Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kunstanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Hendes Majestæts fotograferende tjeneste

Rigmor Mydtskov - de kongeliges, de kendtes og kunstnernes portrætfotograf i centrum på Museet for Fotokunst.

Kunstanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Trods alle arkitektoniske forskelle kan Brandts Klædefabrik med nogen ret kaldes Odenses svar på Amalienborg, især fra indeværende sæson. Ikke blot har Hans Kongelige Højhed Prins Henrik fra dette efterår indvilliget i at være museets protektor. For nogen tid siden åbnede en meget omtalt udstilling med malerier af dronning Margrethe og prins Eugen, hendes fjerne kongelige svenske slægtning. Og forleden blev bygningens royale aura yderligere forgyldt med en retrospektiv udstilling med Rigmor Mydtskov, som i fyrre år har tjent kongehuset som loyal portrætfotograf, og som i over et kvart århundrede har båret titlen fotograf for Hendes Majestæt Dronningen.

Hvor udmærket og udbygget Rigmor Mydtskovs samarbejde end har været med hoffet, så ville det være at gøre hende dyb uret, hvis man undlod at omtale hendes mere profane arbejde for teatrets verden og for alle de arkitekter, komponister, skuespillere, dirigenter, dansere, fotografer, forfattere, politikere og mere eller mindre navnkundige danskere, som hun har mødt, opstillet, belyst og portrætteret siden sin professionelle start for godt et halvt hundrede år siden. Og vi taler ikke om tilfældige og lykkelige snapshots, men om intenst gennemarbejdede, indstuderede og i sidste ende ofte improviserede atelier-optagelser, som er endt med at blive nærmest definitive portrætter af de portrætterede. Men billederne kan også tolkes som omskrevne selvportrætter af en perfektionist af den gamle skole, et menneske, der altid har oceaner af tid i sine opgaver, før hun med sindsro overlader den afgørende brøkdel af et sekund til sit kameras udløser. Rigmor Mydtskov er en hæderkronet institution inden for sit fag, en kræsen aristokrat, som inden for sit særlige gebet, det lyse kammers kunst, altid har formået at forene det dybt kultiverede med det tilpas excentriske.

Hvis ikke udtrykket 'iscenesat fotografi' allerede var en mønsterbeskyttet betegnelse for en særlig moderne omgang med det fotografiske medie, ville man reservere det under navnet Rigmor Mydtskov. Årsagen er ikke kun, at en væsentlig del af hendes aktive karriere har fundet sted på Det Kongelige Teater og på andre teaterscener i København: I 1970 overtog hun opgaven som teaterfotograf ved Det Kongelige. Hun indstuderer også virkeligheden foran sit kamera på det omhyggeligste, før det behager hende at udmønte den i en optagelse. Det, der er opstillet eller iscenesat, stivner ikke i en teatralsk gestus, og hvis en stilling næsten gør det, som i tilfældet forfatteren Suzanne Brøgger, er det kunstfærdige pudsigt nok en del af karakteristikken. Dét - ikke mindst - er en slags kunst.

Udstillingen på Museet for Fotokunst er den første retrospektive nogensinde med Rigmor Mydtskovs billeder, og man kommer godt rundt i et klassisk Blå Bog-univers, der trods alle de mange genrer, fotografen har udfoldet sig inden for, dog er forenet under en særlig artistisk bevidsthed. Hvad der er af mangler og fejloplysninger i det udstillede materiale fra teaterverdenen, er formentlig rettet, når disse linjer læses.

Det er nu, det bliver spændende...

Følg de første 100 dage efter valget for kun 299 kr.

Bliv abonnent

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden