RADIO. P2-redaktør Nikolaj Koppel vil med ny programprofil fange lyttere, der ikke nødvendigis er flasket op med klassisk musik.
Foto: SARA GALBIATI (arkiv)

RADIO. P2-redaktør Nikolaj Koppel vil med ny programprofil fange lyttere, der ikke nødvendigis er flasket op med klassisk musik.

Medier

Klassiske lyttere har ikke fundet P2 igen

Efter sammenlægningen med P1 er lytterne blevet væk.

Medier

De lyttere, P2 mistede umiddelbart efter kanalomlægningerne sidste efterår, er ikke vendt tilbage, og den klassiske radiomusik har stadig trange kår.

For et år siden mistede den klassiske musikkanal P2 sin selvstændige sendefrekvens, som blev givet til Radio24syv, og måtte derefter pænt dele kanal med P1. Det har de to kanaler gjort siden, dog på den måde, at P2 har de dårlige tider om aftenen, hvor der er færrest radiolyttere.

LÆS OGSÅ

Status her et år efter er, at lytterne er faldet fra, og det kan ikke komme bag på nogen, mener P2-redaktør Nikolaj Koppel:

»Når man skærer halvdelen af FM-sendetiden, er det ikke overraskende, at vi mister lyttere«, siger han.

Det samme konkluderer musiker og cand.mag. i medievidenskab Anders Stigsgaard-Larsen, der har fulgt udviklingen, siden han i foråret skrev speciale om klassisk musik i DR's radioprogrammer.

»De gør, hvad de kan, på DR for at afbøde konsekvenserne, men lyttertallene er stort set halveret på P2. Det er en logisk følge af, at det halve af sendetiden er skåret væk, men det er rigtig ærgerligt set fra den klassiske musiks side. Især fordi Danmarks Radio historisk har tegnet sig som den instans, der har introduceret danskerne til klassisk musik«, siger han.

LÆS OGSÅ

Benspænd for lytterne
For nylig kunne Politiken gøre op, at det danske publikum går til klassiske koncerter som aldrig før.

LÆS MERE

På den baggrund kan det forekomme overraskende, at lytterne ikke også kaster sig over musikken på den gratis radiokanal og eventuelt køber en DAB-radio, fordi P2 stadig bliver sendt hele døgnet som digital radio. Men det er der gode grunde til, siger P2-redaktøren.

»Der har været en masse benspænd for P2-lytterne. Folk vil helst høre radio i dagtimerne, og selv om de kunne lytte digitalt døgnet rundt, er det ikke alle, der bare farer ned og investerer i en DAB-radio. Det tager tid at ændre vaner. Sådan noget får vi ikke lige ændret på et års tid«, siger Nikolaj Koppel.

Faktisk går det blændende

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han er træt af at høre om, hvor mange lyttere der faldt af umiddelbart efter omlægningen sidste år, og lægger i stedet vægt på, at det ikke er gået værre: DR Medieforsknings seneste kurver over lyttertal viser stigende P2-kurver siden i sommer.

»Faktisk går det blændende i betragtning af omstændighederne. Overraskende mange af vores lyttere finder os digitalt, og derudover er vi begyndt at indse, at vi i vores programlægning ikke kan være venner med alle«, siger Nikolaj Koppel, der med en ny programprofil forsøger at fange et publikum, der ikke nødvendigvis er flasket op med klassiske kompositioner.

»Der skal også være plads til programmer, der er lette, inkluderende og mere introducerende«, siger Nikolaj Koppel om et P2, der i højere grad end hidtil vil formidle klassisk musik for utrænede ører.

Cand.mag. i medievidenskab Anders Stigsgaard-Larsen advarer imod at lægge for meget i få måneders optur og pointerer, at lyttertallene set over hele året har udvist store udsving.

»Siden det store tab af lyttere lige efter omlægningen har udviklingen været status quo. Det gik tilbage i foråret og frem efter sommerferien, men den pakke af programmer, man har udbudt, har ikke hevet så mange lyttere over på de digitale kanaler, som man troede«, siger han.


Mulighederne er svækket
DR’s kulturredaktør, Morten Hesseldahl, erkender, at det ikke er gået helt så let som håbet med at få lytterne til at flytte sig over på de digitale kanaler.

»Man har ikke givet taleradioen det løft, man ønskede med hele øvelsen. Til gengæld er det gået ud over lytterne af klassisk musik«, siger Morten Hesseldahl.

»Vi står i en situation, hvor vi har flere publikummer til koncerterne end nogensinde før. Vi har nok aldrig haft mere klassisk musik på hylderne end nu, men muligheden for at få det ud til folk er svækket«.

LÆS OGSÅ

Morten Hesseldahl mener ikke, at de lave lyttertal har med programmerne at gøre.

»Jeg synes, vi laver gode programmer, der også formår at række ud mod et publikum, der ikke i forvejen er med i klubben for klassisk musik. Vi havde da også god efterspørgsel indtil omlægningen sidste år, så det store tab har ikke med programindhold, men med beslutningen om at nedlægge P2 som selvstændig kanal at gøre«, siger Morten Hesseldahl.

»Det er en politisk beslutning, og det er ikke op til os, men til politikerne at afgøre, om man har fået det ud af det, som man ønskede«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce