Banksys aftryk på den walisiske landsby Port Talbot har, siden det dukkede op, trukket omkring 2.000 daglige turister til byen.
Foto: Ben Birchall/AP

Banksys aftryk på den walisiske landsby Port Talbot har, siden det dukkede op, trukket omkring 2.000 daglige turister til byen.

Kunst

En dag kom Banksy forbi: Carport i lille walisisk havneby er blevet solgt til en kunstsamler for millionbeløb

Borgerne i Port Talbot har, siden Banksy-værket dukkede op kort før jul, kæmpet for at beholde kunstværket, der er blevet en turistmagnet, i den walisiske by. Nu er værket dog blevet solgt for et sekscifret beløb.

Kunst

Kort før jul dukkede et værk af den berømte gadekunstner Banksy op på en tilfældig carport i byen Port Talbot. Nu er værket – og carporten – blevet solgt for et sekscifret beløb.

Det skriver The Guardian, blot en uge efter at avisen kunne berette om, at den lille walisiske landsby var gået sammen om at sikre værkets fremtid i byen.

Det er carportens ejer, Ian Lewis, der har solgt Banksy-værket ’Seasons Greetings’ til kunstsamleren John Brandler fra Essex. Han er ekspert i kunstneren med den anonyme identitet.

Til trods for salget får borgerne i Port Talbot, der indtil nu har kæmpet for at få værket til at blive i byen, stadig mulighed for at opleve Banksy-værket. I hvert fald for en tid. Ifølge John Brandler vil værket blive i den lille landsby i to til tre år – dog er det muligt, at ’Seasons Greetings’ bliver flyttet ind til bymidten.

John Brandler forklarer til The Guardian, at »det (kunstværket, red.) bør trække en masse turister til Port Talbot, som ikke ligefrem er en rejsedestination, der ligger i toppen af folks bucket list«.

Gav turismeboost

Port Talbot fik foræret en vaskeægte turistmagnet, da Banksy kort før jul efterlod sit mærke på en væg i den lille walisiske landsby.

Siden kunstneren satte kystbyen på det kulturelle landkort, har over 20.000 turister besøgt byen.

Værket forestiller fra en vinkel et lille barn, der med sin tunge forsøger at fange snefnug. Men fra en anden vinkel har maleriet et anderledes dystert budskab. Det er nemlig ikke sne, men aske, der daler ned fra himlen – noget, der er blevet tolket som en kommentar til den kedelige førsteplads som det mest forurenede sted i Storbritannien, som World Health Organisation tildelte Port Talbot i 2018.

Banksy er kendt for sine værker med samfundskritiske budskaber. Eksempelvis værket ’Spy Booth’, der viser tre spioner i færd med at aflytte en telefonboks. Værket var – indtil det blev stjålet – placeret i nærheden af en af Storbritanniens efterretningstjenester, GCHQ, der har til opgave at indsamle data og information til regeringen.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce