Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gigant. Google Danmark tager positivt mod forslaget om et forum for at diskutere censur og datasikkerhed på internettet. (Arkivfoto)
Foto: THOMAS BORBERG

Gigant. Google Danmark tager positivt mod forslaget om et forum for at diskutere censur og datasikkerhed på internettet. (Arkivfoto)

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Christiansborg skal diskutere bare bryster, Google-overvågning og Apple-censur

Onsdag præsenteres et nyt forslag, der skal tage kampen op mod censur og ringe sikkerhed online.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Facebook censurerer fotos af bare bryster, Apple blacklister bøger, de finder upassende, og Google overvåger dine søgninger for at målrette reklamer til dig.

I den digitale tidsalder er vi underlagt internationale virksomheders regler. Det fører til frustration, men som bruger/borger kan det være uhyre svært at få virksomhederne i tale, hvis man føler sig uretfærdigt behandlet, når man bruger deres produkter.

Det skal et nyt forum gøre op med, foreslår Morten Løkkegaard, medlem af EU-parlamentet (V), i morgen på en høring om censur på nettet og beskyttelse af private data på Christiansborg.

LÆS ARTIKEL

Fælles regelsæt
I det nye forum skal større interessenter forpligte sig til at møde op to-fire gange årligt, så borgerne kan møde op og få luft ansigt til ansigt eller sende deres bekymringer ind til behandling.

»Mange føler sig hjemløse i dag, fordi det er så svært at få kontakt med de her firmaer. Vi har et gennemsigtighedsproblem, det er svært at få en dialog, og hvad er konsekvensen, hvis virksomhederne går over stregen?«, spørger Løkkegaard.

Han ser et forum som første skridt på vejen mod mere åbenhed og dialog.

»Branchen selv har interesse i det her. Her kan de tage imod borgerhenvendelser og tale med lovgivere om et fælles regelsæt og minimumsstandarder, som de alle forpligter sig til at følge«.

LÆS ARTIKEL

Martin Ruby, der er Policy Manager i Google Danmark, kalder forslaget om et forum »interessant«.

Han oplever, at udviklingen på internettet kalder på, at der bliver sat fokus på en række vigtige områder. I dag er der for eksempel et et misforhold mellem det, der foregår i den offentlige debat, og hvad der er en reel trussel mod for eksempel datasikkerhed, mener Googles Policy Manager.

»Der er en debat i medierne om, at det kan være farligt, når reklamer er rettet mod dig - altså hvis du har søgt på 'brugt bil', kan du få reklamer om brugte biler. Men det, der i virkeligheden truer folks privatliv meget, er jo sikkerhedsproblemstillinger. Er du udsat for hackerangreb, er din udbyder? Når en svensk hacker kan komme ind i cpr-registret , så er det noget, der truer os for alvor«.

Vil ikke have californisk spejderkodeks
Når man taler om censur og sikkerhed på internettet, har det gentagne gange været fremme, at når man har med globale spillere at gøre, bør man også have globale standarder/regler. Men Morten Løkkegaard holder fast i, at det giver mening med et nationalt forum.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg tror ikke på et enten-eller, men et både-og. På europæisk niveau og måske globalt, skal vi arbejde på et fælles regelsæt. Men vi skal også have et dansk blik på det, for det handler om adfærd og meget forskellige kulturer, som virksomhederne skal forsøge at addressere. Vi skal sørge for, at der ikke ligger sådan et californisk spejderkodeks nedover det hele«.

Et forum, hvor virksomhederne møder op af frivillig vej, og borgerne kommer, når de har behov, kan godt lede tanken hen på en snakkeklub. Og Løkkegaard medgiver da også, at det er ømtåleligt at tage debatten om sanktioner overfor virksomhederne.

»Fra hvor jeg sidder, må det være firmaernes ansvar at være åbne for, at hvis man opstiller regler, må der være konsekvens, hvis man ikke overholder dem. Det må man se, om man kan blive enige om - om det skal give bøder. Og hvis man ikke kan blive enige, er det næste naturlige skridt, at en ombudsmand som overdommer finder ud af det. Og han vil have forskellige muligheder for at udtale kritik, som ingen virksomhed vil være interesseret i at få imod sig«.

LÆS KRONIK

Kan ikke regulere sig ud af alt

Fra Googles side advarer man mod at tro, at man kan regulere sig ud af alverdens problemer. Et aktuelt eksempel er den verserende debat om retten til at blive glemt - det vil sige, at enhver skal kunne delete sin digitale tilstedeværelse. Og selv om alverdens tech-nørder laver guides til, hvordan man fjerner sine digitale fodspor og lukker alle online konti, kan man ikke være sikker.

»Hvis jeg en gang har lagt noget ud og på et tidspunkt fortryder det og sletter billederne, så vil man tro, at man har fjernet det. Men hvis det har ligget frit tilgængeligt, kan alle have hevet det ned, og ingen har styr på, hvor det nu kan være. Det kan være meget svært at blive glemt: Ingen har jo det overblik. Derfor kan det være svært at lovgive sig ud af det i praksis. Vi kommer ikke ud over også selv at skulle tænke os godt om«, siger Martin Ruby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Helt ærligt, vil du som repræsentant for Google se det som en sur pligt eller som interessant at skulle møde op i det foreslåede forum to-fire gange om året?

»Jeg synes, det er meget fint at tage snakken løbende, hvis man kan samle den rigtige kreds. Jeg tror, vi lever i en mellemtid, hvor der er en masse nye muligheder. Smartphones, iPads og sociale medier er alle nye muligheder, som vi hurtigt har taget til os, men modenheden omkring brugen af dem er ikke fulgt med. Og jeg tror, det kommer til at kræve en hel del snak fremover. Det er fint, at man starter med at få en dialog i gang. Det er Google åbne for«, siger Martin Ruby, Google Danmark

Folketingets Kulturudvalg afholder høringen om censur på nettet og beskyttelse af private data i Landstingssalen på Christiansborg onsdag 12. marts kl. 9 - 12.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden