Hvad Rune Bosse udstiller, har han til at begynde med samlet i naturen, omhyggeligt og med respekt for stedets natur. Det kan være træer, grene, brudstykker af træer, blomster m.m., som han derefter isolerer fra deres oprindelige kontekst – eller habitat, om man vil. Han udvælger sig sådanne naturobjekter, præserverer dem, arrangerer dem, modificerer dem eller flytter dem ind i et miljø, som burde være fremmed for dem. Denne fremmedhed sætter dem i relief.
Rune Bosse tror for eksempel ikke på, at museet altid vil være det mest oplagte sted at opleve såkaldt museumskunst. Eller at naturomgivelserne altid fremmer oplevelsen af naturens rigdom. For det er typisk de steder, hvor man tager netop disse kategorier af oplevelser for givet. Man forventer dem. Man har forberedt sig selv på den effekt, som den måske vil have på ens bevidsthed.
Hvis man derimod flytter naturen ind i en kunstinstitution, som han eksempelvis gjorde sidste år i Overgadens underetage, skærper man oplevelsen, fordi man lige med ét bliver konfronteret med det uventede.
Ved at placere noget kendt på et såkaldt ’forkert sted’, søger Rune Bosse at få folk til at ændre deres blik på dette ’noget’, som de tror, at de allerede kender. På den måde kan en overraskelse defineres som den afgørende forudsætning for ’en oplevelse’. Her, i kunsthuset på Christianshavn, groede der en hel indendørs-skov op, lidt efter lidt. Men værket var ikke bare den botaniske installation. For et værk kan ikke skilles fra den effekt, som værket har på den, der møder det. Derfor var overraskelsen over det, man så, også en del af værket.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her