Roadtrip. DR 2-redaktøren ønskede, at programmet skulle være en slags roadmovie, hvor 'forbrugeren' Thomas Rode og 'producenten' Søren Gade kommer hele vejen rundt om de danske svin.
Foto: PR-foto DR

Roadtrip. DR 2-redaktøren ønskede, at programmet skulle være en slags roadmovie, hvor 'forbrugeren' Thomas Rode og 'producenten' Søren Gade kommer hele vejen rundt om de danske svin.

Medier

Kritik af DR: Svine-program var reklame produceret af branchefolk

Undersøgelsen af svineproduktionen i DR 2's 'Hele svineriet' møder kritik

Medier

Programmet ’Hele svineriet’, som blev vist på DR 2 i lørdags, præsenteres som en undersøgelse af dansk svineproduktion.

Bag programmet står tv-produktionsselskabet Complot og kommunikationsbureauet Ansatz, der sammen har leveret mere end 50 udsendelser til LandTV.

LandTV er en lokalstation, som har erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer som sponsor. Ved opstarten i 2010 kaldte Landbrug & Fødevarer LandTV for organisationens egen tv-station, men det mener de nu var en fejl.

LÆS OGSÅ

Programmet ’Hele svineriet’ tager ifølge Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Naturfredningsforening så stærkt parti for landbruget, at det nærmer sig »ren reklame«.

»Vi er meget overraskede over, at DR 2 kan købe en udsendelse, der i den grad er en reklame for landbruget. Den fremstår, som om den kommer rundt om svineproduktionen, hvad den bestemt ikke gør«, siger Tina Engberg fra Dyrenes Beskyttelse, som i øjeblikket er i gang med at skrive en klage til seernes og lytternes redaktør på DR.

Det samme gør Danmarks Naturfredningsforening.

Problematisk sponsor
Hverken Henrik Vinther Krogh fra Complot eller Erik Poulsen fra Ansatz kan se problemet. De mener ikke, at »de er i lommen« på Landbrug & Fødevarer.

»Jeg har lavet programmer til LandTV med den kritiske tilgang, journalister skal have, og sådan var det også denne gang for DR 2«, siger Erik Poulsen fra Ansatz, der også er redaktør på LandTV.

Han gør opmærksom på, at LandTV ikke er Landbrug & Fødevarers tv-station, men en lokalstation.

Mediechef i Landbrug & Fødevarer Ole Hampenberg forklarer dog, at organisationien har været hovedsponsorer for LandTV fra starten, og at stationen ikke ville kunne overleve uden deres sponsorat.

Rode spørger, Gade forklarer
I udsendelsen rejser tidligere forsvarsminister og nuværende direktør for Landbrug & Fødevarer, Søren Gade, rundt i landet sammen med stenalderkokken Thomas Rode og ser på griseproduktion.

De snakker blandt andet om gyllehåndtering, fiksering af søer og spildevand. På et tidspunkt ser Thomas Rode sig omkring ved Skjern Å og siger, at her kan man jo se nogle af efterladenskaberne fra svineproduktionen.

Søren Gade forklarer, at der ikke findes produktion, der ikke påvirker omgivelserne. At det selvfølgelig skal være skånsomt, men at hvis vi skal tjene nogle penge til vores land, må vi acceptere, at der er produktionsanlæg både i byerne og på landet. Så klippes der til næste sekvens.Redaktør for DR 2 Tema Peter Gren Larsen mener ikke, at DR 2 er gået på kompromis med det redaktionelle indhold i udsendelsen.

»Intentionen var ikke at lave et afslørende forbrugerprogram, men at undersøge, hvordan man kan producere så mange svin, som vi gør i Danmark. Jeg er godt klar over, at Complot og Ansatz producerer for alle mulige andre, men så længe DR har redaktionelt ansvar og tegner rammen, kan jeg ikke se problemet. Det er ikke LandTV, der har lavet programmet«, siger Peter Gren Larsen.

To partsindlæg
Det står der ellers på LandTV’s facebookside?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er jeg også lidt forvirret omkring. Men jeg føler mig ikke ført bag lyset. Jeg har været med i de redaktionelle beslutninger, og det er ikke sådan, at Landbrug & Fødevarer har redigeret programmet. Hverken direkte eller indirekte«, siger han.

Jeg føler mig ikke ført bag lysetPeter Gren Larsen mener, at programmet indeholder to partsindlæg, med Gade på den ene side og Rode på den anden. Som for eksempel i serien ’Pind og Holdt’.

Uimodsagte påstande

Dyrenes Beskyttelse er uenig: »Rode er ikke garant for dyrevelfærd. Hvis man havde valgt en af de kokke, der interesserer sig for dyrevelfærd, ville de måske have haft noget fagligt at sætte op mod alle Søren Gades uimodsagte påstande«, siger Tina Engberg fra Dyrenes Beskyttelse, der sammen med Danmarks Naturfredningsforening undrer sig over, at de ikke bliver hørt i et program, der hævder at nå hele vejen rundt om dansk svineproduktion. »Man kan altid sige, at vi kunne have matchet de medvirkende anderledes. Men jeg mente, at det på denne måde ville komme til at handle om, hvad vi putter i munden, en fritgående gris eller en moderne produceret landbrugsgris, og ikke blive en endeløs diskussion om tal og eksport«, siger Peter Gren Larsen.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden