, selv om også de år (med danske Mette og senere tiden i Stillehavet osv.) nok var en serie værd. Jævnfør den aktuelle Gauguin-udstilling på Glyptoteket i København.

LÆS ANMELDELSEN AF GAUGUIN PÅ GLYPTOTEKET

Og van Goghs øre? Jo, luderen Lola får det jo som indpakket gave. Tilsyneladende som en protest mod (bordelstamgæsten) Gauguins afrejse, hvordan dét så ellers hænger sammen?! Svaret på øret blæser stadig i mistralens lumske vinde.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden