0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kroppens fotograf belønner nysgerrige med en særlig oplevelse

Elina Brotherus’ udstilling hos Martin Asbæk kræver lidt mere end de fleste fotoudstillinger.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Elina Brotherus/Courtesy Martin Asbæk Gallery
Foto: Elina Brotherus/Courtesy Martin Asbæk Gallery

Rød tråd. Selvportrættet snor sig gennem Elina Brotherus’ billeder. Men fokus er ikke på hende selv. Det er snarere hendes måde at give omgivelserne et vist særpræg på.

Kunstanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kunstanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Man kan nemt komme til at misunde billedkunstneren Elina Brotherus (født 1972).

Ikke kun fordi hun er en af Finlands mest personlige unge fotografer, men også på grund af den umiddelbare samklang mellem kunstner og lokalitet, som altid synes at være til stede i hendes billeder – trods kontrasten i netop lokaliteterne.

For halvdelen af året bor fotografen i fødelandet Finland, den anden halvdel i Frankrig. Fotografierne på denne udstilling er fra de seneste ti år og stammer alle fra det sted, som har været hendes hjem i syden i hele perioden.

Men det betyder ikke, at hun smykker sig med nogen påvirkning fra fransk kunst eller abonnerer på et specielt fransk syn på natur- og menneskeskildringen.

Hvor hun end stiller sit kamera op, sniger en umiskendelig finsk ånd sig med og gør fotografiet selskab. Det er nemmere at føle end at forklare, hvori dette karske finske særpræg består.I et solstrejf på en seng
Men at naturen er overalt, er tydeligt. Naturen er dog ikke kun selve landskabet, søen, haven, marken etc.

Naturen er også det enkelte menneske, der færdes i dette landskab og giver det liv og sjæl. Derfor hører de også sammen.

For ikke kun fotograferer Elina Brotherus, hvor hun er, men også hvem hun er. Selvportrættet snor sig som en rød tråd gennem hendes billeder, der skifter i såvel størrelse som format. Men selvportrættet er aldrig taget for hendes egen skyld. Det er snarere en måde at give de umiddelbare omgivelser et særpræg på.

Ligesom omstændighederne og omgivelserne varierer fra fotografi til fotografi, gør hendes selvopfattelse eller selvfremstilling det også.