Sverige. Kunstneren Dan Parks er i øjeblikket fænglet i hjemlandet efter en udstilling med stærkt krænkende værker.
Foto: Fra Facebook

Sverige. Kunstneren Dan Parks er i øjeblikket fænglet i hjemlandet efter en udstilling med stærkt krænkende værker.

Medier

Radio24syv trækker i land med omstridt udstilling

Radiostation stopper planer om at vise svenske Dan Parks grænseoverskridende billeder.

Medier

De værker, man kan finde på den svenske gadekunstner Dan Parks hjemmeside, er ikke for småbørn og sarte sjæle. Her finder man blandt andet en tegning af Sherlock Holmes ledsaget af teksten: ’Hæng negre’.

Man kan se Nelson Mandela afbildet med horn i panden, et fotografi af Barack Obama som skydeskive, en gul jødestjerne med en silhuet af Auschwitz og ordene ’Don't believe the hype’ og et billede af en katolsk biskop, der får oralsex af et barn.

Men kan man overhovedet tillade sig at udstille den 45-årige svenskers morbide og provokerende kunst? Det troede den danske radiostation Radio24syv sig sikre på, da de i denne uge annoncerede, at de havde anskaffet sig 31 af Dan Parks værker. Værker, som tidligere i år udløste en fængselsstraf til Dan Park i Sverige.

Radiostationen fortalte også, at man manglede en gallerist, som ville udstille billederne. Først meldte Trykkefrihedsselskabet sig på banen, men trak dog siden følehornene tilbage.

Og i går sendte administrerende direktør på Radio24syv, Jørgen Ramskov, så en pressemeddelelse ud, hvori han forklarede, at udstillingen, der ellers skulle være åbnet på tirsdag og have kørt i fem dage, var blevet stoppet.

»Dan Parks billeder vil af de fleste mennesker blive opfattet som en dyb krænkelse af jøder, kristne, sorte, muslimer, indvandrere, ofre for forbrydelser – stort set alle. Det var netop derfor, vi fandt dem egnede som udgangspunkt for en debat om, hvad vi bruger ytringsfriheden til – fordi de ikke hetzer mod en bestemt gruppe – men blot hetzer. Alligevel er vi i Danmark havnet i en debat om hetz og krænkelse af muslimer. Begge forhold fjerner fuldstændig fokus fra den debat, vi ønskede at rejse. På den baggrund har vi beslutte at stoppe projektet«, skrev Jørgen Ramskov i pressemeddelelsen.

LÆS PRESSEMEDDELELSENwww.radio24syv.dk

Kunst på hemmelig adresse i København

Radio24syvs beslutning kom i kølvandet på et par hektiske dage, hvor debatten, som nævnt i radiostationens pressemeddelelse, havde raset for og imod en udstilling med Dan Parks gadekunst.

Dan Park afsoner netop nu en dom på seks måneders fængsel, fordi han i en serie værker har overtrådt flere racisme-paragraffer og krænket forskellige befolkningsgrupper.

Dommen blev udløst af en udstilling i Lund, som blev lukket af politiet, få minutter efter Dan Park havde åbnet den. Politiet konfiskerede omkring 20 af kunstnerens billeder, hvor en lang række minoriteter bliver afbilledet i racistiske og diskriminerende sammenhænge, og Dan Park blev idømt en bøde på 20.000 kroner for injurier.

Det vakte derfor voldsom furore, da Mads Brügger, programchef på Radio24syv, tidligere på ugen udtalte, at radiostationen havde hentet Dan Parks værker til København, og at man ville gøre dem klar til at blive udstillet.

Disse billeder ville, forlød det, befinde sig på en hemmelig adresse i hovedstaden, indtil en af Dan Parks støtter ville lægge lokaler til, så kunstnerens værker kunne ses i Danmark. Radiostationen ville ikke selv kunne afholde udstillingen, fordi det ville være i strid med stationens public service-forpligtigelser.

Åbent brev til cheferne

Mads Brügger betegnede selv Dan Parks billeder som »vanvittigt provokerende i alle retninger«, og torsdag offentliggjorde en af radiostationens studieværter, Rushy Rashid, et åbent brev.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her advarede hun sine chefer om, at de ved at medvirke til at få stablet udstillingen på benene, ville kunne være med til at starte en ny Muhammed-krise.

Blandt billederne i udstillingen er værker, som er krænkende over for pårørende til de mennesker, der mistede livet under Anders Behring Breiviks angreb på Utøya. Her er også et et billede af en jødisk gris, som laver afføring ud over Gaza, og en tegning af Jesus og profeten Muhammed, som har analt samleje.

»I denne sag er jeg bange for/sikker på, at det er sådan noget, man sidder og venter på at få fat i for at kunne opildne til had mod vesten«, skrev journalisten Rushy Rashid blandt andet i sit åbne brev til sine chefer på Radio24syv.

Det åbne brev blev straks delt flittigt på diverse sociale medier, og flere steder var debatten om Rushy Rashids advarsel stor.

Radiochef: Udstillingen kan ikke gennemføres

i går valgte Jørgen Ramskov og Radio24syv som nævnt at trække stikket på udstillingen med Dan Park.

»Vi har fra starten gjort det klart, at Radio24syv IKKE selv udstiller Dan Parks billeder. Radio24syv har som et public service-medie ikke til opgave at advokere for eller markedsføre bestemte politiske eller holdningsmæssige værdier… Vi har ønsket at rejse debatten og skabe rammerne for, at en eller flere af debattørerne kunne beslutte, at de ønsker at udstille. Det er i et vist omfang allerede sket i en række radioudsendelser på Radio24syv. Men på baggrund af det sidste døgns debat om radioens initiativ, må vi desværre også konstatere, at udstillingen ikke kan gennemføres«, skriver Jørgen Ramskov i pressemeddelelsen.

Her tilføjes det:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Debatten om ytringsfriheden og hvordan vi bruger den, fortsætter naturligvis – på Radio24syv og i offentligheden – men udstillingen af Dan Parks billeder bliver ikke gennemført med Radio24syvs medvirken«.

Den svenske kunstners billeder er angiveligt fortsat i København, på et hemmeligt sted.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce