Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Udstillingen ’The Encounter: Drawings from Leonardo to Rembrandt’ handler ikke mindst om forholdet mellem kunstner og model.
Foto: National Portrait Gallery

Udstillingen ’The Encounter: Drawings from Leonardo to Rembrandt’ handler ikke mindst om forholdet mellem kunstner og model.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Museum viser yderst sjældne skitser fra Rembrandt og andre gamle mestre

Snart kan man i London se, hvor fremragende Holbein, Rubens, Rembrandt og Leonardo da Vinci var til at tegne efter model.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke hver dag, man får chancen til at kigge nogle af renæssancens og barokkens største mestre over skuldrene, men på en måde er det lige præcis det, man snart kan på National Portrait Gallery i London.

Museet vil hen over sensommeren vise godt og vel 50 skitser og tegninger af kunstnere som Leonardo da Vinci, Albrecht Dürer, Hans Holbein, Peter Paul Rubens og – som man kan se ovenfor – Rembrandt van Rijn.

Flere af tegningerne har kun sjældent været udstillet, fordi de er yderst lysfølsomme, oplyser The Guardian.

»For nogle af værkernes vedkommende har det måske aldrig været meningen, at de skulle forlade atelieret, men man kan godt argumentere for, at de hører til blandt de mest indlevede og kraftfulde skildringer af mennesker i kunstens historie«, siger portrætmuseets chef, Nicholas Cullinan til avisen.

Kunstner og model

Blandt sjældenhederne er 15 tegninger fra the Royal Collection, herunder en bemærkelsesværdig skitse af en nøgen mand, som Leonardo da Vinci tegnede omkring 1505.

Og ikke mindst Rembrandts hastigt nedkradsede, men ufatteligt præcise udkast til portrætter er eksempler på det kriterium, museumsfolkene har udvalgt værkerne efter.

»Nogle af tegningerne er udført hastigt og fastholder et flygtigt øjeblik, mens andre er mere gennemarbejdede og kontrollerede, men fælles for dem er, at de rummer en ærlighed og integritet og fremviser en dynamisk forbindelse mellem kunstner og model«, siger medkurator Tanya Cooper.

Det er netop dette møde mellem kunstner og model, der har givet udstillingen sit navn, ’The Encounter: Drawings from Leonardo to Rembrandt’. Den kan ses på National Portrait Gallery fra 13. juli til 22. oktober.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden