Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nej. Selv om det er drengebryster på en pigekrop og den anden vej rundt, så er det stadig ikke okay for Facebook, der har fjernet billederne fra nettet.
Foto: Eriksminde efterskole

Nej. Selv om det er drengebryster på en pigekrop og den anden vej rundt, så er det stadig ikke okay for Facebook, der har fjernet billederne fra nettet.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Facebook fjernede efterskolepiger med mandebryster af hensyn til det »globale publikum«

Et kunstprojekt om ligestilling på en efterskole var for meget for Facebook.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I forbindelse med 100-året for kvinders valgret i Danmark talte efterskolelærer Lynge Korsgaard med sine elever om ligestilling.

For nok vægter mænd og kvinders stemmer lige til folketingsvalg. Men, mener efterskolelæreren, ligestillingen gælder ikke alle steder.

Eksempelvis ikke på nettet.

»Hos store amerikanske selskaber som Facebook er der ikke ligestilling. Det er det, eleverne har forsøgt at vise på en kunstnerisk måde«, siger han.

17 timer online

Sagen er den, at mens mænd uden problemer kan lægge billeder af sig selv med bar overkrop på Facebook, gælder det samme ikke for kvinder.

Derfor fik eleverne på Eriksminde Efterskole ideen til projektet, som de selv førte ud i livet. I alt lagde de 10 fotokollager online.

»Eleverne forsøgte at udfordre Facebook ved at tage billeder af sig selv, men sætte drengebryster på pigerne og pigebryster på drengene. For hvem skal så censureres?«, spørger han retorisk.

Projektet følger i hælene på det feministiske hashtag #freethenipple, hvor kvinder lægger lægger billeder af deres bare overkroppe på de sociale medier i protest mod den manglende ligestilling, når det gælder bare bryster.

Efter 17 timer fik Eriksminde Efterskole denne besked fra Facebook:

Det betyder på almindelig dansk, at Facebook har fjernet et billede, og hvis man ikke vil have lukket sin facebookside, så må man hellere fjerne resten af det indhold, der er »følsomt« for nogen »i vores globale fællesskab«.

I alt nåede billederne ud til over 300.000 mennesker.

Efterskolen vil ikke gøre mere ud af projektet nu, siger Lynge Korsgaard. Det har understreget den pointe, det skulle.

Helt efter standard

Det har desværre ikke været muligt at få en mundtlig kommentar fra Facebook, men Nicolina Jonsson, en pressemedarbejder for firmaet, har sendt et skriftligt svar, hvori hun opsummerer facebookbeskeden ovenfor.

Herudover skriver hun:

»Folk deler af og til indhold med nøgenhed af kunstneriske eller oplysningsmæssige årsager. Vi begrænser muligheden for at vise nøgenhed, fordi dele af vores globale publikum kan være følsomme over for den type indhold, især på grund af deres kulturelle baggrund og alder. For at kunne behandle folk fair og reagere hurtigt på klager er det essentielt , at vi har et regelsæt klar, som vores globale team ensartet og let kan tage i brug, når de gennemser indhold. Som resultat heraf kan vores regler af og til virke mere ufleksible, end vi ville ønske, og forbyde noget indhold, som er delt af legitime årsager«.

Ifølge Jan Christiansen, tidligere ansvarlig for Facebook i Danmark, er det helt efter bogen, at Facebook sletter den type opslag.

»Som jeg ser det, følger Facebook bare de regler, de selv har sat op. De regler bygger på en almindelig forståelse i samfundet. Den samme forståelse, der gør, at en bikini er i to dele og badebukser kun i en«, siger han.

»Og så må vi huske på, at det et amerikansk firma, vi har med at gøre, så deres normer i de her tilfælde er også amerikanske«, tilføjer han og understreger, at han ikke længere udtaler sig på vegne af Facebook, men på egne vegne som en person med indblik i, hvordan Facebook fungerer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden