Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
STORMLY HANSEN JESPER
Foto: STORMLY HANSEN JESPER

Lyd. Netfænomenet Librivox går ud på at oplæse alle – alle – klassiske værker, historiske skrifter eller andre tekster, som er så gamle, at de frit kan laves til lydbøger.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tusindvis af amatører sætter lyd på litterært Wikipedia

Frivillige oplæsere fra hele verden indlæser lydbøger til gratis netbibliotek.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det bærer selvfølgelig nok præg af, at jeg ikke er Poul Reumert«.

Kristoffer Hunsdahl sidder i sin spisestue ved et højt vindue, der vender ud mod Blekingegade på Amager. Og nej – han hverken ligner eller lyder som Poul Reumert.

Han taler hurtigt. En lille smule københavnernasalt.

Med en ganske lille snert af kartoffel på stemmebåndet. Og med sit kortklippede hår og mundskæg, lyseblå poloskjorte, cowboybukser og sorte Ecco-sko fordelt på en mager krop, ligner han vel sådan set det, han er: en 41-årig it-mand, som dyrker en del motion.

Ekkoet dæmpes Men nogle gange sker forvandlingen.

Det kan være en tidlig morgen, før han går på arbejde. Eller en vinteraften, når hans kæreste ikke er hjemme. Bare der er stilhed.

Først stiller han stole op og hænger tæpper på dem. Det dæmper ekkoet under stuklofterne.

Så sætter han sig ved vinduet foran sin bærbare computer.

Han tager en gammel bog – H.C. Andersen, Carit Etlar, Herman Bang, brødrene Grimms eventyr. Og han læner sig frem mod den mikrofon med et lille rundt net foran, der står på et stativ foran ham.

Pludselig taler han meget langsommere end normalt. Han skærer stavelserne tydeligt.

Han lægger eftertryk på citater: »Vi vil bede Kongen om et Stykke Heeeedejord ... «.

»Jeg er blevet bedre ...«
Efter mange koncentrerede minutter har han indspillet et færdigt kapitel på computeren.

Og til sidst en færdig lydbog. Som han lægger ud på websiden Librivox. Kvit og frit. Og på den måde forærer lydbogen til verden.

»På et tidspunkt skrev en skuespiller til mig, at min oplæsning sådan rent kunstnerisk lod lidt tilbage at ønske. Og jeg giver mig da heller ikke ud for at være professionel. Men jeg synes, jeg er blevet bedre med tiden, og i oktober var der for eksempel 1.000 mennesker, der downloadede min oplæsning af ’Den grimme ælling’«, siger han.

»Det lyder lidt højtravende, men det er nok et eller andet med at få kulturarven formidlet videre. Alle bøger er måske ambitiøst. Men på den anden side er det jo muligt. Jo flere oplæsere, vi kan lokke med, jo større er chancen for at nå målet«.
Alle klassiske værker

Og det er faktisk det mål, som tusinder af frivillige fra hele verden slutter op om på netfænomenet Librivox. Projektet er at oplæse alle – alle – klassiske værker, historiske skrifter eller andre tekster, som er så gamle, at de frit kan laves til lydbøger. Eller som Librivox’ stifter, canadieren Hugh McGuire, erklærer i telefonen fra Montreal:

»Vi vil simpelthen gøre hver eneste bog uden copyright gratis tilgængelig som en lydbog på nettet«.

Hugh McGuire fik ideen til Librivox i sommeren 2005. Han skulle til en vens bryllup – en seks timer lang biltur på de canadiske veje. Lige inden han rullede af sted, gik han på nettet, stensikker på, at der måtte være masser af gratis lydbøger, han kunne hente ned og tage med på iPod’en.Han fandt kun én enkelt gratis roman af D.H. Lawrence, som han gad lytte til. Og bogens frivillige oplæser var gået i stå efter de første otte kapitler. Så da Hugh McGuire kom hjem, oprettede han simpelthen hjemmesiden Librivox.org.

Han lod sig inspirere af netleksikonet Wikipedia, der udelukkende bygger på frivillige bidragydere. Alle kan skrive i Wikipedia. Så hvorfor ikke lave et bibliotek af lydbøger, hvor alle kan bidrage med oplæsning?

»Det begyndte med en kontroversiel holdning, som har været gældende lige siden: Vi afviser ingen oplæsere eller optagelser, medmindre man decideret ikke kan forstå, hvad der bliver læst. Vi er ligeglade med stil. Og selv om vi hjælper folk med at højne kvaliteten, er vores princip stadig, at hvis du har lyst til at bidrage og kan læse op på en forståelig måde, er du hjertelig velkommen«, siger Hugh McGuire.

Husmødre og professorer
Ligesom på Wikipedia var det især idealister og computernørder, der meldte sig til at begynde med. Men da blogs og anerkendte medier som Los Angeles Times og Wired Magazine bragte artikler om Hugh McGuire og hans projekt, begyndte alle slags oplæsere at strømme til.

I dag er der pensionerede radioværter. Wannabe skuespillere. En husmor fra San Diego i Californien, som i forvejen indlæste lydbøger til sin 10-årige søn og pludselig opdagede, at hun kunne gange sit publikum med titusinder på Librivox.

En bogfanatisk arkæologiprofessor med mild engelsk accent, der hitter stort med oplæsning af klassiske børmebøger som ’Vinden i piletræerne’.

Godt 4.000 mennesker bidrager og får mængden af lydbøger til at vokse med over 100 om måneden. Langt de fleste er engelsksprogede, men efterhånden begynder der at komme oplæsninger på andre sprog. Altså også fra en 41-årig dansker fra Amager.

En protestbevægelse
I stuehjørnet læner Kristoffer Hunsdahl sig ind over sin bærbare. Han har åbnet et simpelt og gratis computerprogram, han bruger til at optage og redigere sine lydbøger med.

»Det her er jo blevet min hobby. Men da jeg begyndte, var det egentlig lidt en protestbevægelse«, siger han.

Ligesom canadiske Hugh McGuire gik Kristoffer Hunsdahl rundt og var træt af, at der ikke var særlig mange lydbøger at få – og at de, der var tilgængelige på dansk, for manges vedkommende kom på klodsede kassettebånd eller stribevis af cd’er.

På et tidspunkt skrev en skuespiller til mig, at min oplæsning sådan rent kunstnerisk lod lidt tilbage at ønske.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceHan undersøgte juraen. Ifølge dansk ophavsret skal forfatteren eller oversætteren til et værk typisk have været død i 70 år – så er værket frit tilgængeligt.

I hans bogreol stod romanen ’Guld og ære’ af forfatteren Otto M. Møller, som døde i 1898. Forfatteren havde været kendt i sin samtid og oversat til mange sprog, men kom af dage i en ung alder og gled stort set over i glemslen.

Kristoffer Hunsdahl indlæste ’Guld og ære’ med en simpel hovedtelefon og mikrofon. I alt 4 timer og 39 minutter.

»Mit ræsonnement var lidt, at når jeg var den eneste, måtte jeg også være den bedste. Eller den mindst ringe. Jeg er stadig glad for ’Guld og ære’ som bog, men kvaliteten er blevet bedre siden«.

Kristoffer Hunsdahl købte først adressen lydbog.com, hvor han lagde sine tidligste gratis oplæsninger ud i 2006. Kort efter blev han opmærksom på Librivox. Pludselig var han medlem af en græsrodsbevægelse.

Kunstnerisk interessant
Netop nu ligger der lige omkring 4.000 lydbøger på Librivox. Det hele bygger på selvjustits. Og det virker. Under rubrikken ’Nye udgivelser’ tikker der bogstaveligt talt nye værker ind døgnet rundt. For tiden henter 650.000 mennesker en eller flere lydbøger på Librivox om måneden.

Men hvad med kvaliteten? Er Librivox en konkurrent til professionelle lydbøger?

Den største amerikanske sælger af lydbøger på nettet, Audible.com, roser græsrødderne på Librivox i et interview i Reason Magazine – og tilføjer, at kvaliteten er alt for dårlig til at kunne true det seriøse marked. Claus Praeger-Jahnsen, der er medejer af den danske netbutik for professionelle lydbøger, lydbog.dk, ligger på samme linje.»Det er en disciplin for sig selv at indlæse en lydbog. Derfor bruger man typisk skuespillere. Enhver kan selvfølgelig sætte sig og indlæse, men det, jeg har hørt, er godt nok af meget varieret kvalitet«, siger han.

»Men vi har det glimrende med, at de gratis projekter findes. Jo mere fokus, der er på lydbøger, jo mere falder der af til os«.

På den anden side sagde man det samme om Wikipedia. Og her er kvaliteten med tiden blevet så høj, at leksikonet i dag står som mange menneskers primære kilde til viden.

Ros fra Wikipedia
Wikipedias stifter, Jimmy Wales, roser ofte Librivox og har sagt, at professionelle lydbogsproducenter åbenbart mener, at talent for at oplæse bøger er en sjældenhed. Men Librivox tyder på, at der findes flere dygtige oplæsere derude. Lydstudierne kan lige så godt være en flaskehals, der bremser talent og giver kunstigt høje priser.

Nævner man diskussionen for Hugh McGuire, lyder stifteren af Librivox nærmest træt i telefonen.

»Det er sandt, at en del optagelser ikke er særlig gode, især de ældste af dem. Men det har vist sig, at det overvældende flertal er udmærkede, og nogle af dem er objektivt set fremragende. Ved bevidst at undgå den slags kvalitetskontrol, mange ville forvente af lydbogsproducenter, har resultatet været et lydbogsbibliotek, hvor størstedelen har en høj kvalitet«, siger han.

»Desuden er der noget kunstnerisk interessant ved Librivox. Du fornemmer en person, som læser af kærlighed. Det er ikke en optræden som en skuespiller. Det er mere intimt«.

Jules Verne og Svend Grundtvig

I Kristoffer Hunsdahls stue på Amager, på det runde spisebord bag ham, ligger en stak gulnede bøger. En af dem er Jules Vernes ’Fem uger i luftballon’. Siderne ser ud, som om nogen har stegt bacon klos op ad bogen, og den er sat med gotiske bogstaver.

Men han var nødt til at vælge en ældgammel oversættelse for at være sikker på, at copyrighten var udløbet. Nu har han indlæst den til en lydbog på 7 timer og 52 minutter. Alene fordi han er nødt til at holde sig til gamle værker, mener Kristoffer Hunsdahl heller ikke, at han æder af markedet for de professionelle lydbøger.

»Jeg vælger med vilje mange bøger, som jeg ikke regner med, nogensinde bliver indlæst professionelt. Og folk er virkelig positive. Danskstuderende fra Tyskland og Sverige har skrevet og takket mig, fordi de har brugt det som en slags danskundervisning«. Indtil videre er der kun 50 danske lydbøger på Librivox. Kristoffer Hunsdahl har indlæst de fleste, men en lille håndfuld andre danske amatører indlæser også gratis lydbøger. Han håber, at han kan starte en bølge. Han har også købt en bedre mikrofon med stativ, som giver højere lydkvalitet. Nogle gange, når der kører en skraldebil eller en ambulance forbi vinduet, eller en fuld teenager råber skingert nede på gaden, kommer det med på optagelsen.

Du fornemmer en person, som læser af kærlighed. Det er ikke en optræden som en skuespiller. Det er mere intimt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Eller også læser han simpelthen forkert. Men så springer han bare lidt tilbage i teksten og starter forfra. Senere klipper han fejlene ud. For tiden arbejder han på et lille udvalg af Svend Grundtvigs danske folkeeventyr. Han læser også på Holbergs ’Niels Klim’. Når han kan finde tid. Og frem for alt: Ro.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden