Radiotavshed. Mads Brügger har underskrevet en fratrædelseskontrakt, hvor der står, at han ikke må udtale sig om fyringen og årsagerne de næste ni måneder.
Foto: Niels Christensen (arkiv)

Radiotavshed. Mads Brügger har underskrevet en fratrædelseskontrakt, hvor der står, at han ikke må udtale sig om fyringen og årsagerne de næste ni måneder.

Medier

Brüggers fyring fik jorden til at ryste på journalisternes planet

Vi tegner et portræt af den fyrede kanalchef for Radio24syv Mads Brügger.

Medier

Hvert andet år afholdes et kæmpemæssigt journalistisk bunkepul i Odense.

Det kaldes Fagfestival og går i meget grove træk ud på, at 1.200 journalister fra hele landet samles i Odense Congress Centers triste rammer for at høre oplæg om faget og fremtiden, networke og more sig med andre kolleger i den fjerdemindst troværdige faggruppe i landet.

Da hele arrangementet var ved at slutte i mandags, indtraf en begivenhed 158 kilometer væk, som sendte rystelser over Storebælt og lige ind i hjertet af journaliststanden.

Rasmus Mark Pedersen opdagede det før de andre. Hans øverste chef, Jørgen Ramskov, havde sendt en mail ud til alle ansatte på Radio24syv, hvor Rasmus Mark Pedersen er journalist og tillidsmand.

I mailen stod, at den ene kanalchef, den højtprofilerede journalist og dokumentarfilmmager Mads Brügger, var blevet fyret og stoppede på kanalen øjeblikkelig. Årsagen var samarbejdsvanskeligheder.

LÆS MERE

Tillidsmanden trommede et par kolleger sammen og spurgte, om de havde læst det. De var klar over, at det hele snart ville gå amok.

Tillidsmand vidste intet Da fagbladet Journalisten fik fat i historien kort efter, sendte de en nyhedsmail ud, linket i mailen blev meget hurtigt det mest klikkede i journalisten.dk’s historie, og en tsunami af medieinteresserede bestormede bladets hjemmeside så hårdt, at den gik i sort. Og så vendte journalisterne sig mod Rasmus Mark Pedersen fra alle sider. Hvad var historien, hvad var der sket, hvorfor var Brügger fyret, hvilke samarbejdsvanskeligheder var der tale om? Han måtte da vide noget. Dér i opmærksomhedens solskin kunne Rasmus Mark Pedersen bralre ud med alle de oplysninger, han lå inde med. Det var ikke svært. Han vidste ingenting. Her, en uge efter, er offentligheden omtrent lige vidt. Radio24syvs chefgruppe, Jørgen Ramskov, Suzanne Moll, Patrick Damsted og Mikael Bertelsen, har ikke uddybet, hvad der ligger bag fyringen – og viser ingen lyst til det.

Brügger tier
Mads Brügger selv åbnede en flig, da han kort efter fyringen på Facebook skrev, at »der har været uenighed om, hvilken retning Radio24syv skal bevæge sig, og den kurs, jeg har kæmpet for, har tilsyneladende tabt i dag«.

Mads Brügger kan heller ikke komme nærmere ind på det, da han som en del af sin fratrædelse har skrevet under på at tie stille om Berlingske Media og Radio24syv de næste ni måneder.

»Jeg er forpligtet til ikke at tage bladet fra munden om de nærmere omstændigheder, der ledte til min fyring«, siger han.

LÆS OGSÅ

Så det gode spørgsmål, der melder sig på dette tidspunkt i læsningen, lyder naturligvis: Hvad handler den her artikel om, hvis den ikke handler om årsagen til Mads Brüggers fyring?

Jo, den handler om, hvordan Mads Brügger var som kanalchef, og hvilken rolle han har spillet på Radio24syv.

Brügger er krebs
Vi begynder hos et af mennesker, der har arbejdet allernærmest sammen med Mads Brügger på 24syv, nemlig Joy Fryd Larsen, der var en af kanalens allerførste ansatte. Hun var indtil september i år assistent for makkerparret Mads Brügger og Mikael Bertelsen.

Da det sidste sommer blev offentliggjort, at de to skulle være chefer for Danmarks nye taleradiokanal, skrev den dengang 19-årige kvinde en besked til Mads Brügger på Facebook:

»Jeg vil vildt gerne lære at lave radio, og hvis I har brug for en til at tømme skraldespande, så vil jeg også gerne gøre det«. Efter lang tids tavshed fik hun svar. Hun mødtes med Brügger og Bertelsen på en café på Islands Brygge. Brüggers indstilling var: »Vi gør det sgu«.

»Sådan er Mads«, siger hun.

Det kan virke, som om han er hård, det kan virke, som om han siger tingene hårdt, men han mener det aldrig hårdt»Han stoler på folk. Det har været en gave i forhold til at finde folk til kanalen. Størstedelen har ikke lavet radio før, men han troede på mig og på mange andre«.

Med assistenttjansen kom hun til at arbejde tæt på de to kanalchefer fra begyndelsen, og senere blev hun inviteret til at være en del af makkerparrets program ’Interne affærer’. I en udsendelse skulle hun give en karakteristik af cheferne ud fra deres stjernetegn. Brügger er krebs. Hård udenpå, men blød indeni, forklarede hun og uddyber her:

»Det kan virke, som om han er hård, det kan virke, som om han siger tingene hårdt, men han mener det aldrig hårdt. Han er hverken ondskabsfuld eller temperamentsfuld, men han er kontant«.

»Han er idealist på godt og ondt. Han lytter til, hvad andre siger, og er meget ærlig. Mads Brügger kan godt være drengen i optoget, der siger, at kejseren ikke har noget tøj på«.

To verdener
I en stor hvid ejendom i Vester Farimagsgade i København holder Radio24syv til på 2. sal. Når man kommer derop, kan man gå enten til højre eller til venstre, og det har ret stor betydning for, hvad man oplever.

Følger man højrehånden, finder man programafdelingen, hvor Mads Brügger og Mikael Bertelsen regerer. Der er ikke det store opbud af journalister og ansatte, for de programmer, som de har ansvaret for, bliver tilrettelagt og indimellem optaget af andre selskaber rundt om i byen.

Går man til venstre, er der en anden aktivitet. Her holder nyheds- og aktualitetsafdelingen med 35 fastansatte journalister til. Inde til venstre laves der radionyheder, morgen- og eftermiddagsflade, udenrigsmagasinet ’Globus’ og aftenprogrammet ’Datolinjen’.

Og her hedder chefen Suzanne Moll. Mellem de to afdelinger ligger det store studie, hvorfra liveprogrammerne bliver sendt.

Medarbejderne har ikke oplevet uenighed
Første gang, Rasmus Mark Pedersen – tillidsmanden fra begyndelsen af artiklen – talte med Mads Brügger, var den nat, kanalen sendte første gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pedersen mødte op med bævende knæ og en sjusket butterfly og oplevede, hvordan en stor flok under ledelse af Jørgen Ramskov og bestyrelsesformand Lisbeth Knudsen stod i kantinen og talte ned til første sending ved midnat med en masse æggeure, der skulle gå af på samme tid (og ikke gjorde det).

Mads Brügger og Mikael Bertelsen stod med tre andre værter i studiet og var klar til at sende, og i løbet af natten blev Rasmus Mark Pedersen inviteret ind i studiet til kanalcheferne for at læse nyheder op dér – i stedet for i nyhedsstudiet lidt væk. Sådan blev han også en del af det første program.

LÆS OGSÅ

Siden har han ikke været meget i kontakt med Mads Brügger. Kun få gange og mest af alt smalltalk. For radioens to afdelinger blander sig ikke meget med hinanden. Berøringsfladen er i ledelsesgruppen, og her har døren været lukket:

»Hvis der har været nogen konflikter der, er det ikke noget, vi har mærket til overhovedet«, siger Rasmus Mark Pedersen. Det samme hører man fra andre medarbejdere. De samarbejdsproblemer og uenigheder, og hvad der ellers måtte finde sted til ledelsesmøderne, har ikke påvirket medarbejderne.
Chefen roser

Men netop opdelingen af radioen i to separate afdelinger har været oppe at vende, når det kommer til fyringen af Mads Brügger. Til filmmagasinet Ekko har mediejournalist og DR-vært Lasse Jensen sagt, at fyringen ikke kom bag på ham – allerede ved kanalens fødsel havde han spået problemer:

»På den ene side har du direktionen med Jørgen Ramskov og Suzanne Moll, som er forholdsvis traditionelle journalister. Og på den anden side har du kanalcheferne Brügger og Bertelsen, som er alt andet end mainstream. Der er simpelthen et spænd, som jeg havde svært ved at se kunne holde«, udtalte han.

Men det er er spekulationer, som den administrerende direktør, Jørgen Ramskov, »simpelthen ikke giver en skid for«.

»Det er absurd at tale om, at der er to forskellige radioer. Det er der ikke. Det er én radio, der hænger sammen, uanset hvor mange selvvalgte eksperter der forsøger at sige noget andet. Der er en ledelsesgruppe, og der har været nogle samarbejdsproblemer, og vi har sagt, hvad der er at sige om det«.

LÆS OGSÅ

Direktøren lægger vægt på, at Brüggers exit ikke kommer til at få betydning for kanalens linje, og vil meget gerne forklare, at Mads Brügger har haft kolossal betydning for kanalen:

»Mads kan noget særligt med ideer og koncepter. Han kan se ting, andre ikke kan, og sætte ting på en spids, så det bliver interessant. Der er programmer som ’Millionærklubben’ (hvor to investorer har fået hver en kvart million kroner at investere for og i det lys dagligt udlægger finansmarkedets bevægelser, red.) og 'Europa i flammer’, hvor europapolitikerne Dan Jørgensen og Morten Messerschmidt debatterer«, siger Jørgen Ramskov.

»Mads Brügger er en sand nytænker. Hans ambition er nok, at de programmer, han står bag, aldrig skal være ligegyldige, og han er en meget, meget engageret programmand, som brænder for det, han vil lave. Man ved, at han går til kanten og går langt for at få sine ideer igennem. På det idemæssige plan kan man ikke erstatte Mads«.

Clairvoyant forudså ledelsesskifte
Hørte du ’Interne affærer’ 27. oktober? Hvor Mads Brügger læste en profeti op om Radio24syvs nære fremtid?

»Nej, der var jeg bortrejst«.

Jeg har en udskrift af passagen.

I slutningen af programmet fortæller Mads Brügger, at en clairvoyant har efterladt et stykke papir i studiet, hvor Radio24syvs fremtid bliver forudsagt. Han læser højt:

»Radio24syvs fremtid. Hård kamp allerede nu«, siger han.

»Men hvad kommer der til at ske med Radio24syv?«, spørger Mikael Bertelsen.

Det er ikke klicheen om den styrvoltiske rødtop, der har haft en absence og er gået amokBrügger fortsætter: »Ledelsesskifte i 2012, som er positivt. En leder. Der strammes op«.

»Det kan jo være dig, der ryger«, svarer Bertelsen.

De diskuterer, hvem af de to der skal fyres, og dialogen slutter med, at Mikael Bertelsen siger:

»Han skal ud, ham Mads Brügger«.

»Gud«, siger Jørgen Ramskov.

»Det havde jeg som sagt ikke hørt«.

»Men en af de sjove ting ved Mads er, at han har en troldsplint i øjet, som det vist hedder. Det er tit, man lige tænker: »Mener han det seriøst?«. Hvis der er en clairvoyant, der har forudset et ledelsesskifte, er det godt gået. Det er vildt«.

Og det er det. Clairvoyant Tina Ann Gaardsdal bekræfter, at oplæsningen var en del af en forudsigelse, som hun havde skrevet og givet til Brügger, da hun ugen forinden medvirkede i en prøveudsendelse.

LÆS OGSÅ

Fyring ikke varslet
Og Mads Brügger vidste ikke, at et lederskifte var på vej, da han læste linjerne op i radioen dengang. Han fortæller, at fyringen kom, uden at den havde været varslet hverken skriftligt eller mundtligt i forvejen.

»Jeg har ikke modtaget en klar formaning af Jørgen Ramskov, hvor det eksplicit blev sagt, at hvis jeg ikke ændrer adfærd i den ene eller anden retning, så bliver jeg fyret. Det kom fuldstændig som et lyn fra en klar himmel«, siger Mads Brügger.

»Jeg vil også gerne understrege over for offentligheden, at det er ikke klicheen om den styrvoltiske rødtop, der har haft en absence og er gået amok. Det er ikke, fordi jeg har forløbet mig på noget tidspunkt. Jeg vil også gerne sige, at det er mig, der har insisteret på, at det klart skulle fremgå, at jeg er blevet fyret, og at det skulle ske med det samme. Jeg blev tilbudt en sortie, hvor det skulle hedde sig, at jeg gik frivilligt for at hellige mig egne projekter – at lave film og så videre«.

Så vidt Mads Brügger, og hvad han kan sige om sin fyring. Men nu er det jo heller ikke dét, den her artikel handler om. Det her skulle jo gerne være et kritisk portræt af Mads Brügger som kanalchef.

Problemet er blot, at når man taler med medarbejdere og producenter, som har leveret stof til Mads Brüggers og Mikael Bertelsens programafdeling – alle værterne og journalisterne – så har de ikke rigtig nogen kritik at bringe frem. De taler i stedet om en ekstremt dedikeret chef, der lod dem kaste sig ud i at lave radio, som de selv ville. En chef, der insisterede på at forandre radioen.

Mod alle regler
»Jeg har haft mange forskellige redaktører, som har castet mig til at lave noget vildt. Men de vil jo aldrig noget vildt, når det kommer til stykket. Man føler sig forløst hos Mads Brügger. Der er en reel interesse for at udfordre mediet. Hvor andre siger: »Det kan vi ikke«, eller »Sådan har vi ikke gjort før«, får han julelys i øjnene. Så får man helt vildt lyst til at prøve noget nyt, og det har jeg aldrig prøvet andre steder«, siger Michael Jeppesen, vært på ’Forfra med Jeppesen’.

»Skal man sige noget negativt, er det jo, at man kan savne den faste hånd, der siger »Gør dét og gør dét«. Man kan ikke blive kaldt ind på Mads Brüggers kontor og få at vide, at »Sådan gør vi tingene«, for der er ikke nogen bestemt måde at gøre tingene på. Han er reelt interesseret i, at jeg fortæller, hvad jeg har lyst til, i radioen – og det betyder også, at jeg har hele ansvaret«.

LÆS OGSÅ

Romer: Folk skulle realisere sig selv
En anden vært på kanalen er reklamemand og forfatter Knud Romer, som bestyrer programmet ’Romerriget’, og adspurgt, om han kan give en karakteristik af den tidligere kanalchef, taler han nærmest uafbrudt i 24 minutter. Her er blot et lille uddrag:

»Det, der står i vejen for Mads Brügger, er hierarkier, konventioner, dørvogtere, angst. Mads kommer ligesom mange kunstnere, ildsjæle og folk, der gør noget flot, fra undergrunden. Han kommer fra det marginaliserede. Når han kommer fra det fortrængte, tabuerne, det ukendte og smalle, kommer med fuld fart ind i en bred offentlighed, hvor konventioner hersker, hvor udtryksløsheden regerer, så er det et festfyrværkeri af fornyelse«, lyder det til en begyndelse.

»Han er en del af 90’er-generationen, der så reklamer som reklamefilm, b-film som b-film, lavede rollespil. Det er det univers, hvor virkeligheden bliver en stor legeplads. Som kanalchef er han budbringer af sin generations bevidsthed. Derfor er det også så spraglet og eksperimenterende og gimmick-drevet. Det er det ikke-konventionelle, det skæve, der afslører konventionen og stereotypien«.

Som programvært på Radio24syv har Knud Romer oplevet åbenhed, tolerance og frihed i Mads Brüggers linje, og han fortæller, at Brügger ønskede, at folk realiserede sig selv for åben mikrofon og fulgte deres fascination, deres lyst og ikke spillede en rolle.

»Det er op til dig selv at fejle«, siger Knud Romer.

»Men det er klart, at du må ikke blive ved at fejle. Han giver total frihed under totalt ansvar. Han er ekstremt loyal over for det, du laver, hvis han føler, at det, du gør, er at følge din fascination. Han støtter dig, når det går galt, og siger: »Man kan ikke være perfekt altid«. Tværtimod kan man kun være perfekt meget sjældent«.

Officeren blev skudt
En af de to gange, Mads Brügger og Mikael Bertelsen har besøgt kulturprogrammet ’AK24Syv’, som laves af produktionsselskabet Wingman i Kødbyen, lød beskeden:

»Frit fald, frit fald«. »Kast jer ud i det«.

René Fredensborg, en af værterne på programmet, husker tilbage:

»Det, Brügger og Bertelsen har stået for, er at give værter som mig og en masse andre lidt mystiske personligheder, kulørte personager og outsiderjournalister lov til at bevise vores værd. Jeg havde aldrig været radiovært før, og det har taget et år for mig at finde det rigtige radiosprog. Men Mads Brügger har stor tålmodighed, for han kan høre, at vi har fat i noget«.

LÆS OGSÅ

Fredensborg fortæller, at Mads Brügger flere gange ugentligt sendte ideer og forslag til programmet og ofte efter udsendelser sendte beskeder med ordlyd som »Jeg elsker jer, jeg elsker AK«.

»Han er den mest ubestikkelige chef, jeg har haft. Han er en ægte gunfigther. Jeg nærer kun beundring i den forstand, at han går ind i journalistik med begge seksløbere trukket – og sådan skal det være. Vi laver et kritisk kulturprogram, hvor vi gerne kigger på tabuer og slagter hellige køer – alt det, der er sårbart og synd for kunstnerne. Men vi laver ikke pligtstof – vi føler os ikke forpligtet til at interviewe Susanne Bier, hvis hun har lavet en ny film«, siger han.

Magtkamp

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derfor er værten – i øvrigt ligesom alle andre, Politiken har talt med – meget overrasket over fyringen. Chokeret faktisk: »Jeg antager, at det er en eller anden form for magtkamp. Det er jo nærmest indlysende, når det fører til en øjeblikkelig fyring. Vi sidder og er spændt på, om det ender lykkeligt – og det ikke er de mørke kræfter, der vinder«, siger han. Som alle andre, der producerer programmer uden for huset, har René Fredensborg ikke indblik i, hvad der er foregået i ledelsen. Men, forklarer han, der foregår en værdikamp i alle mediehuse: Hjerteblod versus segmentanalyser: »Jeg vil mene, at, mediernes generelle krise taget i betragtning, så vinder man ikke nyt land med Excel-ark og spidse sko og »Vi skal gøre, hvad vi plejer, for det står i den her analyse«. Radio24syv er via hjerteblod og idérigdom i gang med at forandre mediebilledet ved at lave taleradio, som har sublime og dybt originale øjeblikke. Der er også elementer af total forvirring og kaos, men nu føles det, som om at netop som vi er ved at vinde slaget, ser man en af officererne blive skudt. Så er det, man tænker: Løber vi fremad eller skal vi tilbage i skyttehullet?«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce