0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fra kirkedragt til røvgevir: Hvordan griber man det an, når hele Amagers historie skal ind i ét maleri?

’Amager 2019’ er titlen på et nyt og usædvanligt maleri, som Museum Amager har bestilt hos maleren Peter Carlsen. Billedet er bygget omkring de kontraster, der præger øens historie. Og som noget nyt er lokalsamfundet også taget med på råd.

Thomas Mose/Starco Grafik
Foto: Thomas Mose/Starco Grafik

I Peter Carlsens 'Amager 2019' flankerer to meget forskellige piger det miderste billede, som viser bebyggelsen på øen. Maleriet er et bestillingsværk, og det har været afgørende for Amagermuseet, at billedet blev skabt i samarbejde med et udvalg af det lokale samfunds skolesøgende børn. For de er fremtidens beboere og museumsgæster.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Nu ved vi, hvordan Amager ser ud, set med en malers øjne. Maleren er Peter Carlsen, og Amager ser ud til at være et samfund, der ikke kan eller vil skjule sine kulturhistoriske kontraster for os. Det er Museum Amager, der har bestilt billedet, og opgaven har bestået i at vise essensen af øen både før og nu. Med hensyn til billedets indhold er lokalsamfundet taget med på råd. Også skoleelever i Tårnby og Dragør Kommuner er blevet hørt.

At male sådan et billede på bestilling er noget af en udfordring. Og man kunne godt være nervøs for resultatet, hvis det ikke var, fordi netop Peter Carlsen er vant til den type udfordringer. For i 2009 udførte han et stort maleri, ’Danmark 2009’, som også er en samfundsbeskrivelse, og som i dag hænger Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg.

Dette billede er blevet kaldt »en heroisk fremstilling af et samfund, som ikke har nogen heroiske idealer tilbage«. Nu – ti år senere – har Peter Carlsen lagt sidste hånd på denne lokalhistoriske pendant til danmarksbilledet, som ikke er mere heroisk. Arbejdstitlen var først ’Amager 2018’. Men titlen endte med at blive ’Amager 2019’ på grund de forsinkelser, der ofte indtræffer ved opgaver, hvor også andre stemmer end kunstnerens har vægt.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts