Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JACOB EHRBAHN (arkiv)
Foto: JACOB EHRBAHN (arkiv)

Kritik. Per Stig Møller sagde ved sin tiltrædelse, at han kun kunne skuffe. Dem profeti holdt, hvis man spørger biblioteksfolket.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Biblioteksfolk: Per Stig Møller er fuldstændig væk

I sit første år i sædet har kulturministeren nærmest ignoreret landets næststørste kulturinstitution.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturminister Per Stig Møller (K) kommer nu under voldsom kritik for at have vendt ryggen til landets næststørste kulturinstitution.

Målt i brugere ligger bibliotekerne lige i hælene på Danmarks Radio. Men trods 36 millioner besøg fra danskerne sidste år forbliver bibliotekerne stort set lukket land for ministeren, der i sine første 10 måneder på posten kun yderst sparsomt har ytret sig om emnet.

Og det vækker harme i biblioteksmiljøet, som efterlyser udmeldinger, holdninger og interesse fra Per Stig Møller.

»Det er dybt problematisk, at der ikke er nogen minister at diskutere med. Vi har en minister, der ikke har en mission eller en holdning. Det er mærkværdigt at opleve«, siger Pernille Drost, formand for Bibliotekarforbundet.

»Man får næsten den tanke, at han ikke har respekt for området. Han udviser ingen interesse«.

Venlige ord – og så afbud
Per Stig Møller har siden sin tiltræden 23. februar afvist at kommentere de varslede nedskæringer på bibliotekerne i pressen. Afvisningen er kommet med henvisning til, at det er kommunernes ansvar.

En søgning i pressedatabasen Infomedia viser, at han i skrevne, landsdækkende medier ikke har forholdt sig til konkret indhold i den populære institution. Et par gange har han sporadisk nævnt emnet, såsom i i juli, hvor en undersøgelse viste stor – og stigende – opbakning til folkebibliotekerne.

LÆS MERE

Her konstaterede ministeren i en pressemeddelelse med tilfredshed, »at bibliotekernes tilbud er populære blandt danskerne, og at bibliotekerne er i stand til at udvikle deres ydelser«.

Venlige ord, men uden reelt indhold, mener kritikere.

Samtidig ærgrer det brancheorganisationen Danmarks Biblioteksforening, at det endnu ikke er lykkedes at få et møde i stand med ministeren. I modsætning til sine forgængere meldte han afbud til foreningens årsmøde i foråret.

Så hellere Brian M.
Nu spørger ledere og bibliotekarer sig selv, hvad ministeren egentlig vil.

Han er helt fraværende – i bedste fald

»Brian Mikkelsen havde en klar holdning om, at det var bøger, der skulle være det primære. Vi er nogen, der mener, at andre medier er ligeså valide, men det gav da en debat om indhold. Man vidste, hvad ministeren stod for«, siger Pernille Drost.

LÆS ARTIKEL

Hun peger på flere punkter, som skriger på at blive debatteret – eksempelvis næste års besparelser, som otte ud af ti biblioteker ifølge en rundspørge lægger op til. Eller spørgsmålet om skole- kontra folkebiblioteker. De to systemer fungerer stadig adskilt.

I bedste fald fraværende
Også i formanden for Danmarks Biblioteksforening, Vagn Ytte Larsen, er skuffet over år et med den ellers belæste minister.

»Han er helt fraværende – i bedste fald. En ting er at anerkende vores arbejde i en rapport. Det gjorde han. Men han har ikke udtrykt nogen mening og ikke fortalt, hvordan han synes, at man skal lave bibliotek«, siger han.

Ifølge Vagn Ytte Larsen ligger problemet i, at Per Stig Møllers tilgang til kultur i sin substans er mere elitær end folkelig. Derfor er Møller en »smal kulturminister«, mener han.

»Det er som om, han kun interesserer sig for toppen, og at folkeoplysningen er en by i Rusland. Han er ligesom et andet luftlag«.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ministeren.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden